måndag 21 januari 2013

Vinnare som vill tävla i Eurovisionen 2013

De nationella uttagningarna duggar tätt när 39 länder ska utse sina representanter till Eurovision Song Contest 2013 i Malmö. Det finns många nya artister som vill pröva lyckan men det är också intressant att se hur före detta vinnare gärna återvänder till tävlingen. Man kan börja med att titta på grannländerna Danmark och Island och på hemmaplan i Sverige.

Danmark:
En av mina favoriter från Eurovisionen 2009 är Danmarks Niels Brinck. I år tävlar han i den danska finalen med egna låten ”Human”. Ska bli intressant att se om han står sig i konkurrensen med artister från X Factor och diverse andra tävlingskoncept.

Lyssna på Brincks låt ”Believe Again” från 2009


Danmark är det enda nordiska landet som håller sig till en traditionell final 26 januari. Ingen utdragen process med en massa deltävlingar. Mer om Dansk Melodi Grand Prix kan du läsa HÄR.

 Island:
En annan storfavorit från 2009 är Islands Yohanna som kom tvåa i Moskva med "Is It True". I år är det dags för ett nytt försök. Men hon får konkurrens från en annan Isländsk vinnare – Birgitta Haukdahl som tävlade med ”Open Your Heart” i Riga 2003.
Lyssna på de isländska bidragen HÄR:


Sverige:
Bland de 32 svenska bidragen finns en vinnare och det är Tommy Körberg. ”Stad i ljus” från 1988 är idag en klassiker med Eurovisionens mest kända piccolotrumpetinsats av Urban Agnas. Återstår att se om Tommy blir lika framgångsrik med sina tre kompisar, Claes Malmberg, Johan Rabaeus och Mats Ronander i kvartetten Ravaillacz. Låten heter i alla fall ” En riktig jävla schlager”.Ett antal andra bekantingar, dock inte vinnare, gör också entré:
Pernilla Wahlgren, Hanna Hedlund och Jenny Silver i konstellationen Swedish House Wives sjunger låten ”On Top Of The World”.
Att originaluppsättningen av Army of Lovers (Alexander Bard, Jean-Pierre Barda, Camilla Henemark) skulle försonas trodde jag aldrig efter att ha läst Camilla Henemarks självbiografi. Titeln ”Rockin’ The Ride” bådar i alla fall gott. 
Sen har vi också Sylvia Vrethammar, Caroline af Ugglas, Sean Banan, David Lindgren, Ulrik Munther, Martin Rolinski (tidigare BWO), Cookies N Beans, Erik Segerstedt (tidigare EMD) och kanske nån fler som jag glömt.
Här är listan på alla artister.


PS: Alexander Bard har faktiskt vunnit som låtskrivare 1989 med Tommy Nilssons ”En Dag”.

Inga kommentarer: