tisdag 14 januari 2014

Kulinariska upplevelser till reapris i Sydafrika

Vid min numera uppnådda ålder så känns det säkrast att dokumentera hotell, restauranger och annat väsentligt inför en eventuell ny resa till Sydafrika och förhoppningsvis även för er andra som planerar att åka dit. De flesta etablissemang var utmärkta men ingen ros utan ris.

19-22 december - safariliv på Kariega River Lodge.

Samtliga måltider intogs på lodgen och all mat och dryck ingick i upplägget. Det var rejäla frukostar efter morgonens safaritur med ägg enligt önskemål, lunchbuffé och 3-rätters middagar.
Till middag fick vi bland annat struts och kudu (en antilopsläkting). Gott! Sista kvällen var det barbequemiddag. En morgontur utmed floden och stopp på stranden med tillhörande bubbelvin och tårta kl. 7.30. Vem har sagt att man måste vänta till efter kl. 12 för att dricka vin?

22-25 december - Lairds Lodge utanför Plettenberg Bay

Här skulle jag kunna stanna en vecka och förflytta mig mellan de olika loungerna, terrassen, poolen och matsalen. Det finns 15 rum, en frukost som var den bästa under hela resan.Tanken var att vi skulle äta någon middag inne i Plettenberg Bay men maten på Lairds Lodge var för bra för att vi skulle chansa. Lägg dessutom till en gemytlig, stylish och kitschig miljö som kunde ha fungerat som en schysst inredningsaffär.
Julaftonslunch intogs på Ristorante Enrico, en bit utanför Plettenberg. Helst sitter man utomhus för att beundra utsikten över klipporna. Stort men ändå trevligt och med ypperlig fisk och skaldjur på menyn.

25-27 december - Hermanus

Här bodde vi på Harbour House, som var ett trevligt hotell i maritim stil med frukost i trädgården och ett litet men trevligt poolområde.


Min födelsedagslunch intogs på vingården La Vierge, ca 30 minuter från Hermanus. Åter igen ypperlig mat, vin och miljö.Födelsedagsmiddagen hade vi på La Pentola. Restaurangen har en ägare och kock som skapar cross-over som är både  innovativa och smakrika. En av de bästa måltiderna under hela resan. Restaurangen har en speciell inredningsstil men ligger mitt i Hermanus med fin utsikt.

27 december - 1 januari 2014 - Kapstaden

Slut på frukostserveringen eftersom vi bodde i en lägenhet i Waterkant. Cape Quarter Living kunde likaväl ha varit en modern studio i New York. Perfekt läge med gångavstånd till city. I komplexet finns ett shoppingcenter, flertal restauranger och caféer. Frukost är alltså inget problem.Ett stenkast bort fanns Manhattan, som var både restaurang och bar och fungerar utmärkt om man vill ha en enklare lunch eller middag. Området är gay-friendly och gemytligt. Det finns en del barer och restauranger i kvarteren. Bra om man inte är jättekänslig för ljud. Vi brydde oss inte - det var trots allt runt nyår. Pool på taket som inte hann utnyttja utom runt 12-slaget när vi kollade in fyrverkerierna.


I Kapstaden var vi på följande restauranger:
Savoy Cabbage - låg på gångavstånd från Cape Quarter. Bra!


Pot Luck Club - en av staden trendigaste. Ligger i The Old Biscuit en bit från city. Boka i tid då den kan ha flera månaders väntetid. Maten är en form av tapas och man beställer 3-4 st per person. Man åker in hiss upp som går på utsidan av huset. Vill man inte titta på utsikten kan man studera kockarna i det öppna köket. Men gör ett besök på toaletten.


The Bungalow i Clifton Bay. Enda 'matmissen' under hela resan. Ligger däremot fint men massproducerad mat, stökigt och extremt hög ljudvolym som förstärktes av en DJ. After beach för det trendiga folket men inte min grej, speciellt som maten inte var speciellt bra.I samband med utflykt till Godahoppsudden fick vi en överraskningslunch i köket hemma hos kändiskocken Bruce Robertson. Hans Boat House ligger i Scarborough och tar max 12 personer. En oförglömlig lunch på alla sätt och vis.
På nyårsafton beställde vi en taxi och åkte till vindistriktet Franschhoek. Lunch intogs på gemytliga vingården La Petite Ferme. Vi hann också med vinprovning på La Motte innan det var dags att åka tillbaka till Kapstaden och förbereda sig för nyårsmiddagen på Kloof Street House.
Kloof Street House är ett av de mest excentriska ställen jag sett. En kolonial jättevilla där nuvarande ägaren har en förkärlek för färgglad kitsch, 1920-talet med asiatiska inslag. Värt en återbesök även om nyårsmenyn inte kommer bland topp-5-måltiderna.

Många ställen värnar om närproducerat och ekologiskt. Sydafrika har dessutom de bästa tänkbara förutsättningarna för odling och kultivering av både matvaror och viner. Priserna ligger på ca 1/3 av vad vi betalar här hemma så det lönar sig att satsa på toppklassrestauranger.

Foton: Lilian - som just nu försöker få vikten och vågen att normalisera sig.

Inga kommentarer: