måndag 27 januari 2014

Hotel Baseler Hof med Hamburg runt knuten

Hotel Baseler Hof ligger på Esplanade 11 och har det perfekta cityläget för en weekend i Hamburg. 4-stjärnigt med gemytlig stämning och hjälpsam personal. Rummen är ganska enkla men stora och funktionella. Den rikliga frukostbuffén serveras i en vardagsrumslik matsal med maritimt tema. Lounge med välförsedd bar finns i anslutning till receptionen.

Från hotellet är det gångavstånd till shopping, Staatsoper, restauranger, caféer och promenadstråk längs vattnet. Föredrar man kommunala transportmedel ligger U-Bahn Stephansplatz alldeles utanför. Dammtor S-Bahn ligger ca 10 minuter bort.


Runt hörnet ligger gågatan Colonnaden med ett flertal restauranger och caféer. Vi testade bl.a. Hamburger Fischerstube, en restaurang i gammaldag stil med vita spetsgardiner och traditionell träinredning. Goda grillade fiskrätter till humant pris.Bli inte förskräckt av gumman som sitter vid entrén.

Behöver man en fika eller snabblunch med vin rekommenderas portugisiska Pastelaria Caravela, som ligger en halv trappa ner på Colonnaden 43.


Vill man hellre äta en ekologisk, vegetarisk lunch finns Waku Waku på Dammtorstrasse 29.


När man ändå befinner sig på Dammtorstrasse kan vi rekommendera en shoppingrunda på Budnikowsky, eller Bundi som den kallas i folkmun. Det är Hamburgs egen ’chemistry'-kedja och finns numera över hela Tyskland. Här handlar man allehanda produkter för kropp och hår, naturpreparat, smink, tvättmedel, vin, kattmat. Med andra ord det mesta. Köp vitaminer och mineralpiller. Det är superbra priser jämfört med Sverige.


I samma kvarter, på Kleine Theaterstrasse 10, finns biografen Metropolis Kino. Kolla in programmet för det är här man hittar filmer utanför det ordinarie utbudet och det ordnas ofta olika temaveckor. Inredningen är i 50-talsorginal och bara den värd ett besök.  


Hamburgerische Staatsoper grundades redan 1698 och är ett operahus för folket, dvs. operan är inte grundad av en kunglighet. Vid denna tidpunkt var det revolutionerande att gemene man fick tillträde till en opera. Musik komponerades i regel för kyrkligt bruk och teologerna lär inte ha varit förtjusta i de folkliga upptåg som operaföreställningarna ansågs vara. Nuvarande operahus ligger på Große Theaterstraße 25.

Hamburg har alla möjligheter att bli en ledande turistdestination i Tyskland men vill man locka även utländska turister måste det till en språklig förbättring. I nuläget är det mestadels tysktalande turister i staden och det finns ytterst lite information på engelska eller andra språk. Hamburgs turistorganisation är medveten om problemet och har startat ett projekt där man uppmanar kulturinstitutioner och andra viktig turistmål, att erbjuda information på flera språk. Vi hoppas projektet blir framgångsrikt – det är staden värd.

PS! Åt lunch på restaurang Bullerei, som drivs av tyska TV-kocken Tim Mältzer. TV-kockar kan generera varningssignaler men i detta fall var det inte så. Bordsbokning rekommenderas.


Text: Lilian
Foto: Teija

Inga kommentarer: