söndag 26 januari 2014

Nattlivet i St. Pauli är som en tysk jukebox

St.Pauli-området. Nattetid. Vårt fokus var att kolla in om det verkligen är här som alla festar loss. Oj vad många etablissemang vi hann med tack vare vår trogne, kunnige guide Tomas. Variationen på ställena är lika bred som Reeperbahn är lång. Ja man kan nog säga att det är en cocktailmix på tyskt vis. 
Kvällen startade med middag på kvarterskrogen Gasthof Möhrchen i stadsdelen Ottensen. Adress: Spritzenplatz 4. Ottensen ligger i Altona och som en 'stad i staden'. Det finns en del fina affärer,barer och mysiga restaurangen. Nästa gång ska vi gå på 'Zur Traube Weinstube und Restaurant' med anor från 1919-talet. Ligger på Karl-Theodor-Straße 4.

Sen följde drink på Gazoline Bar i samma område. Nu var vi redo för det Hamburgska nattlivet, där tvärgatorna runt Reeperbahn har knoppat av sig med barer av alla de slag.
Adress: Bahrenfelder Straße 132
Zum Silbersack bei Erna är stället du inte trodde fanns. Silbersack är kult och har undgått renoveringar sedan det öppnades på 40-talet. Här är det gästerna som bestämmer musiken. Jukeboxen är granne med toaletten och nostalgiker frossar i Marlene Dietrich, Demis Roussos, Udo Jürgens och andra tyska storheter.  Cigarettröken ligger som en Lützendimma över publiken som sjunger allsång till tyska schlagers. Ja du läste rätt – det är tillåtet att röka på barerna i Hamburg.
Adress: Silbersackstraße 9


Nästa anhalt var intima Haschenschaukel med lampor av dockhuvuden och fuskbrasa. Sannolikheten är stor att du får höra ett liveframträdande eftersom baren stöttar lokala band som eventuellt är i begynnelsen av en framtida karriär.
Adress: Silbersackstraße 17

Onkel Otto är tillhåll för stadens punkare. Musiken, stämningen och miljön avspeglar detta på ett tydligt sätt. Ingen trängsel denna fredag.
Adress: Bernhard-Nocht-Str. 22

Betydligt mer trängsel var det på The Golden Pudel Club. Två DJ:s i genrerna hiphop och electro, liveband, litet dansgolv, fallfärdigt hak med hög stämning. Packat med folk och superinne. Symbolisk inträdesavgift. Bli inte förskräckt över trappan ner till ingången. 
Adress: St. Pauli Fischmarkt 27


Lindy Hop och gaybar lever i symbios på Komet Musik Bar. Klassiska discohits och pubstämningen i källaren. I gatuplan stuffade dansparen runt till swingepokens slagdängor.
Adress: Erichstrasse 11

Ingen kväll i St. Pauli är komplett utan ett showuppträdande. Queen Calavera har nischat in sig på burlesque i litet format. På gränsen till för intimt då scenytan är större än publikyta. Uppträdande varje halvtimme. Inträde 10 euro. Tillsvidare ingen hemsida.
Adress: Gerhardstraße 7
Kvällen avslutades på ett storstilat sätt med besök på Hotel East Hamburg. Här härskar stora ytor, lounger i flera våningsplan, utrymmen späckade med designprylar och egen CD-kollektion som spelades i bakgrunden. Markant kontrast till våra tidigare barbesök men föga imponerande. Detta har vi sett förut och trötta som vi var lämnade vi hotellet med en uttråkad gäspning.
Adress: Simon-von-Utrecht-Straße 31

Text: Lilian
Foto: Teija

PS: Är man 60+ så kan vi rekommendera "Faltenrock" i Gängeviertel. Det är mötesplatsen på söndag och måndag för alla som gillar boogie, twist, rock`n roll och som klarar åldergränsen. Tyvärr var vi för unga för att bli insläppta.

Inga kommentarer: