fredag 19 februari 2016

Melodifestivalen 2016: Deltävling 3 på 7 x 30 sekunder

Förra veckan var det fullt fokus på Mello med direktrapportering från Malmö. Denna vecka är det ofukuserad distansblogging från Aten. Startfältet i deltävling 3 känns blekt i jämförelse med nya album från Anna Vissi, Despina Vandi, Melina Aslanidou, Eleonora Zouganel, Giannis Ploutarhos och Nikos Oikonomopoulos. Det kommer att snurra grekiskt hemma i Stockholm ett tag framöver.

Några ord om Melodifestivalen ska det bli trots allt. 30 sekunder är ca 16,6 % av en 3-minuters schlager. Inte helt lätt att bilda sig en uppfattning. Å andra sidan är det tillräckligt för en låt att göra ett bestående intryck, ifall den har vinnarpotential. Denna effekt uteblir för mig i lördagens deltävling.

Variationen är stor beträffande musikstilar och artister. Viss afrikansk övervikt kan skönjas i form av SaRahas afrikanska tongångar och Örebroiska fotbollsspelaren Boris, född i Kinshasa.

SMILO är trion Dennis Babic, Oscar Berglund och Juhola Arvid Ångström som hoppas göra succé som Sveriges nästa Swedish DJ-maffia. Nåja - tillsvidare kan jag inte skönja det internationella genombrottet men ge inte upp.

Dagispubliken får sitt lystmäte i form av After Dark som komprimerat sig till enbart Christer Lindarw och tonårspubliken torde lystra till Oscar Zia. Konstigt om han inte tar en av finalplatserna. Däremot velar jag om finalist två och andra-chansen-aspiranterna. Idol-Lisa kanske har kvar några fans och det räcker eventuellt men nog är låten en dussinvara. "Me and my drum" med Swingfly var en av mina favoriter 2011 men jag kommer inte i samma mood denna gång. Att hans sidekick Helena Gutarra har sabbat scengolvet med sandpapper lär knappast vara nog för att generera "skandalröster".

1. SaRaha: "Kizunguzungu"
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf

2. Swingfly feat. Helena Gutarra: "You Carved Your Name"
Låtskrivare: Jocke Åhlund, Andreas Kleerup

3. SMILO: "Weight of the World"
Låtskrivare: Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Berglund Juhola, Anton Göransson, Robin Danielsson

4. After Dark: "Kom ut som en stjärna"
Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Lina Eriksson, Kent Olsson, Calle Kindbom

5. Lisa Ajax: "My Heart Wants Me Dead"
Låtskrivare: Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad, Nikki Flores, Sara Forsberg

6. Boris René: "Put Your Love on Me"
Låtskrivare: Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson

7. Oscar Zia: "Human"
Låtskrivare: Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith

Foto: SVT, Lilian

Inga kommentarer: