fredag 3 maj 2013

Eurovision 2013: Gastronomisk recension av bidragen i Semifinal 1

Mat, dryck och musik är viktiga ingredienser i livet. Så varför inte försöka analysera recepten och mattrenderna bakom årets Eurovisionsbidrag. Stundtals sätter de smaklökarna på hårda och tärande prov. Här kommer bidragen i första semifinalen. Smaklig måltid!

1 . Österrike: Natália Kelly "Shine": Att stå för öppningsnumret av hela tävlingen är ingen lätt uppgift för Natália, 18 år. 2013 anses av många som ett balladår och Natália konkurrerar dessutom med 16 andra kvinnliga solister. Denna småsvulstiga ballad är som en snyggt dekorerad bakelse där man blir smått besviken på smak och innehåll men Natália har en fin sångröst. Lyssna HÄR.

2. Estland: Birgit "Et Uus Saaks Alguse" (=New Beginning):
Birgits ballad tilltalar mig betydligt mer den föregående. Här finns en touch av country och så gillar jag att honsjunger på estniska. Kanske en karriär i Nashville efter Malmö. Lite mer cajunkryddning behövs i så fall.
Nu blir det en relativt tråkig skaldjurgryta med fabrikslagad aioli. Lyssna HÄR.


3. Slovenien: Hannah "Straight Into Love":
Gaydisco-feeling från 2000-talets början. Kanske får Hannah TV-tittarna att vakna till efter balladinledningen. Men var är champagnen och snittarna? Jag hoppas Hannah plockar fram dem till semifinalen. Just nu är det billigt mousserande och ostbågar. Lyssna HÄR.4. Kroatien: Klapa s mora "Mižerja" (=Hard Times):
Här försöker man sätta Kroatien på gourmetkartan genom att skapa en femrätters måltid. Önskan är att hamna i Guide Michelin som en gång i tiden toppades av ’De tre tenorerna’ Plácido Domingo, José Carreras och Luciano Pavarotti. Att bli bäst i gourmetklassen är som att skapa en årgångschampagne. Det kräver mångårig träning och för tillfället är gruppen mitt inne i en praktikperiod på gymnasienivå. Lyssna HÄR.

5. Danmark: Emmelie de Forest "Only Teardrops":
Ingen skugga ska falla över den älvliknanden och skönt sjungande Emmelie men kan någon befria henne från den irriterande irländska pipan och ’Ruslanatrummorna’. Här försöker man koka soppa enligt ett gammalt recept som fungerat år ut och år in. Ibland hinner tiden ifatt även de mest klassiska recepten så mitt tips är att behålla basvaran men förnya garnityren och kryddningen till 2013-talet. Lyssna HÄR.

6. Rysslans: Dina Garipova "What If":
Smäktande ballad med klassisk tonartshöjning, skriven av svenskar. Visst är det vackert men efter halva låten infinner sig en mättnadskänsla. Påminner om en råraka med löjrom. När löjrommen är uppäten finns halva rårakan kvar och eftersom den stekts i för mycket smör har den tappat sin krispighet. Lyssna HÄR.

7. Ukraina: Zlata Ognevich "Gravity":
Zlata sjunger bra och hon är bildskön som en nyutslagen ros. Låten känns som ett experiment där man vill uppnå något nytt samtidigt som man vill bevara de traditionella mattraditionerna i form av ett stompigt komp. Trots allt är det en nyskapande rätt med oxfilé som bas men tyvärr har köttet blivit för genomstekt och torrt. Lyssna HÄR.


8. The Netherlands: Anouk "Birds":
När börjar filmen? Är det Alfred Hitchcocks ’Fåglarna’ som svenskkompositörerna haft i åtanke eller någon av de otaliga svenska deckarförfattare av 2000-talssnitt? Trots fågeltiteln så är detta som en vattnig vegetarisk soppa. Här krävs mer kryddning än Anouks karakteristiska röst. Tillsätt vitlök, spansk peppar en  och ta några extra varv med pepparkvarnen. Lyssna HÄR.

9. Montenegro: Who See "Igranka" (= Party):
Oj, oj. Det är nästan så jag tappar andan av denna hysteriska mix av allehanda musikstilar. Ibland bör man tänka ’less is more’ och det har man glömt i Montenegro. För mig är detta som en flottig pizza med extra allt. Magen hamnar i uppror och kvällen tillbringas på toaletten. Lyssna HÄR.

10. Litauen: Andrius Pojavis "Something":
Bra låt med en fullständigt förvirrad sångare som verkar vara allt annat än närvarande. Han ler oavbrutet och jag förstår inte varför. Detta är köttsoppan vars grund utgörs en god buljong men eftersom man snålat på ingredienserna används ett kött av oklart ursprung och grönsaker från konservburk. Synd på den smakliga buljongen. Lyssna HÄR.

11. Vitryssland:  Alyona Lanskaya "Solayoh":
Balkanstil med en dos spansk cha-cha, kryddat med det återkommande trumgarnityret. Crossover-gryta där man toppar med lite färska örter i form av manliga nakna överkroppar. Tyvärr är jag oklar över om grytans bas består av fläsk, nöt eller kyckling. Lyssna HÄR

12. Moldavien: Aliona Moon "O Mie" (= A Million):
Det är en lyckträff att Aliona har bytt språk från engelska till moldaviska inför semifinalen. Trots detta får klänningen och frisören mer uppmärksamhet än den dramatiska balladen. Det lär inte hindra Moldavien från att ta sig till final. O Mie en maträtt som byggs på höjden för att se snygg ut men som är svåräten eftersom mattornen så lätt rasar ihop. Lyssna HÄR.

13. Irland: Ryan Dolan "Only Love Survives"
Modern poplåt av en typisk idolkille som ändå är ganska okej. Ryan Dolan kommer att slåss med Belgiens Roberto om samma röster. Jag tror dock att det finns utrymme för dem båda att klara sig vidare till finalen. En låt i GI-dietens anda och med hembakt surdegsbröd och fluffigt, vispat smör för de som inte håller GI. Lyssna HÄR

14. Cypern: Despina Olympiou "An Me Thimasai" (= If You Remember Me):
Fantastisk sångerska och ett fantastiskt språk. Vad gör det då att låten i sig är en ganska blek ballad. Personligen kommer jag aldrig att tröttna på grekisk sallad så länge fetaosten är god, tomaterna solmogna och olivoljan kommer från Kalamata (sorry Cypern!). Dessutom ska en traditionell bondsallad inte ’piffas’ upp med några nymodigheter. Lyssna HÄR.

15. Belgien: Roberto Bellarosa "Love Kills"
Detta är för mig den låt som vuxit mest av alla i tävlingen. Jag önskar verkligen att Roberto går till final. Snyggt, modernt, effektivt och en refräng som fastnar som en smäck. Det är pojkpop i samma fack som Sveriges Robin och Irlands Ryan (kul att alla killarna har förnamn på R…) och den fighten vinner Belgien. Som vi alla vet så finns den godaste ’moules frites’ i Bryssel. Lyssna HÄR.

16. Serbien: Moje 3 "Ljubav Je Svuda" (= Love Is Everywhere):
Käck låt som kommer bäst till sin rätt när man enbart lyssnar till den. Trots allt är den en bra avslutning av första semifinalen. Jag hoppas synergin damerna emellan infinner sig innan de anländer till Malmö. Just nu kommer jag att tänka på tre halvtaskigt bakade cupcakes med olikfärgad glasyr. Men övning ger färdighet. Gäller både bakning och koreografi. Lyssna HÄR.

Jag är ganska kräsen av mig när det kommer till mat och dryck och det har smittat av sig på årets låtar. Låt däremot inte min ovanligt kritiska inställning  påverka era smaklökar.

Jag återkommer snart med mera kulinariska omdömen gällande låtarna i semifinal 2.

1 kommentar:

Lövet sa...

Oh vad bra skrivet, kul! Håller med om att årets ESCbuffé inte håller den högsta klassen. Tror inte att någon av rätterna än så länge lockar, lagar nog till något eget :-)