söndag 2 februari 2014

Melodifestivalen 2014: Varför gick inte Paparizou till final?

Jag förvarnade innan – lita inte på svenska folkets outgrundliga smak. Tyvärr besannades mina farhågor även om jag in i det sista hoppades att Helena Paparizou skulle gå direkt till finalen. Det hjälpte foga att hon hade bästa låten, bästa framförandet och fick resten av startfältet att framstå som amatörer.

Helena Paparizou i mellanaktsnummer i MF-finalen 2012

Varför lyckades inte Helena Paparizou knipa ena finalplatsen? Här är två teorier:
1) Paparizous låt "Survivor" var bäst men ändå inte 100% rätt i Mellosammanhang. Man ska komma ihåg att för många tittare är hon en grekisk-svensk artist snarare än en svensk-grekisk. Grekland har en given plats i svenskarnas hjärtan och det hade kompositörerna kunnat ta tillvara. Nu har hon en bra, modern låt som är helt ’avgrekifierad’. En touch av det grekiska tonspråket hade gett en personligare image.

2) I mellanmjölkens land råder fortfarande Jantes lag och det betyder att ingen ska sticka ut, om man inte gör det med besked eller är tillräckligt ung såsom finalklara YOHIO. Tyvärr kan Helenas missade finalplatsen delvis bero på för stor läppar, för höga klackar och en klänning som stack ut och som inte passade mellanmjölkens invånare.

Ellen Benediktsons "Songbird"-skräll tycker jag understryker mina teorier. Hon gjorde ett fantastiskt framförande och lyckades göra en halvtrist låt till en personlig smällkaramell som gick hem hos svenskarna. Jag unnar henne verkligen en finalplats men det visar också på var normen ligger. Ellen hade en snygg klänning som inte stack ut det minsta, inte orsakade några kommentarer och på så sätt lyckades hon behålla tittarnas fokus på sin fantastiska sånginsats.

Vad kan man då ge för råd till Paparizou inför Andra Chansen? Låten lär ju knappast bli ’grekifierad’ de kommande veckorna. Borde Helena tona ner sminket och ta på sig en lagom tråkig, inte för utmanande klänning, typ Filippa K eller något liknande? Baserat på de shower och konserter jag sett i Grekland borde svaret vara nej. Där hade Paparizous 'Mello-outfit’ ansetts vara modest. Tyvärr kan jag bara beklaga att det råder andra idel i mellanmjölkslandet. Här ska man hålla sig till mittenfåran och inte glömma bort teorin om att ’lagom är bäst’. Men vad är 'lagom'? Det får vi grunna på de närmaste veckorna och oavsett så är vi många som hoppas på att Helena är en "Survivor" i Andra Chansen. 

Direkt till final:
YOHIO – "To the End"
Ellen Benediktsons - "Songbird"

Till Andra Chansen:
Helena Paparizou - "Survivor"
Linus Svenning - "Bröder"

Foto:SVT, Lilian

PS 1: Tatueringar, piercings funkar tydligen i 'lagomlandet' eller så var det låttexten som gav Linus Svennings "Bröder" en andra chans.

PS 2:  Helena - Du ska inte oroa dig. Svenskarna tror INTE du är en elak människa.

Inga kommentarer: