lördag 13 februari 2016

Melodifestivalen 2016: Tufft och svårtippat i Malmö

Missa inte Charlotte Perrellis och Gina Dirawis briljanta öppningsnummer med en grym text signerad Edward af Sillén, David Rehn och David Sundin.

Även om jag specialbevakar Finlandssvenska Krista Siegfrids så har jag givetvis lyssnat in mig på de andra bidragen. Startfältet på lördag är både hetare, tuffare, tempomässigt jämntjockt och vansinnigt svårtippat. Fredagens genrep inför publik gav heller inga ledtrådar. Publiken var ganska avmätt i sina ovationer. I vanliga fall kan applåder ge en viss fingervisning.


1. David Lindgren: "We are Your Tomorrow"
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson
Med två finalplatser i Melodifestivalen (2012, 2013) så är David minst sagt rutinerade. Men visst är det samma låt som sist eller... Dansande pojkbandspop börjar kännas bedagad anno 2016. Det är i alla fall en snygg grön laser. Enligt Melodifestivalklubbens och Poplights publikundersökning efter fredagens gensrep så går David till final.

2. Victor och Natten: "100%"
Låtskrivare: Dag Lundberg, Melker, Jesper Lundh
Har inte fattat vad Nattens roll i duon. Känns lite mysko att det är en bortgången förälder. Smått hysterisk tuggummipoplåt med hoppande cheerleader-tjejer. Vem är egentligen målgruppen för denna låt? 100% säker på att det inte blir en finalplats. Pluspoäng till cheerleader-dansarna som gör ett gympapass i den högre konditionsklassen.

3. Molly Pettersson Hammar: "Hunger"
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Lisa Desmond, Anton Hård af Segerstad, Molly Pettersson Hammar
Mollys röstresurser är svåra att motstå och tack vare dem kan hon mycket väl vara i final eller andra chansen. Först intrycket av låten är 'wow' men sen faller den i sin monotoni. En enahanada refräng om hunger och jag börjar leta efter något ätbart. Önskar att hon fått en intressantare låt.

4. Isa: "I Will Wait"
Låtskrivare: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Nikki Flores
Efter tre uptempo-låtar är det dags för en ballad och det behövs. Borta är Isas disco-pop-Don’t-Stop från föra året. Istället framträder en betydligt mognare artist, framförallt röstmässigt. Ett av kvällens snyggaste nummer, både låt- och scenografimässigt. Vore konstigt om det inte blev minst andra chansen. Tilltalar troligen inte den riktigt unga publiken

Krista, Isa & Molly

5. Krista Siegfrids: "Faller"
Låtskrivare: Krista Siegfrids, Gabriel Alares, Magnus Wallin, Gustaf Svenungsson
Rött är kärlekens färg och en styrkefärg för Krista och självfallet röda kläder. Låten andas Alcazar, en dos Linda Bengtzing, Veronica Maggio och Carola som är Kristas barndomsidol. Dags för rösta för alla som vurmar för popschlager. Refrängen sitter som en smäck och alla kan sjunga med efter en genomlysning.

6. Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson: "Håll mitt hjärta hårt"
Låtskrivare: Patrik Isaksson, Tommy Nilsson, Uno Svenningsson
Melodifestivalen ska ha nåt för alla och här är årets "gubbinslag". Kan funka på Svensktoppen men åh så tråkigt. Inte ens modulationen hjälper. Ledsen men jag kan inte ta hand om era hjärtan.

7. Wiktoria: "Save Me"
Låtskrivare: Jens Siverstedt, Lauren Dyson, Jonas Wallin
Varning för veckans skräll. Wiktoria är helt okänd men nu är det slut med den anonyma tillvaron. Vilken röst tjejen har. Låten har country-feeling, akustiska gitarrer och nästa anhalt skulle kunna vara Jills Veranda i Nashville.

PS 1: Denna vecka har varit tunnsådd på "skandaler".

PS 2: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb torde vara mest välrepresenterade bland årets låtskrivare. Ace Wilder förra veckan och nu är det Molly Pettersson Hammer och Isa som förärats bidrag av denna framgångsrika trio. Nästa vecka står Idolvinnaren Lisa Ajax på tur.


Krista -nöjd och glad efter att ha "vunnit" låtsasomröstningen på fredagskvällen. Fördelen är att hon fick framföra sin låt en extra gång.

Foton: Lilian, SVT

Inga kommentarer: