måndag 28 januari 2013

Petra Mede är vår ledsagarinna i Eurovisionen 2013

 
Äntligen! Efter månader av spekulation vet vi vem som ska leda ett av världens största TV-produktionen. När Petra Mede äntrade scenen på dagens presskonferens var det många förvånande utrop och ett flertal personer utbrister: "varför har vi inte tänkt på henne". Själv var jag helt övertygad om att det skulle bli Lena Philipsson.


Petra Mede kommer att klara uppgiften med glans och inte ens Christer Björkman kommer att vara 100% säker på att han har full kontroll över denna spontana, humoristiska och mogna kvinna! Betänk att Petra födde sitt första barn för 6 veckor sedan, vid 42 års ålder, och nu står på Operaterrassens scen iklädd en förtjusande Lars Wallin klänning. Visst blir man lite lätt imponerad.

2009 var Petra programledare för Melodifestivalen. Sedan dess har hon dykt upp i ett flertal TV-produktioner. Hon pratar engelska och franska flytande och verkar ha nerver av stål. Bland annat detta har gjort att SVT hade hennes namn högt på listan redan innan hon själv visste om det. Christer Björkman berättar att man har stött och blött många aspiranter men hela tiden kommit tillbaka till Petra som det optimala valet. I augusti fick hon frågan och det blev ett tveklöst JA.
- Min policy i livet, efter 42 år, och det är betydligt roligare att säga ja än att säga nej.

Edward af Sillén var en annan mycket nöjd person idag. Han berättar att Petra var hans absoluta etta på önskelistan, redan samma kväll som Loreen vann. De känner varandra sedan MF 2009 och kommer att tillsammans jobba ihop manuset. Daniel Rehn är den tredje spelare i manusgruppen. Att hitta den rätta humoristiska tonen är den stora utmaningen. Det måste vara en humor som förstås av alla tittare oavsett land. Petra vill samtidigt påpeka att det inte är något humorprogram hon ska leda.


Petra berättar att hennes förebilder i Eurovisionssammanhang är starka kvinnor som Lill Lindfors, Åse Kleveland (ESC 1986) och Anke Engelke som var en av tre programledare i Düsseldorf 2011. Tappa kjolen eller visa kroppsdelar lär inte bli aktuellt. Just nu vet vi inte heller om det blir Lars Wallin eller någon annan som designar hennes festblåsor.

Hennes eget förhållande till Eurovision Song Contest betecknar hon som sunt.
- Det betyder att jag inte kan alla årtal och alla låttexter, som vissa av min vänner.... t.ex. Edward af Sillén....(skratt).

Text & foto: Lilian


Inga kommentarer: