torsdag 10 maj 2007

Semifinal idag och förvirringen är totalNågra bilder av interiören i Pressentret. Här kan göra intervjuer i gungstol som Tomas G:son eller vila ut på en så kallad FatBoy. (Foto: Roger)

Igår började allvaret och det accelererar idag med semifinal kl 22 finsk tid. Igåt var jag på första genrepet och kan konstatera att det är totalt omöjligt att gissa vilka 10 som går vidare. Vissa av mina tidigare favoriter, som Serbien och Makedonien har dalat medan jag har fått nya positiva intryck av t.ex Island och Slovenien.

Några kommer korta kommentarer baserat på vad jag såg igår.
BULGARIEN - Häftig låt som startar hela tävlingen. Jag gillar och den bör komma till final.
ISRAEL - Fortfarande lika usel. De israeler som jag träffat här gillar den inte heller.
CYPERN - Snyggt framträdande men jag tror inte längre att låten går vidare. Tyvärr.
VITRYSSLAND - Supersnygg och stilig koreografi. Till final.
ISLAND - Proffsigt framförande och någon av rocklåtarna ska gå vidare och det kan vara Eirikur. Det som talar emot är att han inte är tillräckligt ung och snygg.
GEORGIEN - Kräver fler genomlyssningar än en och tror fantastiskt promotion jobb och stödröster eftersom de är debutland, så tror jag inte på finalplats.
MONTENEGRO - Räkna inte bort denna rocklåt. Den kan gå vidare på Islands bekostnad, eftersom refrängen fastnar och sångare är snyggare än Eirikur.
SCHWEIZ - För rörigt på scen med alltför många färger. Önskar att den går vidare men jag börjar bli tveksam. Kan bli en "Kate Ryan" (Belgiens låt ifjol som alla trodde skulle komma högt i finalen och som åkte ut efter semin).
MOLDOVA - På grund av Natalias vedervärdiga klädsel som glömmer man fokusera på sången. Varför har hon gått med på att se ut som en prostutuerad som håller på att tappa byxorna?
HOLLAND - Gillar låten ännu mer än tidigare och hon sjunger fantastiskt. Tror dock inte Edsilia klarar sig till final. Snyft!
ALBANIEN - Inga kommentare förutom att de aspirerar på jumboplatsen.
DANMARK - En av mina favoriter sedan tidigare och hoppet ökar att Drama Queen tar sig till finalen.
KROATIEN - Tror inte att det finns tillräckligt med Iggy Pop tittare för att rösta Dado Topic till final. Slätstruken låt dessutom.
POLAND - Prostitutionsvarning nr 2. Vill inte gå händelserna i förväg. Se själva. Desstom finns det minst 3 olika melodien på 3 minuter.
SERBIEN - Underbar låt men tråkigt framförande och tråkiga kläder. Tror fortfarande på finalplats men inte vinst.
TJECKIEN - Usel låt men underskatta den inte. Den kan skrälla eftersom sångarens röst påminner lite om Lordi.
PORTUGAL - Latinopop när det är som sämst.
MAKEDONIEN - Har dalat på min favoritlista. Tyvärr sjunger man slutet på engelska och det funkar inte alls.
NORGE - Bra framträdande och dansarna är tränat på slutlyfter men det räcker inte till final. MALTA - En dåligt mixad cocktail. För mycke av allt och sångerska Olivia Lewis sjöng småfalskt på repet och ena bakgrundssångerska tappade en solfjäder.
ANDORRA - Tror fortfarande på final och en hög slutplacering där.
UNGERN - Kan vara en svart häst och vill att Magdi Rúzsa ska klara sig. Men tror egentligen inte det.
ESTLAND - Trist och intetsägande. Går spårlöst förbi.
BELGIEN - Låten växer och kan vara en dark horse nummer 2.
SLOVENIEN - Opera goes techno. Tyckte låten var hemsk i början men jag har sväng och tror den klara sig till final.
TURKIET - Börjar tvivla på att Kenan klara sig vidare. Men å andra sidan brukar alla turkar som bor utanför Turkiet vara flitiga röstar och det kan rädda låten.
ÖSTERRIKE - För mig blir låten allt bättre. Koreografin är häftig och det glittrar verkligen av alla scharowskykristaller men det är kanske för mycket för Europa, om nu folk förstår att det handlar om aids. Håller tummarna för en finalplats.
LATVIA - Fortfarande lika hemsk låt men dethär är den enda som jag är helt säker på att tar sig till final.

Vad händer med Sverige?
För övrigt så börjar jag tro att The Ark kommer att göra en Martin Stenmarck, dvs Sverige kommer att få kvala nästa år. Pressen är något förundrad över att inget material har delats ut än så länge. Nu ljuger jag - häromdagen var en tom platspåse med Ark-logo i postfacket (alla journalister har egna postfack i presscentret) och i samband med Arks presskonferens så undrade alla om det var ett skämt eller tomt i SVT-plånboken? Och Head of Press på SVT har fortfarande inte kommit med något svar. En annan grej som alla ställer sig frågande till är varför Ark inte uppträdde på det Nordiska partyt i tisdags. Jag har inte läst vad tidningarna skriver i Sverige men om de skyller på tidsbrist så är det ett inte sant. The Ark (jag såg alla utom Ola) var på plats och minglade runt. Jag tycker det bekräftar min tidigare teori om att SVT endast är intresserad av den svenska uttagning. Därefter tar man för givet att Sverige hamnar bland de topp-10 i finalen och därför behöver man inte lägga ner någon större ansträngning på att promota sig här.

Vykorten - de små bildsekvensker från Finland som visas mellan varje låt medan scenen görs iordning - var i tråkigaste laget. Man kan nästan tror att hela Finland bara består at otendig landsbygd. Hoppas det blir lite annat till finalen.
Presentatörerna Mikko & Jaana klarade sig över förväntan. Speciellt Mikko. Jaana var också ok men jag hoppas man lyckas hålla henne i styr och inte blir för mycket flams.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Lilian !
Såhär skriver Aftenposten(om vykorten):
De finske arr. har valgt å spille på folks fordommer rundt finner.Derfor blir det ikke bare vakre naturbilder. Mange tenker på finner som litt rare skapninger som tilbringer tid i sauna, bor inne langt inni skogen og er litt sære. Disse tingene har vi valgt å gripe fatti, derfor vil samtlige 52 postkort ha en ekstra humoristisk snert, sier produsent Heikki Seppälä.
Blant annet vil både julenissen og Mumitrollet dukke opp, sammen.

Anonym sa...

Hej Lilian,
Assistenten i sin rosa skjorta är en riktig linslus, har redan sett honom flera gågner i tv rutan. Passa dig så att han inte tar över showen.
Ska bli spännaden att se vad du har att berätta för oss i morgon.

Jonte sa...

Hej Lili

Är nu inte så heeemskt intresserad av ESC men tittade faktiskt på halva semifinalen igår, o min favorit i semifinalen kom med nämligen Ungerns blueslåt. Verkar vara en sjutusans till show runt o kring hela ESC. Ska nog följa med finalen. Må så gott, ta det lungt med boarna så de inte trasslar in dej i nåt suspekt :-)

Lena sa...

Ja Roggan sågs viftandes vilt med svandunen vid flera tillfällen, men var var du Lilian... du brukar ju också vara en linslus? Vi ruvar fortfaranda, får se om vi klarar oss över finalen!