tisdag 20 juli 2010

Kuunkuiskaajat om livet efter Eurovision

Jag träffade Kuunkuiskaajat, Finlands representanter i Oslo, under en festival i Jakobstad i Finland. Jag var nyfiken på att höra om deras hektiska liv efter Eurovision Song Contest.

Trevligt att träffas igen Johanna och Susan. Vad har hänt sedan vi träffade senast?
Vi har haft jättemycket att göra och tillbringat många timmar ”on the road” på väg mellan olika uppträdanden. Efter hemkomsten från Oslo var vi lediga i två dagar men sedan började vi jobba igen med vår band och också som Kuunkuiskaajat. Förutom uppträdanden i Finland har vi varit i Ryssland. I oktober gör vi en turné i Tyskland och förhoppningsvis även i Norge innan årets slut. Nytt för oss är också att vi är Artist Directors för en folkmusikfestival som heter Himos Folk.

Är denna festival ett resultat av Eurovision Song Contest?
Det var beslutat sedan tidigare och vi påbörjade planeringen för 1,5 år sedan. Det är en ny festival som pågår inkommande helg (22-24 juli) i en vacker liten ort precis vid en sjö, nära Jyväskylä.


Det är cirka två månader sedan Eurovisionen. Hur känns det när ni ser tillbaka på tävlingen?
Susan: Underbart och vilka fantastiska minnen! Även om det är två månader sedan så får vi dagligen e-mail från fans runtom i Europa.
Johanna: Det har hänt ganska ofta att press och media i Finland har stämplat representanterna i Eurovisionen som ’losers’ när de återvänt efter tävlingen men vi har fått en otroligt varm och positiv feedback. Vi har blivit behandlade som vinnare och Finlands folk har verkligen tagit oss till sina hjärtan.

Vad är ert starkaste minne från Oslo?
Johanna: 30 sekunder innan vi ska in på scenen vid semifinal 1 så rör jag vi Susan, vi ser på varandra och tänker: “Now – let’s go! We want to set this place on fire”.
Susan: Jag håller med Johanna. Och även efteråt kände jag hur atmosfären och energin var på topp i arenan. Det var superhäftigt.


Har era liv förändrats efter Eurovisionen?
Såtillvida att vi är igenkända. När vi går tillsammans kommer folk ofta fram och frågar om autografer och vill ta foton. Men inte när vi går var för sig. Vi har också fått många fler spelningar och det kommer en större publik till varje spelning, vilket är fantastiskt.


Med andra ord har ni blivit lite ’celebrities”. Betyder det att ni får en massa inbjudningar till partyn?
Inte så många – kanske för att det är sommar. Men vi är inbjudna till en massa festivaler. Det är hårt jobb så det finns inte tid för partyn.

Har “Työlki Ellää” legat på några topplistor?
Vi låg som nummer 1 redan innan Oslo. Det som är kul är att många finska artister har inkluderat sången i sin repertoar. Dessutom finns låten på en massa karaokeställen och är en av de populäraste nedladdade mobilsignalerna just nu.


Har ni funderat över att spela in ”Työlki Ellää” på något annat språk?
Egentligen inte eftersom vi framförde den på finska i samband med Eurovisionen. Men vem vet. Kanske vi framöver gör en spansk eller rysk version – eller nåt annat språk.

Efter denna snabba intervju mellan sound check och en kaffe med hembakade bullar, var det tid för tjejerna att entra scenen. Det blev ett entusiastiskt mottagande av publiken i Jakobstad och allsång och taktfast handklappning till slutlåten “Työlki Ellää”. Efteråt var det dags för duon att sätta sig i bilen och köra till Jyväskylä för att fortsätta jobbet med folkmusikfestivalen i Himos. Även om Eurovision Song Contest har semester just nu så innefattar det inte Kuunkuiskaajat.

Intervjun gjordes av Lilian 18 juli 2010.

Inga kommentarer: