söndag 5 maj 2013

Eurovision 2013: Matinspirerad analys av låtarna i semifinal 2

Med mat, dryck och musik känns livet ganska bra. Hur är egentligen den gastronomiska nivån på årets Eurovisionsbidrag? Nedan recenseras menyn i SEMIFINAL 2. Vill ni läsa om kulinariska semifinal 1, så hittar ni den HÄR.

1. Lettland: PeR "Here We Go"
Rap, beatboxing, silverutstyrslar och annat smått och gott kan man få i denna uptempo låt från Lettland. Lite många olika såser enligt min smak och frågan är vad som egentligen är grundingrediensen. Jag tror det lutar åt en tacortallrik med hushållsost och så får man tre små skålar vid sidan om med ketchup, gräddfil och dåligt kryddad guacamole. Lyssna HÄR.


2. San Marino: Valentina Monetta "Crisalide"
Välkommen tillbaka säger vi till combon Ralph Siegel + Valentina Monetta. Ifjol satsade paret på en låt om sociala medier. I år är det en tvådelad italiensk historia där första låten är en mjäll risotto. Ops! men vad händer efter halva tiden – någon har slängt in het chili i anrättningen och det behövs kylda drycker pronto. På tre minuter ska man hålla sig till en låt på samma sätt som man ska vara försiktig med kryddorna i risotton. Lyssna HÄR.


3. F.Y.R. Makedonien: Esma & Lozano "Pred Da Se Razdeni" (= Before The Sunrise)

Äldre kvinna möter ung man och tycke uppstår i form av en Eurovisionslåt. Tyvärr verkar inte relationen mellan 70-åriga Esma och unga Lozano vara någon musikalisk eller kulinarisk repris på Romeo & Julia. Esma har rört ihop en rätt med zigenarkryddning och Lozano satsar på en balkananrättning med milda smaker. Två huvudrätter som inte passar i samma meny. Jag hade gärna tagit dem var för sig men på olika restauranger. Lyssna HÄR.

4. Azerbajdzjan: Farid Mammadov "Hold Me"
Farid håller sig i alla fall till en låt och en maträtt. En smäktande svenskballad med klassisk modulation. Det får mig att längta efter mjälla, grillade lammkoteletter, rostade grönsaker och kanske lite saffranskryddat ris. Grillat lamm är omtyckt i de flesta länder och det torde ge poäng från öst till väst. Lyssna HÄR.

5. Finland: Krista Siegfrids "Marry Me"
Finlands svar på Lady Gaga, en av få uptempo-bidrag som levereras med show. Dessutom friar Krista till hela Europa oavsett gay eller hetero. Varje bröllop av klass kräver en maffig tårta och här finns både vispgrädde, regnbågsmarsipan, vaniljkräm, hallonsylt och chokladgarnityr. Vissa älskar tårta medan andra tycker det är för sötsliskigt. Själv tycker jag att en måltid ska avslutas med något sött och en lite munsbit på tre minuter känns perfekt. Lyssna HÄR.
6. Malta: Gianluca "Tomorrow"
Åh vad jag önskar att Malta en dag ska få vinna denna tävling. Gianluca gör så gott han kan med denna malande, naiva låt som försöker iscensätta en romans på lågstadienivå. Sötsliskig Gröna-Lund-slickepinne i glada färger som enbart smakar socker. Går hem hos den yngre publiken under 10. Lyssna HÄR.7. Bulgarien: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov "Samo Shampioni" (= Only Champions)
Bulgariska damkörer var populära på 90-talet. Här har man reducerat kören till Elitsa och Stoyan och deras trummor. De deltog i Eurovisionen 2007 med ungefär samma låt. Traditionell bulgarisk korvgryta med ajvar relish och till detta en raki. Går väl an i brist på en Boeuf Bourgogne och ett Bordeauxviner. Lyssna HÄR.


8. Island: Eythor Ingi "Ég Á Líf" (= I’m Alive)
Vi har hört liknande ballader otaliga gånger men det är något hos Ég Á Líf som gav mig gåshud vid första genomlyssningen och rysningarna håller i sig. Vissa låtar och maträtter står sig genom åren utan att påverkas av omvärldens trender och dieter. Detta är en klassisk Toast Skagen med handskalade räkor toppad med Kalix löjrom. Lyssna HÄR.9. Grekland: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis "Alcohol Is Free"
Årets enda Balkanlåt kommer från Thessaloniki i Grekland. Här dukas det upp grekiska meze ackompanjerad av trumpet, bouzouki och dragspel. Det svänger häftigt och det bjuds upp till dans för alla som vill. Det enda jag har problem är det fria alkoholen som smakar som bottenskrapet av hemgjord retsina där kådan tagit överhanden. Lyssna HÄR.

10. Israel: Moran Mazor "Rak Bishvilo" (= Only For Him)
Jag blir sorgsen till mods när jag lyssnar till denna dramatiska ballad i moll, trots en fantastisk sångerska och klassisk schlagermodulation. Smaklökarna har slutat fungera och jag längtar inte efter något speciellt. Det är väl bara att öppna kylskåpet och äta rester från de senaste dagarna. Det blir lite stekt potatis, en enkel omelett, tomat och sallad som annars får slängas. Lyssna HÄR.

11. Armenien: Dorians "Lonely Planet"
Varje Eurovision ska innehålla en ‘save-the-word-låt’. Jag skulle vilja fråga Black Sabbaths gitarrist och kompositör, Tony Iommi, om det var hans intention att skriva en övermogen, på gränsen till möglig, ekologisk fruktcocktail toppad med flisor av fairtrade choklad som passerat bäst-före-datum. Lyssna HÄR.
12. Ungern: ByeAlex "Kedvesem" (= Darling)
Låten är verkligen en söt ‘älskling’ i all sin enkelhet. Den saknar en tydlig refräng men fastnar ändå och jag invaggas i en slags rofylld morgondvala. Snart är dags att stiga upp, brygga morgonkaffe med mjölk och hoppas på att någon varit nere på bageriet och köpt färska croissanter. Lyssna HÄR.

 

13. Norge: Margaret Berger "I Feed You My Love"
Har en ambivalent inställning till Norges låt. Känns som en cocktail av tyska Lenas vinnarlåt ”Satellite”, Loreens ”Euforia” och S.A.G.A.P.O som var Greklands bidrag 2002. Kan tillsvidare inte avgöra om smakerna gifter sig med varandra som i en tryffelaioli eller om det är en majonnäs som skurit sig. Lyssna HÄR.


 
14. Albanien: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko "Identitet"
Är detta Albaniens svar på Bruce a la 1970-tal? Fast han som spelar gitarrsolot verkar ha Yngwie Malmsteen som förebild. Pluspoäng för att Adrian och gänget sjunger på albanska. Trots det blir låten som en stor hamburgare med extra pommes frites, vilket troligen är en vanlig rätt även i Tirana. Lyssna HÄR.15. Georgien: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani: "Waterfall"
Smäktande duett skriven av Thomas G:son. Antingen har han en okänd romantisk ådra eller så är det Nodi och Sophie som förvaltar låten väl. Jag befinner mig i en kärleksfilm med vågskvalp i bakgrunden, en stilla kvällsbris gör att det är lagom varmt. På stranden dukas det upp allehanda delikatesser: skaldjursplatå, färska frukter, len chokladmousse och en torr, frisk Riesling med hög syra eller varför inte champagne. Lyssna HÄR.

16.  Schweiz: Takasa "You And Me"
Under de inledande tonerna tror man för en kort stund att Status Quo och Francis Rossi dykt upp i Eurovision. Istället är det Frälsningsarmén som tillfälligt ändrat namn till Takasa och skapat denna trallvänliga fotbollslåt. Ska man gå på match gäller det att vara mätt i magen. Det får bli en pyttipanna och öl. Lyssna HÄR.

 
17. Rumänien: Cezar "It's My Life"
Skulle tro att Cezar skriver historia som den första countertenoren i Eurovisionen. Men varför? Jag vill inte veta något om hans liv i detta sammanhang. Jag uppskattar opera men detta är ett olidligt ylande till en programmerad technoljudmatta. Osökt kommer jag att tänka på Magnus Ugglas låt ”Jag mår illa”. Det blir ingen mat idag. Lyssna HÄR.

Det återstår några delikata bidrag att provsmaka bl.a. Sverige samt "The Big Five", som representeras av Frankrike, Tyskland, Spaniens, Italien och Storbritannien. De kvalar automatiskt till finalen och borde därmed vara något av tävlingens Guide Michelin aspiranter. Nåja - själv hoppas jag på en hyfsat intressant kryddbladdning.

Inga kommentarer: