tisdag 10 maj 2016

Eurovision 2016: Flippar & floppar i kvällens semi 1


Jag har följt Eurovisionen på nära håll, på plats sedan 2005 och jag vill påstå att kvällens första semifinal är det mest svårtippade jag upplevt. Merparten är svårtippade mellanmjölksbidrag. 10 låtar ska i alla fall vidare.

1) Finlands Sandhja inleder tävlingen med låten "Sing It Away". Bra, catchy öppningsnummer men det är riskabelt att starta först ut. Kommer folk att minnas Sandhja, 18 låtar senare? Jag hoppas det och tror på FINAL.

2) Greklands ARGO sjunger om "Utopian Land". Efter gårdagen genrep börjar finalplatsen te sig allt mer utopiskt. Grekland har framgångsrikt varit i final under hela 2000-talet. Tyvärr tror jag den trenden bryts ikväll.

3) Moldaviens Lidia Isac har en svenskskriven låt. "Falling Star" är en relik från tidigt 2000-tal och passerar obemärkt förbi. Röster från Dansbandssverige och Eurovisiontraditionalister räcker inte. Och vad gör astronauten (eller kosmonauten) egentligen på scenen?

4) Ungerns Freddie har årets skrovligaste röst som man gott står ut med i tre minuter. I övrigt lånar "Pioneer" komponenter från Eurovisionsarkivet, såsom en vildsint dansare som slår på trummor. Trasiga jeans som visar knäskålarna hjälper inte för en finalplats.

5) Nina Kraljic från Kroatien har varit en av förhandsfavoriterna, något som falnat under veckan. Hennes silverfärgade överlevnadstält är så imponerande att det tar fokus från sången. Kul att landet är tillbaka i tävlingen men ingen finalplats från mig.

6) Nederländerna skickar Douwe Bob som gör tävlingens enda akustiskt-influerade westcoast låt. "Slow Down" är en befrielse för öronen och sångaren själv är charmig som den fluffigaste chokladmousse. FINAL.


7) Armeniens Iveta Mukuchyan gör allt för att övertyga oss om att hennes röstresurser kan nå från huvudstaden Jerevan till berget Aragats. Låtmässigt imponeras jag inte alls av men Armenien kommer till FINAL tack vare den stora armeniska diasporan i Europa.

8) San Marino + Turkiet = sant. Pyttelandets Eurovisionsframgångar är magra. Kanske blir det ändring i år då turkiska Serhat framför 70-tals-influerad disco i "I Didn't Know". Från att ha varit totalratad har låten vunnit nya anhängare. Turkiet har inte deltagit sedan 2012 men gör det nu indirekt. Det ska bli intressant att se om den turkiska population i Europa kommer att rösta. Då kan det bli FINAL.

9) Rysslands Sergey Lazarev kan bli årets vinnare av ESC. Favoritskapet har inte mattats av, tvärtom. Till och med jag börjar gilla låten och det är svårt att låta sig imponeras det visuella i numret även om det är på gränsen till för rörigt. Solklar FINALplats.


10) Jag tycker smått synd om Tjeckiens Gabriela Gunciková som måste på scen efter Ryssland. Stilig ballad som är värd ett bättre öde men tyvärr blir det ingen finalplats.

11) Minus One från Cypern har årets enda vettiga rocklåt. Den har avancerat till favorit bland ESC-fansen och de är i regel inte nådiga gentemot denna typ av låtar. Coverbandet kan säkert se fram emot gigs i Europa framöver och en FINALplats ikväll.

12) Årets franska bidrag kommer från Österrike (!!). Söta Zoë är som en marängtårta och en yngre version av Vanessa Paradis. "Loin d'ici" är så retro att den blir inne. FINAL.

13) Jüri Pootsmann är superstor i Estland och vill säkert kröna favoritskapet med en Eurovisionsvinst. Tyvärr ser det mörkt ut för souliga "Play", som ser ut att bli snuvad på finalen.

14) Jag undrar om alla kvinnliga artister från Azerbajdzjan är stöpta i samma form? Samra är snygg och låten helt okej. Problemet är att hon sjunger för dåligt. Nu kommer "Miracle" mirakulöst till FINAL ändå. Vissa länder klarar sig alltid tack vare trogna röstare ute i Europa.

15) Montenegro tror sig ha byggt en "Highway" till finalen men tyvärr är vägarbetet försenat. En halvmesyr till growl-rock med en dansande kvinna som försöker hjälpa upp eländet. Passa på och gör ett toabesök.

16) Greta Salóme från Island är ingen novis i vare sig musik- eller ESC-sammanhang. Därför blir jag förvånad över denna misch-mash av koreograferad vulkanrök och en låt som verkar vara sponsrat av något isländskt fotbollslag i division 3.

17) Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala. Bosnien & Herzegovinas låt "Ljubav je" är en av få icke-engelskspråkiga bidrag och det kan rädda deras FINALplats. Inte för att låten förtjänar det men min teori är att någon av Balkan-länderna tar sig till final. Det blir inte Montenegro och Kroatiens chanser har minskat.

18) Maltas Ira Losco kommer alla ESC-följare ihåg från finalen i Tallinn 2002, då hon blev tvåa med "Seventh Womder". Tyvärr kommer inte "Walk on Water" att nå samma framgång men jag gissar ändå på FINAL eftersom låten är sist ut. Svensklåt rakt igenom och det hörs. Säkerligen höga poäng från Sverige.
   
Det är de deltagande länderna som får rösta i kvällens tävling. Tre av finalistländerna - Sverige, Spanien och Frankrike - ger också sina röster i semi 1.

Lilians finalistlista:
Finland, Nederländerna, Armenien, San Marino, Ryssland, Cypern, Österrike, Azerbajdzjan, Bosnien & Herzegovina, Malta.

Foto: Lilian, Roger

1 kommentar:

Johan Finne sa...

Tror Tjeckien klarar sej till final. Sedan håller jag med ganska långt men inte är det San Marino. Och är det Finland eller Armenien?