onsdag 2 maj 2007

Vem kvalificerar sig till en finalplats?

Idag har några av mina engelska kompisar anlänt till Helsingfors. De lämnade ett 25-gradigt London för att anlända till snö-slask och ett par plusgrader. Jag hoppas verkligen att de har tillräckligt med kläder med sig och en stor dos tålamod med det finländska vädret. Det gäller nog även för alla delegationer som nu ankommer en efter en.

Nu är det en vecka kvar till semifinalen den 10 maj. Bland de 28 tävlande bidragen skall 10 låtar röstas fram för vidare färd till finalen. Resterande 18 bidrag kan packa och resa hem. Det är minst sagt ett tufft startfält och allt annat än lätt att försöka gissa sig till vilka som får stanna. Som oftast i denna tävling så är det ovisst om mina 10 favoriter kommer att klara sig. Jag vill bekänna redan nu att jag hyser en förkärlek för konventionella, traditionella schlagers där en rejäl modulation framkallar rysningar längs ryggraden.

För att få ekvationen att gå ihop har jag gjort två listor: de 10 som jag tror har störst chans att gå vidare till finalen och mina 10 favoriter. Trots min faiblesse för schlagers så är det i alla fall hälften av låtarna som dyker upp på båda listorna. På torsdagar vet vi om mina gissningar var helt åt skogen.

5 länder ingår både i min final- och favoritlista:
Cypern, Vitryssland, Ungern, Moldavien, Serbien

Övriga 5 i finallistan är:
Andorra, Montenegro, Turkiet, Lettland, Bulgarien

Övriga 5 (och förmodligen chanslösa) Lilian favoriter:
Danmark, Holland, FYR Makedonien, Belgien, Österrike

Några kommentarer till ovanstående låtar - ifall ni behöver hjälp på traven med att "artbestämma" dem:

Cypern: "Comme Ci - Comme Ca"
Grekiska är ett vackert språk så varför sjunger Evridike på franska? Oavsett detta så fastnar låten. Modern elektropop från talangfulla kompositören Korgialas samt en bra sångerska.
Vitryssland: "Work your Magic:
Koldun's låt startar med ett suggestivt James Bond intro och en melodi som sätter sig som en smäck. Dessutom snygg modulation. Blir det resa till Minsk nästa år?
Ungern: "Unsubstantial Blues"
Vilken röst Magdi Rúzsa har! Startfältets bästa pipa och låten är ensam i sin bluesgenre. Kommer det att räcka? Kan bli en flip eller en flop men jag är positiv.
Moldavien: "Fight"
Balladrock? Finns ett antal låtar i samma stil i årets startfält men Moldaviens Natalia Barbu är bland de bättre. Bra melodi och snygg modulation.
Serbien: "Molitva"
Årets snyggaste balkanballad som får håret på armarna att resa sig (sorry Bosnien). Hoppas bara att inte Marias utseende är emot henne - hon är värd en finalplats.
Andorra: "Let's Save The World"
Skramlig gitarrock. Associationer till Green Day och Blur. Pojkbandet lär få en hel del röster från de yngre tittarna.
Montenegro: "Ajde Kroci"
Den simpla rockrefrängen gör låten. Lägg till lite modulation och gitarriff. Borde gå hem hos fotbolls/hockey publiken.
Turkiet: "Shake It Up Shekerim"
Kenan Dogulu är en proffsig artist och den enahanda melodin tilltalar nog många. Nästan på min favoritlista.
Lettland: "Questa Notte"
Fruktansvärt försök att kopiera Il Divo och den mest ermbarmliga italienska jag nånsin hört. Tyvärr vidare till final eftersom folk inte kommer att förstå hur dåligt detta är.
Bulgarien: "Water"
Strupsång á la Bulgarisk damkör i kombination med suggestiva trummor. Lite tveksam till finalplatsen men efter viss vånda hamnar den på topplistan.
Danmark: "Drama Queen"
Kommer att vara en flitigt spelad låt på (bög)diskon den närmaste framtiden. Transig popschlager helt i min smak. Jag önskar verkligen att Danmark skulle gå vidare men vågar inte tro det.
Holland: "On Top Of The World"
Eftersom jag gillar Oteta Adams och Irma Thomas så kan jag inte motstå denna låt. Dessvärre är den nog chanslös. Låten är ännu bättre på holländska.
FYR Makedonia: "Mojot Svet"
Pompös låt med ett "nannade" som fastnar. Kan kanske ta sig vidare till en finalplats.
Belgien: "Love Power"
Är det Belgiens Earth Wind & Fire med Eric Gadd som sångare? Knappast - men jag gillar 70-tals disco och blåsinstrument.
Österrike: "Get A Life - Get alive"
Ett av årets rockigare bidrag som går hem hos mig, trots Brian Adams varning. Låtens titel är hämtad från internationella organisationen "Aids Life"

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Bimbo Boy sa...

Jag älskar schlager! :D Spana gärna in min låt Drama Queen. Den var en av de sista 100 att väljas bort från Melodifestivalen 2006. :D www.bimboboy.com

http://www.bimboboy.com/blogg