onsdag 4 december 2013

Melodifestivalen 2014 har tuffat igång och Malta vann Junior Eurovision 2013

Melodifestivalens bidrag offentliggjordes förra veckan och resan mot Sveriges Eurovisionsbidrag pågår fram till 8 mars.
Låtarna vet vi inget om, bortsett titel och kompositör. Det finns idel bekanta låtskrivarnamn och en drös med etablerade artister varav många har medverkat tidigare i Melodifestivalen. Vad sägs om Sanna Nielsen, Martin Stenmarck, Shirley Clamp, Alcazar, Linda Bengtzing (bilden från MF 2011). Hur ska man tolka detta? Kanske kan det vara så att SVT behöver 'säkra kort' för att bibehålla intresset bland de äldre tittarna.

Det finns också en hel del nya namn. Jag hoppas det dyker upp några spännande stjärnskott bland dessa, för mig obekanta, artister. Startfältet känns betydligt starkare än i fjol. Ska jag muttra över något så tycker jag det är urtrist att fjolårsartister som YOHIO, Anton Ewald och State of Drama dyker upp åter igen. Kan man inte låta dem mogna till sig ett par år emellan.

Sist men inte minst - Elena Paparizou är med för första gången i MF. Trots att hon vann hela Eurovision för Grekland 2005. Vad den egentliga orsaken är vore intressant att veta. Kanske är det så att Elena behöver återuppväcka sina svenska rötter eller så har grekiska krisen gjort att hon behöver vidga arbetsfältet.

Programledarna presenterades redan för några veckor sedan. Det följs numera med lika stort intresse som artistpresentationerna. Valet 2014 var överraskande och jag misstänker vi kan räkna med både 'buu och bää' för Nour El Refai och Anders Jansson.
I lördags tog Malta hem vinsten i Junior Eurovision Song Contest i Kiev. Fantastiska Gaia Cauchi, blott elva år men med röstresurser som får mig att häpna.

Hur är det möjligt att en liten flicka kan ha så stor och mogen röst. Så attention alla sångerskor på Malta - watch out. Denna flicka kan gå hur långt som helst. Förhoppningsvis något mer än att bara medverka i vanliga Eurovision Song Contest.

Visste ni att 'Eurovision-introt' är en 1600-tals komposition av franska tonsättaren Marc-Antoine Charpenter. Stycket heter egentligen "Te Deum och första satsen " Marche en Rondeau" fick sitt stora genombrott 1954 när EBU (European Broadcasting Union) valde den till sin signaturmelodi. Jag passade på att spela den i samband med Folkoperans Vänners vänträff härom veckan. Det lät troligen sisådär men man måste bjuda på sig själv och det var kul.

Bjöd på sig själv gjorde förresten hela styrelsen när vi sjöng Trio me'Bumbas välkända "Man ska leva för varandra". Det var allt lite schlager-feeling på Folkoperans scen och visst var styrelsen snyggt ekiperad i svandun.Foto: SVT.se; Junioreurovision.tv; Lilian, Teija

Inga kommentarer: