fredag 13 maj 2016

Eurovision 2016: Sverige ensamt kvar efter Nordiskt katastrofresultat

Min finalgissning slutade med 8 rätt av 10. Jag hade fel som trodde att Danmark och/eller Norge skulle knöla in sig i finalfältet. Inte sedan 1970 har den nordiska representationen varit så mager som i år. Det berodde på en medveten bojkott från länderna eftersom det året innan utsetts fyra vinnarländer 1969. Ett resultat som inte föll i god nordisk jord.

Vilka blir konsekvenserna av att varken Norge, Danmark, Finland, Island åkt ut? Vi brukar vara ganska snabba på att ondgöra oss över andra länders grannröstning. Nu återstår att se hur vi själva agerar. Kommer en massa telefonröster att gå till Sverige och Frans? Kanske. Jag betvivlar däremot att juryrösterna lika lätt går Frans' väg.

Det finns andra låtar som bör tilltala jurygrupperna. En av dem är Australien.
Varför, förutom att låten är bra och Dami Im är en strålande sångerska?
1) Det finns en strategi från EBU:s sida att exportera Eurovisionskonceptet till Asien och man behöver ett land som tar ledningen = Australien (?).

2) Om Australien vinner blir nästa års tävling en samproduktionen mellan australiska TV-bolaget SBS och ett europeiskt eftersom tävlingen måste hållas i Europa. Det blir troligtvis ett land som EBU kan känna sig komfortabelt med.

3) Att vara medarrangör blir i så fall en bra 'praoerfarenhet' för Australien.


Jag passade på att få in några synpunkter från media på de uteblivna Nordiska framgångarna efter semifinal 2. Dessa finns på YLE:s hemsida - HÄR 

Den största överraskningen från semi 2 var att Georgiens kaotiska rocklåt kom till final. Den är huvudvärksframkallande och ger känsla av att vara instängt i ett bergrum där man utsätts för stroboskoptortyr. Den enda förmildrande omständigheten är att det är Georgien, eftersom det är ett av länderna som jag hoppas ska vinna tävlingen en vacker dag. Dock inte 2016.

Foto: Lilian, Eurovision.tv


Inga kommentarer: