onsdag 8 maj 2013

Eurovision 2013: Kroatisk serenad av Klapa S Mora i Romeo-och-Julia-stil

Tänk er en kroatisk uppsättning av Romeo & Julia. Du är Julia och har 6 x Romeo som står runtomkring och sjunger en smäktande a cappella ballad, där du inte förstår ett jota. Så var det att intervjua Klapa S Mora som ska tävla för Kroatien i semifinal 1.
Herrarna är samtliga amatörer som jobbar på bank, som polis, folkdansare och fotbollsspelare. Istället för att sjunga på jobbet leder de olika Klapa-grupper i Kroatien. De känner varandra sen tidigare då de mötts i Klapa-tävlingar. Nu får de hålla sams så att "Mižerja" inte hamnar i misär och missar finalen. Tillsvidare är det inga problem med sämjan att döma av vår intervju med Klapa S Mora. Missa inte skönsång på slutet.
Det kanske är på sin plats att förklara vad Klapa är. Det är en traditionellt kroatiskt sätt att sjunga vokalmusik på från regionen Dalmatien. Sångsättet är så unikt att det har skyddats av UNESCO. Själv är jag numera en övertygad Klapa-fantast men jag har ändå vissa betänkligheter huruvida sångstilen passar i Eurovision Song Contest.

Foto, video: Lilian, JP & Bert

Inga kommentarer: