fredag 12 maj 2017

ESC 2017: Hur man håller sig vaken genom 26 låtar


26 länder tävlar om att få ordna Eurovision Song Contest nästa år. Många menar att det står mellan Italien, Portugal och Bulgarien. Men i "the world of Eurovision" kan det dyka upp oanade överraskningar. Vem trodde att Ukraina skulle vinna i Stockholm? Definitivt inte jag. Vilka länder kan då tänkas häcka i kulisserna? Min gissning är Armenien, Frankrike och k a n s k e... Storbritannien, som seglat upp som en favorit under veckan. Om jag skulle få bestämma är Nederländerna årets vinnare - men det är ett drömscenario för bra för att vara sant.

Jag tänkte ge några tips på hur ni håller er vakna under finalen. Anledningen är att jag hört från flera håll om tittare som somnat under semifinalerna. Ett sätt är att spana och lyssna efter något speciellt under varje låt.

1. Israel: IMRI
Ögonfägring. Vinner titeln "snyggaste killen" i årets tävling.

2. Polen: Kasia Moś
Kvällens första vita, långa outfit. Gör noteringar så att ni kan jämföra med vad som komma skall.

3. Vitryssland: Naviband
Kvällens gladaste sångduo som hoppar på en underlig båtliknade farkost. Sjung hey, hey och klappa i händerna så ni får igång blodcirkulationen. Självklart har man vita kläder om man kommer från Vitryssland.

4. Österrike: Nathan Trent
Funderar ni på en ny, udda möbel så får ni tips om hur en månformad pjäs kan se ut. Vita kläder igen.

5. Armenien: Artsvik
Exempel på avancerade håruppsättning med flätor. Torde kräva ett antal timmar av förberedelse. Musik med orientaliskt touch.

6. Nederländerna: OG3NE
Lyssna NU. Tre systrar som sjunger oklanderligt i stämmor. Gillar ni countryinfluerad musik så är det denna låt ni ska rösta på. Min favorit!

7. Moldovien: Sunstroke Project
Dags för årets saxofonorgasm. Över 80 länder firar morsdag 14 maj och detta är hyllningslåten ni kan överraska era mammor med. Den heter trots allt "Hey Mamma". Gäller inte Sverige men Finland, Danmark, Island, Belgien, Holland för att nämna några.

8. Ungern: Joci Pápai
Joci framför sin låt på ungerska och romani och väldigt få förstår ett jota. Men det spelar faktiskt ingen roll för här kan man ändå ana ett budskap som relaterar till zigenarnas situation. Mycket intressant bidrag för att komma från Ungern.

9. Italien: Francesco Gabbani
Vem kan motstå en mustaschprydd italienare som sjunger med hes italiensk röst och som lanserat årets danssteg som för evigt skrivs in i eurovisionshistoriken. Medan ni grubblar över detta äntrar gorillan scenen och några käcka hejaklacksriff övertygar vilket inbitet fotbollsfan som helst . Javisst borde segern vara som i en liten ask..... På lördag vet vi.

10. Danmark: Anja
Kollar ni på Idol eller Voice? Då känner i er hemma i Danmarks bidrag. Om inte - gå på toa. Anja har en lång klänning - men faktiskt inte vit utan röd.

11. Portugal: Salvador Sobral
Sympatin strömmar mot Salvador som nyligen genomgått en hjärtoperation. Det hindrar honom inte från att leva sig in i sin 40-tals ballad och är ni inte alldeles hårdhudade så smälter ni som vax i hans skakande händer.

12. Azerbajdzjan: Dihaj
Koreografi som vore det en Norén-pjäs på Dramaten. En udda sångerskan i blottarrock, klotterplank och en körsångare med hästhuvud, sittandes på en steg som man lånat från en lokal fönsterputsfirma. Fundera över den symboliken. Samtliga backgrundssångare är för övrigt svenska.

13. Kroatien: Jacques Houdek
Har ni någonsin funderat över hur schizofreni kan yttra sig? Här får ni ett musikaliskt exempel på hur det kan gå då tenoren Jacques slits mellan opera och europop. Jag hoppas att det inte dyker upp några nya symptom under finalen och att sångaren får hjälp med att reda ut begreppen hemma i Kroatien.

14. Australien: Isaiah
En återkommande fråga är: När blev Australien en del av Europa? Det kan ni fundera över medan den sammetsögde unge killen sjunger sin hjärta-smärta-ballad.

15. Grekland: Demy
Två vuxna män i bar överkropp plaskar runt i en plastbassäng medan Demy sjunger om kärlek i eurodisco-tempo, i sin (nästan) vita klänning,

16. Spanien: Manel Navarro
Spanien är ett av de populäraste semesterländerna just nu. Om ni har en inbokad resa så är det lika bra att lära er denhär låten. En förhandskänning sol, sommar, paraplydrinkar, strandliv och sommarflirtar.

17. Norge: JOWST
Om man vill vara en hipp DJ så gäller det att ha sina personliga accessoarer. Kolla in dödsmasken med blinkande neonljus bakom DJ-båset. Kanske en ny affärsidé som kan funka bra i våra mörka vinterbreddgrader och som dessutom kan skrämma skiten ut vilken buse som helst.

18. Storbritannien: Lucie Jones
Lucie står i ett snäckliknade skal bland vintergatans stjärnhimmel. Hon lovar att inte överge oss, vilket känns tryggt ifall vi ska åka på rymdutflykt. Månne hon kräver några röster i motprestation. Sjunga kan hon i alla fall.

19. Cypern: Hovig
Thomas G.sons fans går inte lottlösa i år heller. Under låten kan ni klura över varför G:son och Cypern är så goda kompisar. Han skrev ju även fjolårets bidrag "Alter Ego". Kanke det säger något om kompositörens karaktär!?

20. Rumänien: Ilinca ft. Alex Florea
Varning för skrattattack! Detta är en tre-minuters upplevelse utöver det normala. När har ni hört en vokalisk mutation mellan rap och joddel? Troligen aldrig - förrän nu.

21. Tyskland: Levina
Bästa beatet med en personlig (barfota) sångerska som inleder liggandes på golvet i sin, nästan, vita, långa klänning. En bra låt i det stora hela.

22. Ukraina: O.Torvald
Årets enda riktiga rocklåt. Ni som gillar tuffa killar med distade gitarrer ska titta nu. Skulle tro att Ukraina får en hel del röster från rockbejakande landet Finland.

23. Belgien: Blanche
En av årets bästa låtar med en sångerska utan utstrålning men med intressant röst. Blunda och lyssna och strunta i resten.

24. Sverige: Robin Bengtsson
Ni har troligen sett det förut - rullbandet. Det är med i Kiev och kommer säkert att användas av flera länder nästa år. Sverige är trots allt en trendsättare i ESC.

25. Bulgarien: Kristian Kostov
Årets yngsta deltagare (16 år)har kvällens snyggaste scenografi. Imponerande scennärvaro av killen och inte undra på att detta är en av favoriterna.

26. Frankrike: Alma
Kvällens snyggaste klänning i Mary Quant-inspirerad op-modestil. Sången är en språklig mix av franska och engelska. De snygga bakgrunderna borde kunna övertyga alla frankofiler.

Ett annat tips är att inte bry sig om programledarna. Det är bara att konstatera att Sverige vinner den tävlingen!

Om någon undrar hur det gick i min tippning inför semifinal 2, så hade jag 8 av 10 rätt. Helnöjd!


Inga kommentarer: