fredag 6 december 2013

Minnesvärda låtar i Finlands Eurovisionshistoria

Första gången Finland deltog i Eurovision Song Contest var 1961 och resultathistoriken med nio jumboplaceringar får anses blygsam fram tills Lordis seger 2006. Visst tog vi en monsterrevansch med "Hard Rock Hallelujha" men det finns andra bidrag som är värda att reflektera över på Finlands självständighetsdag. Låtar som för mig har blivit minnesvärda, i efterhand. Låtar som stack ut i sin samtid och med en karaktär som fick folk att skaka på huvudet. Med facit i hand kan jag konstatera att likartade låtar och genrer dök upp långt senare i Eurovisionen. Man skulle kunna säga att Finland låg före sin tid och att resten av Europa inte var mogen för de finländska musikinnovationerna. Här kommer några helt ovetenskaplig och personliga exempel:

Jazzigt med Lasse Mårtenson 1963 i "Laiskotellen". 2007 var det Tysklands Roger Cicero som jazzade till det med "Frauen regier'n die Welt"
Pihasoittaja sjöng irländsk inspererad folk-country redan 1975 med det underskattade bidraget "Viulu-Ukko". 1996 sjöng Irlands Eimear Quinn "The voice" och 2007 var det gruppen Dervish som konstaterade att "They can't stop the spring". Danmark hakade också på countrysvängen 2001 med Rollo & King och "Never ever let you go".1976 chockerade Fredi & Friends TV-tittarna med "Pump Pump" som ansågs vara alldeles för sexigt för Europa. Detta var en västanfläkt av vad som skulle komma. Exemplen är otaliga men vad sägs om Polska The Jet Set från 2007 som ansåg att det var "Time To Party" eller "Be My Valentine!" 2009 med Svetlana Loboda från Ukraina. I sammanhanget kan vi också nämna sensuella "It Hurts" med Lena Philipsson 20041981 slog Finland till igen och introducerade reggae i tävlingen. Riki Sorsas låt "Reggae OK" är en klassiker idag. Efter detta har vi knappast hört några reggaetongångar. 2010 sjöng Litauens InCulto om "Eastern European Funk" och den var väl ändå lite reggae.Detta var ett axplock från tidigare årtionden. Vi ska givetvis inte glömma Finlands enda vinst 2006 då en ny innovation såg dagens ljus. Tillsvidare har ingen hakat på Lordis monster-genre men det brukar ju ta ett tag innan de andra Europeiska länder vaknar till liv. Welcome to consult the monster country of Finland!Trots många bottenplaceringar genom åren (9 st) är min konklusion, självständighetsdagen till ära, att Finland är en större musikalisk föregångare än vi tror. På sitt personliga sätt har landet banat väg för nya koncept och genrer i världens största musiktävling, Eurovision Song Contest.

PS 1: Vårt grannland Norge har haft fler sista placeringar än Finland - 11 st. Norge har också rekordet i  nollpoängare, fyra st, medan Finland haft tre. Å andra sidan har Norge vunnit tre gånger (1985, 1995, 2009).

PS 2: Alla kalenderbitare kan förmodligen hitta en massa låtar som tillkommit före och senare men jag utgår från mina personligt, spridda minnesbilder. 

Inga kommentarer: