söndag 8 december 2013

Vanna Rosenberg briljerar i Stadsteaterns Sweeney Todd

Jag ska genast erkänna att jag inte är någon stor musikalfantast. Därför är det glädjande att Sweeney Todd ligger närmare opera än traditionell musikal. Ljudbilden är dramatiskt, stundtals atonal med tät stämsång i kören. Handlingen skulle fungera utmärkt i operavärlden där död och elände är regel. Glöm lättsamma, trallande sångnummer.
Pjäsen skrevs av Stephen Sondheim och hade premiär på Broadway 1979. Det är en skräckinjagande historia om hämnd, bitterhet och psykopater där barberaren Sweeney rakar halsen av kunderna på löpande band och den praktiskt, ekonomiskt lagda Mrs Lovett tar hand om kropparna och bakar dem till smaskiga pajer.

Stadsteaterns uppsättning hade premiär 4 december och redan nu är föreställning mogen och inarbetad. Peter Jöback visar att han klarar den tuffa rollen som kallblodig mördaren. Jag kände en viss skepsis innan men blir glatt överraskad när, den mestadels välpolerade, Jöback sjunger så att spottet yr över första raden. Högst poäng får Vanna Rosenberg, trots att hon i första hand inte är sångerska. Hennes humoristiska mimik och skådespelartalang, i kombination med Calle Norléns suveräna översättning av librettot, räcker gott. Viss kritik är dock på sin plats. Första akten känns utdragen och har en lång startsträcka. "När börjar det" hann jag tänka ett antal gånger under de första 15 minuterna.

Som så ofta skapar Stadsteatern en tuff och häftig scenografi och kostym. Denna gång under ledning av Magdalena Åberg. Även orkestern är värd en stor eloge för sitt dramatiska och proffsiga anslag.

Regi: Tobias Theorell
Scenografi, kostym: Magdalena Åberg
Musikaliska ledare och dirigent: Mikael Jöback
Koreografi: Roine Söderlundh
Mer info finns på Stadsteaterns hemsida.PS 1: Om ni såg "De tre musketörerna" så kanske ni, liksom jag drabbas av en déjà vu när barberare Pirelli dyker upp i rosaglansig outfit och Michael Jackson frilla.

PS 2: Vanna Rosenberg medverkar som låtskrivare i Melodifestivalen 2014 tillsammans med Ellinore Holmer, Åsa Schmalenbach, Josefina Sanner, Henrik Wikström, Amir Aly. Låten heter "En himmelsk sång" och sjungs av Ellinore Holmer, som tävlar i deltävling 4, 22 februari.

Foto: Lilian samt pressbilder från Stadsteatern, fotograf Carl Thorborg1 kommentar:

Katarina Myrberg sa...

Jättekul att läsa! Ja, min fundering utan att ha sett Sweeney Todd ( mer än film med Johnny Depp) var just om Jöback fixar det mindre välpolerade. Men det verkar han ju ha gjort och Vanna R är ju grym skådis!