lördag 1 mars 2014

Melodifestivalen 2014: Andra chansen - valet står mellan succé och fiasko

I kvällens Andra Chans ska de två sista bidragen vaskas fram till finalfältet. Det står mellan tre rocklåtar i klassen soft, medium och strong, tre deppiga och mediokra låtar på svenska, JEM vars "Love Trigger" känns hyfsat modern och så Paprizou som håller en egen "Survivor-klass". Här är bidragens startordning:

1. Ammotrack – ”Raise Your Hands”
Rock i klassen medium. Visserligen bäst av rocklåtarna i kvällens uppställningen men den är fortfarande för menlös och sångaren för färglös. Ett rockband utan en grymt bra solosångare är dömt till en undanskymd småstadstillvaro och det gäller dessvärre för Ammontrack.

2. Linus Svenning – ”Bröder”
Anspelar på sentimentalitet och barndomsminnen. Fastnar som ett klister i skallen och det är outhärdligt.Likafullt kan den mycket väl hamna i finalen.

3. JEM – ”Love Trigger”
Helt okej låt som känns hyfsat modern i detta sammanhang. Tror ändå inte att trion kommer längre än såhär i tävlingen. 

4. State Of Drama – ”All We Are”
Softrock. Fotbollsriffet fastnar förvisso men efter halva låten börjar jag möblera om stolar, ta fram strykbrädan, vattna blommorna. Inget bra omen för en 3-minuters låt.

5. Ellinore Holmer – ”En himmelsk sång”
Jag blir åter igen upprörd över att en låt som denna ska lägga beslag på en andra-chansen-plats. Tycka-synd-om-låtar får gärna vara med i Melodifestivalen under förutsättning att artisten kan sjunga. Det är väl ändå en sångtävling som pågår, eller? 

6. Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”
Låten har vuxit sedan förra gången och Martin sjunger bra. Risken är uppenbar att Martin och Linus slåss om samma röster och även om Linus inte alls är i klass med Martins proffsighet så har "Bröder" en refräng som fastnar betydligt bättre än Martins 'Änglar'.
 
7. Helena Paparizou – ”Survivor”
Kvällens proffsigaste framförande och tävlingens bästa sångerska. Ja - jag tycker faktiskt Helens sjunger bättre än Sanna Nielsen. Lyssna bara på hennes akustiska version av "Survivor". Men eftersom vi inte kan lita på TV-tittarnas outgrundliga röstningsförfarande, eller manipulerade röstningsdatorer, så är finalplatserna långt ifrån säkrad. Jag hoppas att Helenas proffsighet kan uppväga det där 'extra' som dessvärre saknas i låten.


8. Outtrigger - ”Echo”
Rock i klassen 'strong' men vad hjälper det att Outtrigger försöker får oss att tro att vi tittar på en skräckfilm när låtmaterialet är uselt. Jag vill gärna att det finns ett rockbidrag med i finalen men ikväll hoppas jag att rockbanden kannibaliserar på varandras röster. Inget av bidragen platsar i finalen. 

Valet ikväll står mellan kvalitet och katastrof, mellan succé och fiasko. Om inte annat så för SVT:s skull, hoppas jag att 'rätt' låtar går vidare. Det känns som att SVT behöver lite Mello-flyt just nu.

Inga kommentarer: