torsdag 11 maj 2017

ESC 2017: Varsågod - menyn för semifinal 2


Charmen med Eurovision Song Contest är mixen av elegans, kitsch, seriositet, ploj. Det bevisades åter igen i tisdags. Förhandssnacket om att Finlands Norma John skulle finnas bland topp-5 i finalen fick ett chockartat slut. Däremot lyckades Demy från Grekland hanka sig vidare. När en medioker låt "kryddas" av två grekiska män i bar överkropp, plaskandes i en plastbassäng, ger det uppenbart mer röster än Norma Johns sofistikerade scenframträdande.

Outgrundliga är alltså Eurovisionens vägar och min tippning med 8 rätt av 10 är jag ändå nöjd med. Hur går det då i semifinal 2? 

1. Serbien: Tijana Bogićević
"In Too Deep" känns som en talande titel. Möjligtvis kan stödröster från Makedonien och Kroatien hjälpa till och höja låten till vattenytan. En vattenstinn schlager-pop-soppa som framförs av en wailade sångerska (hur många sådana finns egentligen?) och det gör mig ungefär lika glad som en blaskig ärtsoppa.

2. Österrike: Nathan Trent
"Running On Air" är lite gullig och som gjord för ett pojkband men Nathan får klara sig ensam på sin löprunda. Slickad, flyktig låt som är borta med vinden innan man hinner blinka. Passa på och ladda kaffekokaren.

3. F.Y.R. Makedonien: Jana Burčeska
Från början gillade jag både låten och videon. Nåt har hänt i Kiev och vi befinner oss i en medioker, halvskum nattklubb i forna östblocket. Hade "Dance Alone" varat 3 minuter till finns risk för att låten utmynnat i ett strippnummer. Vad är dethär för sliskig chokladpudding?  

4. Malta: Claudia Faniello
En klassiskt ballad med en välsjungande artist bör inte underskattas. Bland alla årets ballader är "Breathlessly" den bästa. Jag glädjer mig eftersom det är länge sedan Malta haft ett anständigt bidrag - enligt mitt tycke. Till en ballad som denna rekommenderar jag en klassisk Toast Skagen. FINAL.

5. Rumänien: Ilinca ft. Alex Florea
Var beredd på vokalt kitsch när "Yodel It!" drar igång. En sångcocktail av rap och joddling som skulle kunna användas i en nyproducerad version av 'Sound of music'. En musikalisk galenskap och för att coola ner rekommenderas ispåsar på pannan och en jätteportion glass med tre såser och fem olika strösselvarianter. FINAL.

6. Nederländerna: OG3NE
"Lights and Shadows" är låten som gett mig gåshud från första stund. Efter alla soloframföranden är det befriande med systertrions stämsång. OG3NE kan liknas vid en light version av Dixie Chicks men de är definitivt inga 'chicks'. Fräscht som vårens sparris med ett krispigt rieslingvin. Mums. FINAL.

7. Ungern: Joci Pápai
Engelskan dominerar stort i år och de nationella särarterna är ytterst få. "Origo" är en udda fågel där Joci blandar ungerska med romani och där vi äntligen får musik som inte är gjord i Idol-fabriken. Tack för denna paprikakryddade, mustiga gulaschsoppa. FINAL.
 
8. Danmark: Anja
Efter att ha slickat sopptallriken drabbas jag av koma. Den förstärks under detta bidrag. "Where I Am" sjunger Anja och jag hoppas hon hittat från garderoben till scenen. Har nämligen hört att hon varit i valet och kvalet beträffande färgen på klänningen. Själv är jag på toa eller i köket för att hämta en Unicum eller en Jägermeister för att inte somna.

9. Irland: Brendan Murray
"Dying to Try" är en vacker melodi som skulle vinna på en sångare med större pondus. Nu blir det istället som Junior Eurovision - tävlingen för åldrarna 9-14 år. En ljummen välling är inget som fungerar en torsdagskväll hur söt flaskan än är.

10. San Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson
Lilla San Marino har inte så många artister och för fjärde gången får Valentina vara deras representant - nu i sällskap av Jimmie Wilson. Låtskrivarveteranen Ralph Siegel har jobbat hårt och sett till att "Spirit Of The Night" är årets låt sett till antalet tonartshöjningar. Här serveras ett buffébord av popcorn, chips, ostbågar, jordnötter, jordnötsringar, salta pinnar och läskeblask.

11. Kroatien: Jacques Houdek
Varje omgång av eurovisionen bör innehålla en operaflirt. I "My Friend" växlar Jacques mellan att vara operatenor och europopsångare. Som lyssnare blir man smått schizofren. Ett av årets kitschbidrag som kräver en smörgåstårta med extra allt, dekorerad med skinka, lax, räkor och salami. Operans attraktionskraft ska dock inte underskattas och jag tror på FINAL.

12. Norge: JOWST
En norsk DJ, som är folkskygg och helst går i mask, har blivit kompis med en Voice-deltagare. Tillsammans kokar de ihop en torskgryta som kallas electropop och resultatet blir "Grab The Moment". Låten är på gränsen till "hypermodern" efter San Marios 80-talspop och Kroatiens operahybrid. FINAL

13. Schweiz: Timebelle
"Apollo" är en Adele-inspirerad dussinvara. Timebelles sångerska, Miruna Manescu, vädjar till den grekiska guden och det kan nog behövas assistans uppifrån för att nå finalen. Bara nu inte Apollo får en kycklingchock av den brandgula klänningen. Välj själv om ni vill ha en engelsk fish n chips eller en schweizisk raclette.

14. Vitryssland: Naviband
"Story of My Life" är semifinalens pigga-upp-mig-låt. Framförd med frenesi och klämkäcka heja-rop på ryska. Jag tolkar texten som en 3-minuters självbiografi där duon verkar ha det hejsan-hoppsan-kul hela tiden. Släng in en näve multivitaminpiller, lyssna och snart är ert humör också på topp. FINAL.

15. Bulgarien: Kristian Kostov
Här har vi en av vinnaraspiranter. Kristian är yngsta i år med sina 16 år. Har deltagit i ryska Voice Kids och haft Dima Bilan som coach. Eftersom Ryssland inte deltar så kan vi räkna med massivt stöd från den ryska diasporan. Kanske kan det till och med bli vinst för snygga, schangtila "Beautiful Mess".  Då blir det en afternoon tea i Sofia nästa år. FINAL.

16. Litauen: Fusedmarc
"Rain Of Revolution" är en lovande titel och Litauens Lilla My gör sitt bästa för att vara en souldiva. Det går sådär. Blåsriffen dränks av hennes gapiga skrikande. Det sjungs om 'rythm of soul' men någon soul-food ser jag inte skymten av och det blir pyttipanna av allt. Gitarristen till vänster - vad gör han där egentligen?

17. Estland: Koit Toome & Laura
I "Lost in Verona" har Estlands Romeo och Julia gjort slut men fortsätter drömma om en romans i Verona. Under tiden lyssnar de på sina schlageridoler från 90-talet och det hela mynnar ut i en duett som inte verkar kunna reparera förhållandet. Istället går de och äter en lövbiff med bearnaisesås och pommes frites. Eftersom Estland ligger strategiskt på slutet och låten andas nostalgi så tror jag på FINAL.

18. Israel: IMRI
Kvällens snyggaste kille sjunger "I Feel Alive", en Zelmerlöw-liknade låt men långt ifrån Måns' röstsäkerhet. Sist ut och det kan eventuellt kompensera för falsksången och ta Israel vidare men detta är en av kvällens osäkra kort. Ta en meze-tallrik - något för alla smaker. Gissar ändå på FINAL.

Följande länder gick till final från tisdagens semi 1:
Sverige, Australien, Belgien, Azerbajdzjan, Portugal, Grekland, Polen, Moldavien, Cypern, Armenien.

Inga kommentarer: