lördag 25 januari 2014

Alrightokayallgood -tour i Hamburgs Gängeviertel

I Neustadt i centrala Hamburg finns det tolv hus vars skepnad kontrasterar mot de arkitektritade glaskomplexen som omger dem. Det är Gängeviertel som idag är en hejdlös blandning av konstnärskollektiv, caféer, matkooperativ, musikscener och experimentella utställningar för alla som förespråkar en alternativ livsstil.
Här kan vad som helst hända. En av helgens happening är ett 24-timmars DJ-maraton och det är bara att hoppas att elektriciteten räcker till och att kåken inte antänds. Tur att det finns brandsläckare! I ett annat hus är det soundcheck för kvällens rockband. 

Var inte blyg – det är bara att stiga in i dessa fallfärdiga kåkar. Bakom en av dörrarna hittar vi några frivilliga själar som håller på att förbereda middagen. Alla som deltar i kvarterets aktiviteter är välkomna. Hade det varit en annan årstid skulle säkert grillen varit i full gång.

Delad glädje är dubbel glädje så varför inte gå med i kvarterets matkooperativ som köper in ekologiska råvaror i större volymer och säljer till medlemmarna utan påslag. Vi fick dock veta att det lite opraktiskt för oss som bor i Stockholm att gå med. Vi är lite tveksam till kooperativets mjölleverantör - det hembakade brödet hade inte jäst något vidare.    
Behöver man smälta intrycket finns det kaffe och annat drickbart i kvarterets hål-i-väggen-café. Vad kostar kaffet? Ja det är en bra fråga. Det finns ingen prislista. Alla betalar enligt egen förmåga och godtycke.
Gängeviertel ligger i bästa cityläge och i Stockholm hade ett sådant här område aldrig fått en chans. I kontrasternas Hamburg är det tvärtom. Här har staden investerat 30 miljoner euro i kvarteret men vi har inte riktigt koll på vad pengarna används till. Helt klart är att en del borde gå till grundrenovering. Golven kändes lite halvmurkna både här och där.

I Sverige hade nog fastighetsnämnden, miljöförvaltningen, hälsovårdsmyndigheten, rättsväsendet och diverse andra instanser haft en hel del synpunkter på både interiör och exteriör. Efter denna resa har vi helt omvärderat det tyska uttrycket ’ordnung-muss-sein’. Det är i Sverige som alla fyrkantiga ordningsbyråkrater bor.    

På tal om konstnärsambitioner - har man inte råd med målarduk så kan man använda kökshandduken.

Adress: Caffamacherreihe i Neustadt, i närheten av Hotel Scandic Emporio
Tack till vår ypperlige guide Tomas som tog oss runt bland rivningskåkarna. Hit hade vi aldrig hittat på egen hand!

Foto: Teija
Text: Lilian

Inga kommentarer: