fredag 24 januari 2014

En vandring i Hamburgs hippa kvarter


Januarivinden viner och kölden biter i kinderna när vi promenerar runt i hippa kvarteren Karolinen och Schanzen. I Karolinen råder ett behagligt lugn. Det är fortfarande en hemvist för de som känner sig unga, alternativa och innovativa. 


Angränsande Schanzen är tre gånger så stort till ytan. Trafiken är påtaglig och hipsterkulturen är etablerad bland barer och caféer. Schanzen har övergått från att vara ett lokalt område till att locka besökare från andra delar av Hamburg medan Karolinen fotfarande har kvar sin lokala prägel.

Som besökare får man en tydlig känsla av att det finns en medveten intention att behålla sin egen stil i de båda kvarteren. Vår ciceron Tomas bekräftar detta när han tar oss runt på bakgårdar dit vi knappast vågat oss in på egen hand. Tomas har bott i området i flera omgångar och känner varje skrymsle.

Marktstrasse & Glashüttenstrasse i Karolinen

Kontrasterna är påtagliga i Karolinen och graffiti är granne med eleganta klädbutiker. ’Herr Von Eden är boutiquen för killar som gillar stil, elegans och har artistambitioner. Här finns kostymer, skjortor och tillhörande accessoarer och flera artister lär vara kunder, bland annat Roger Cicero.
Adress: Marktstrasse 32


På samma Marktstrasse hittade vi denna skrotaffär där man förmodligen kan hitta allt som man inte visste man behövde.


Bredvid skrotaffären ligger nyöppnade Harbor Cake som tidigare var en butik för häxor och då menar vi inte Halloween-häxor utan riktiga. Tillsvidare hittar jag ingen hemsida men adressen är Marktstrasse 36.


Efter en fika med hembakat på Harbor Cake kan man slinka in på Hot Dogs. Det 'the shop' för alla som gillar vintage sportmode. Här finns också gamla flygbolagsväskor och nytillverkade bags och handväskor där man återanvänt skinnet från gamla plintar. Adress: Marktstrasse 38

På närliggande Glashüttenstrasse ligger Recession by Marla - affären för damer som vill leva ut sina Gatsby-drömmar och har en fascination för 1920-talet och swingepoken. Kläder till vardags och fest som sys upp i butiken av mor och dotter. Adress: Glashüttenstrasse 8Längre fram på gatan ligger underbara blomsteraffären Saxifraga. Blommorna exponeras så konstnärligt att man för ett tag tror sig vara på ett galleri snarare än i en affär.Adress: Glashüttenstrasse 100


I gränslandet mellan Karolinen och Schanzen, i det det gamla slakthusområdet, ligger nu diverse affärer. Missa inte skivaffären 'Hanseplatte' som har allt man behöver för att förkovra sig i den Hamburgska musikhistorien. Visste ni att operastorheten Placido Domingo började sin internationella karriär i staden.
Adress: Neuer Kamp 32Vill du ha en kunnig guide som kan Karolinen och Schanzen som sin egen ficka. Kontakta Tomas Kaiser: tomas_kaiser@web.de

Foto: Teija
Text: Lilian

Inga kommentarer: