lördag 14 maj 2016

Eurovision 2016: Grubblerier inför kvällens final

Efter två veckor i ESC-bubblan där alla har (rätt) åsikter så gäller det att försöka sätta sig in i hur "vanliga" människor röstar. Jag såg gårdagens finalgenrep i Globen. Med reservation för att showen ser annorlunda på TV så gav repet vissa grubblerier och konklusioner. Hur går det för Frans? Min gissning är topp-10. Lär med om Frans. Min intervju hittar du HÄR.

Finns det en tanke med att placera Spanien efter Ryssland?
När Barei kör sin "Say Yay" så tar den udden av Rysslands extravaganta nummer. Det blir ungdomlig gatufest och plötsligt inser man hur gammaldags Ryssland låt är medan Spanien står för fräschör och nytänk - i allafall i ESC-sammanhang. Efter Spanien kommer Lettland med "Heartbeat" som är än mer contemporary. Det förstärker ytterligare den gammalmodig touchen i Rysslands "You Are the Only One".
Barei från Spanien (foto: Andres Putting, EBU)

Spanien är underskattat. Bör gå hem hos tonåringar och ungdomliga vuxna. 
Efter igår är Spanien en personlig favorit vid sidan av Holland. Det är nu som appröstningen bör gå varm hos oss som inte enbart vill har gammalschlager i ESC. Omöjligt att motstå rytmen i denna energikick. Jag längtar efter spansk tapas!

Ukraina är överskattat.
Jamala sjunger delvis på Krimtatariska om år "1944" medan alla ändå anar ett annat årtal. Hon är operasångerska och är inte av det mest tillgängliga slaget. Låten har blivit en stor favorit men kommer budskapet att få tonåringar att rösta på detta? Nej är min gissning.

Rätt paketerat så fungerar gammalschlager.
Publikens ovationer når långt över tillåten decibelstyrka när Zoë framfört sin marängsöta "Loin d'ici". Att Österrike väljer att sjunga på franska är förvånande men helt rätt. Här når man allt från fransktalande Vannessa Paradi fantaster till blomsterälskade dagisbarn.
Österrikes Zoë (foto: Andres Putting, EBU)
Australien är gräns- och generationsöverskridande.
Stilrent, snyggt, välsjunget. Dami Im går hem hos Celin Dion fans, balladälskare, TV-tittare som prioriterar musiken framför scenshowen. "Sound Of Silence" är en generations- och geografiöverskridande låt som attraherar gammal som ung, nordbor som sydeuropéer, latino som balkan. Australien har hittat årets gemensamma nämnare.
Dami Im från Australien (foto: Andres Putting, EBU)

Vem vinner?
Rysslands seger känns mer avlägsen nu än i början av veckan. Om Sergey mot förmodan vinner så beror det på scenshowen och inte på låten. Team Ryssland bör ha fjärilar i magen just nu. Nordiska ländernas mediokra resultat gynnar troligen Australien som kan räkna med höga poäng från våra grannar. Dessutom är Australien hyfsat fritt från politiska åsikter även om många ifrågasätter landets medverkan. Min slutsats är att Dami Im tar hem segern.

Programledare Mede & Zelmerlöw

- Applådvinnare i Globen, fredagkväll: Bulgarien, Österrike, Australien
- En favorit som kräver fler genomlyssningar är Italien = klassisk Italiensk San Remo schlager
- Favorit utom tävlan är Petra Mede. Hon går från klarhet till klarhet - nåja, kanske inte i green room
- Konstpausen i Hollands låt visar att tystnad också kan vara musik. "Slow Down" Douwe Bob.
- Det är skillnad på artist och världsartist. Det visar Justin Timberlake i mellanaktsnumret.
Justin Timberlake (foto: Anna Velikova, EBU)

26 låtar tävlar i finalen - trångt i ESC-garderoben med andra ord.
Startordning för finalen:
1. Belgium
2. Czech Republic
3. Nederländerna
4. Azerbaijan
5. Ungern
6. Italen
7. Israel
8. Bulgarien
9. Sweden
10. Tyskland
11. Frankrike
12. Polen
13. Australien
14. Cypern
15. Serbien
16. Litauen
17. Kroatien
18. Ryssland
19. Spanien
20. Lettland
21. Ukraina
22. Malta
23. Georgien
24. Österrike
25. Storbritannien
26. Armenien

Foto: Lilian, Roger förutom de från EBU.

Inga kommentarer: