måndag 2 maj 2016

Eurovision 2016: Vi är igång!

Måndagen var dagen D då presscentret öppnade och repetitionerna startade. För tillfället visar sig Stockholm från sin soligaste sida och snöslasket från förra veckan är glömt. Det kindpussas och kramas bland eurovisionsvänner som inte sett varandra sedan Wien ifjol. Idel bekanta ansikten och standardfrågan är - "hur känns det att ha Eurovisionen i Stockholm, på hemmaplan?" Tillsvidare vet jag inte vad jag ska svara. Om en veckan kanske jag vet bättre.


Först ut att repetera i Globen var Finlands Sandhja. Svängiga "Sing it away" är årets öppningsnummer i första semifinalen 10 maj och sätter ribban för hela tävlingen.

Sandhja och hennes team står för "girlpower" och det börjar rycka i dansmusklerna när musiken sätter igång. Ska bli intressant att se scenkläderna i nästa veckas genrep. Det är finländska designers som gäller. Sandhjas färgglada pressdress gick inte av för hackor som ni kan se. Den kommer från Biancaneve.

Rysslands Sergey Lazarev stod för dagens mest spektakulära nummer och drama. Han ramlade på scenen från en av pallarna men som tur var såg det värre ut än det var. Inga brutna ben och Sergey var på gott humör på presskonferensen. Likaså var Filipp Kirkorov, kändis och celebritet i den ryska Eurovisionsvärlden och en av låtskrivarna till "You are the only one".

Dagens käraste återseende var med San Marions Serhat. Det minsta landet i tävlingen har valt en turkisk sångare. Vi träffades i samband med ESC i Belgrad 2008 och har hållit kontakten sen dess. Senast han var i Stockholm var år 2000 när satt han i Globen och såg Eurovisionsfinalen. Inte kunde han tro att 16 år senare står han själv på Globens scen och tävlar. Livet är fantastiskt.

Foto: Lilian, Michael (ESCKAZ)

Inga kommentarer: