fredag 6 februari 2015

Finalen i Dansk Grand Prix 2015 - ett bra Mello-alternativ

Känner du dig som en Mello-svikare ifall du väljer danska finalen istället för deltävling 1?
Det behöver du inte. Kvaliteten överträffar garanterat. Av tio danska finallåtar får åtta godkänt - enligt min mening. Dessutom är en dansk Grand Prix inget utan svenska inslag. I år är tre bidrag skrivna av svenskar. 

Våra grannar har inte anammat konceptet med deltävlingar och håller fast vid en final med 10 bidrag. Det har visat sig framgångsrikt och så sent som 2013 vann Danmarks Emmelie de Forest Eurovision Song Contest.

Årets scenen i Gigantium, Aalborg (foto: Andreas Hüttel, DR)
 
Efter att ha lyssnat igenom låtarna på www.dr.dk/event/melodigrandprix/solister så tycker jag till.

1. Sara Sukurani - Love Me Love Me
En låt kryddad med lite grek-turkiska-östeuropeiska tongångar och jag är såld. Önskar att man kryddat ännu lite mer och att Sara varit lite mindre blek i rösten men helt klart godkänt. I bakgrunden hittar vi upphovsmän som vi är vana att se i Melodifestivalssammanhang, nämligen Robert Uhlmann, Arash Labaf (ESC 2009 för Azerbadijan och fortfarande min telefonsignal) samt Alexander Papaconstantinou (hitmakare till Elena Paparizou).

2. Tina & René - Mi Amore
Låtsnickrarna Thomas G:son och Henrik Sethsson är i farten och nog låter det som en kopia
av "In a Moment Like This" från 2010 som gav danskarna en fjärde plats i ESC. Gott schlagerhantverk med refräng som fastnar och Tina och Rene sjunger bättre än 2010-års duo Chanée & N'evergreen gjorde. Tonartshöjning - hurra! Jag ger godkänt.

3. Marcel & Soulman Group - Når veje krydses
Soul på danska låter ju lite udda och jag tror att låten skulle ha vunnit på att framföras på engelska. Oavsett, sä är det bra gung och snygga blåsriff. Godkänt.

4. Cecilie Alexandra - Hotel A
Svensklåt av Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda och Kristian Lagerström. Relaxade latinorytmer som gungar skönt även om det blir lite enformiga efter ett tag. Trots det ger jag godkänt.


5. Andy Roda - Love is Love
Typisk låt där det går minst 23 på ett dussinet. Artificiell pojkpop för alla under 15 år. Urtråkigt där vers och refräng är odefinierbara. Låten kommer liksom aldrig igång och får jätteunderkänt.

6. Julie Bjerre - Tæt på mine drømme
Yngst i tävlingen med sina 16 år. Schlagerpop som nog passar på dansktoppen men har knappast någon chans i Grand Prix. Pluspoäng för tydlig vers, refräng, stick och tonartshöjning. Ger godkänt trots allt.

7. Anti Social Media - The Way You Are
De fyra killarna, Philip, Nikolaj, David och Emil har säkert fått Beatles med modersmjölken. Trots det är det nåt typisk danskt över låten. Jag tänker på t.ex. "New Tomorrow" med  A Friend In London  från 2011. Helt klart godkänt.

8. Anne Gadegaard - Suitcase
Singer-songwriter i uptempo och med en en bra 'hook' när Anne sjunker ordet 'suitcase'. Associerar denna gång till Soluna Samay med "Should've Known Better" - Danmarks bidrag i ESC 2012. Godkänt

9. Babou - Manjana
Ytterligare en poppojke som sjunger en artificiell låt som går in och vänder och ut igen. Detta är ändå bättre än låt 5. Mestadels sjunger Babou på danska och det räddar en hel del. Hjälper inte - det blir underkänt.

10. World of Girls - Summer Without You
När man får läsa att Nina, Mette, Camilla och Ivy är Danmarks nya Spice Girls blir man helt klart misstänksam. Kan tjejerna sjunga lika bra på scen som på inspelningen så ska låten inte underskattas och då får den också godkänt - men med frågetecken.


#DRGrandPrix

Foto, source: DR

Inga kommentarer: