lördag 15 februari 2014

Melodifestivalen 2014: Deltävling 3 - en svårtippad sörja

Deltävling 3 är extremt svårtippad eftersom de flesta låtar framkallar en avslagen gäspning medan jag åter igen förundras över att det inte finns något bättre att plocka fram bland de 2628 inskickade bidragen.

1. Outtrigger: "Echo"
Låtskrivare: Outtrigger, Joy Deb, Linnea Deb, Anton Malmberg Hård af Segerstad
Varning! Sätt inte ostbågen i halsen. Dead By April tog rocken ett snäpp upp i hårdhetsskalan i Melodifestivalen 2012. Nu är growlandet tillbaka men Outtrigger vågar inte gå hela vägen till death-metal-landet. Därför har man byggt upp låten kring en svensk schlagerrefräng. Troligen räcker det för att ta bandet till final.

2. EKO: "Red"
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Anna Lidman, Hannes Lundberg och Michael Ottosson
EKO är bandet som vann Svensktoppen nästa och som nogsamt lyssnat in sig på Ultra Vox, David Bowie och  Depeche Mode. Bra förebilder men ni får nog fila lite till på stylen. I år räcker det inte för att komma vidare.

3. Oscar Zia: "Yes We Can"
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger och Hamed Pirouzpanah
Oscar förlita sig säkerligen på snabbröstande tonåringar men kommer de att köpa konceptet 'dålig låt som piffas upp med dansare'. Får mig att tänka på Kempes pojkband Youngblood från 2012 och självfallet One Direction. Någonstans borde väl peaken för den här typen av låtar vara passerad. I brist på annat och med tanke på kändisskapet från Let's Dance blir det förmodligen en finalplats.

4. Shirley Clamp: "Burning Alive"
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Marcos Ubeda och Sharon Vaughn
Säker sångerska som tyvärr har en en låt där hon måste ligga i de övre sångregistren och det är inte till hennes fördel. Dessutom tror jag inte Shirley är lika folkkär som Sanna Nilsen. Tyvärr hjälper inte Lars Wallins designklänning henne att gå vidare.


5. State of Drama: "All We Are"
Låtskrivare: Göran Werner, Emil Gullham, Sanken Sandquist och Sebastian Hallifax
Förra året tog sig bandet, helt otippat, till final med "Falling". I år har de tyvärr tippat över åt fel håll. Trist låt som passerar öronsnäckorna innan man ens hunnit snyta sig.Tror på andra chansen eftersom de har en fan base som stöttar dem.

6. CajsaStina Åkerström: "En enkel sång"
Låtskrivare: CajsaStina Åkerström
Riktigt bra låt i singer-songwriter-facket. Kvällens enda låt på svenska. Gillar att att det stundtals är lite gospel-feeling. Versen är bättre än refrängen, som låter för smetig. Frågan är om de som röstade Ellen Benediktson till final fortfarande sitter kvar vid TV-apparaterna. I så fall kan CajsaStina komma till andra chansen.  

7. Ace Wilder: "Busy Doin’ Nothin"
Låtskrivare: Ace Wilder, Linnea Deb och Joy Deb
Inte min typ av musik men jag kan ändå uppskatta att det låter nutid. Monoton melodi och ett konstant upprepande av hur busy hon är. Åter igen är den akustiska versen bättre än refrängen. Bra, kaxig attityd från sångerskan, något som behövs i tävlingen. Jag önskar att alla tonårstjejer lade sina röster på Ace Wilder istället för Oscar Zia. Innerst inne tror jag inte det.

8. dr. alban & Jessica Folcker: "Around the World"
Låtskrivare: dr. alban, Jakke Erixson och Karl-Ola Kjellholm
Tillbaka till 80-talet. Är det jag och andra i min generation som är målgruppen? Sorry men det funkar inte. Nog för att jag gillar 80-90-tals disco men då lyssnar jag hellre på någon annan än Alban och Folcker. Det anses vara en fördel att starta sist men det hjälper inte i detta fall.

Hur innovativ är Melodifestivalen när vi kommer till låtskrivarna? Jag har räknat - kan ha missat någon - men såhär ser det ut:
- Linnea och Joy Deb har varit med och skrivit tre av bidragen i denna deltävling (1,2,7). Dessutom skrev de Mandas låt förra veckan.
- Fredrik Kempe har också haft sin skrivarpenna med i 4 bidrag.
- Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Hamed K-One Pirouzpanah, Peter Boström, Sharon Vaughn medverkar alla i 3 bidrag.
Innovativt? Tveksamt.

Foto: SVT

Inga kommentarer: