lördag 11 maj 2013

Eurovision 2013: Islands Eythor ger mig rysningar av välbehag

Tänk er en liten by med 1600 invånare på norra Island där det fortfarande är minusgrader, tjälen ligger djupt och snödrivorna smälter i snigelfart. Härifrån kommer en av tävlingens mest fantastiska röster. Det är Eyþór Ingi Gunnlaugsson som sjunger så att jag ryser av välbehag.

Eyþór tror att det är naturen runt omkring som skapar rösten och ger insprirationen. "Ég Á Líf" (I'm Alive) har redan hunnit bli något av ett isländskt 'anthem' och sjungs på bröllop och begravningar, av gamla som dagisbarn. Dessutom är det underbart att åter höra isländska i Eurovisionen. Senast det inträffade var år
1997.

Island och Finland är ju i samma semifinal och det betyder att de kan rösta på varandra. Var extra uppmärksam efter 9 minuter och 50 sekunder när vi börjar "köpslå" om röster....Den lilla orten heter Dalvik måste vara en av de platser i världen som producerat flest Eurovisionsdeltagare i förhållande till antal invånare. Förutom Eyþór kommer också Hera Björk (ESC 2010), Friðrik Ómar (Euroband ESC 2008) och Matthías Matthíasson från Sjonni‘s Friends (ESC 2012).

Foto, video: Lilian & Roger

Inga kommentarer: