lördag 21 december 2013

Djur i natur med elegans och 'casual style'

Safarilivet börjar närma sig sitt slut och från i morgon är dags för lite småstadsliv i Plattenberg. Efter att ha närstuderat djuren och deras beteende under ett par dagar kan man dela in dem i två kategorier: de eleganta och de som är mer åt ’casual’ hållet.

Vinnare i kategorin 'elegans på hög nivå' är självfallet girafferna. 

Sebror och antiloper ligger snäppet efter giraffernas polerade halsar men impalorna är vinnare av 'sötast i klassen'.


Till och med gnuer med sina ståtliga horn och långbenta strutsar måste anses vara eleganta i detta sammanhang. Strutsfjädrar är ju en bekant accessoar för oss i Eurovision-svängen men de stackars djuren lär vara helkorkade och har en hjärna som är mindre än sin egen ögongloben.

Zebrornas ränder är unika för varje djur liksom våra fingeravtryck. Det slitna uttrycket "ränderna går aldrig ur", kan med fördel tillämpas.

I kategorin ’casual’ ingår, efter vår bedömning, elefanter, noshörningar, bufflar och flodhästar. De har en mer jordnära stil.

Noshörningarna gillar gyttjebad medan flodhästarna föredrar att hålla sig under vattenytan.

Elefanter vistas mycket i solen och verkar ha behov av solskyddsfaktor hög. Snabeln är både torr och skrynklig men ytterst funktionell.
I en safarivistelse kan även icke-djur-aktiviteter ingå. Just denna dag när det är vintersolstånd där hemma lyste solen för fullt vid klockan 5 och då var det bara att stiga upp. Morgonens utflykt var en båttur längs Bushman River. Någon simtur blev det däremot inte. Vattnet är för kallt och vågorna kraftiga men morgonfiskarna trivdes.
Istället blev vi serverade chokladtårta och mousserande vin på stranden av vår excellente guide Wayne – klockan 07.30! Det gick alldeles utmärkt. Tårtan fick jag kvällen innan och hela lodgens personal sjöng på engelska och afrikaans för mig. En tidig uppvaktning med andra ord.

Foto: Lilian

Inga kommentarer: