torsdag 3 januari 2013

Aten-tips inför 2013 och en fråga till Oraklet i Delfi

Oraklet i Delfi, gudarna på Olympia eller EU. Ja det är inte lätt att veta vem som kan sia om framtiden i Grekland.
Aten drabbas troligen hårdast av den kris som Grekland befinner sig i men trots allt finns det folk som tror på framtiden och vågar öppnar nya restauranger, affärer, barer och andra verksamheter. I vissa fall kanske det inte finns något val då man blivit av med sitt tidigare jobb.

Jag tillbringade julen i Aten, umgicks med goda vänner och besökte en del gamla och nya etablissemang. Oavsett man har jobb med kraftigt reducerad lön eller inget arbete alls så försöker gemene man göra sitt bästa för att leva ett någorlunda normalt liv. Det fantastiska vädret bidrog säkert till fullsatta caféer.


Här är några av ställen som jag kan rekommendera.

Mama Roux. Ligger nära Monasteraki på Aiolou 48. Maten är en mix av grekiskt, amerikanskt och asiatiskt. Bra priser och det röda husvinet var bland de bättre jag druckit. Kvalitén kan ju vara synnerligen varierande när det gäller grekiska viner. Finns på Facebook.
I närheten ligger torget Plateia Agias Eirinis och där ligger ett flertal ställen som är perfekt för "people watching". T.ex. Rooster och Tailor Made


Vinbaren Oinoscent är ett trevligt tillskott på Voulis 45-47. Stylish winebars är något som jag saknat i Aten. Oinoscent har fler än 500 viner i sitt lager som man kan köpa, både grekiska och utländska. Har ingen hemsida men finns på FacebookI stadsdelen Halandri (Χαλάνδρι) ligger det nyöppnade stället Melouk vars specialitet är en sorts friterade minimunkar som kallas Lokomades  (Λουκουμάδες). De kan fås med både salta och söta tillbehör. Kvällstid omvandlas stället till bar med DJ. Satsa på cocktails. Vinurvalet litet och inte speciellt bra. Adressen är Kolokotronis 5 i Halandri.
Webbsida finns men bara på grekiska.Om man tar pendeltåget (gröna linjen) och åker till ändstationen hamnar man i fashionabla stadsdelen Kifissia. Där finns superdesignade hotell Semiramis. Det är Karim Rashid som ligger bakom den exceptionella designen med fokus på plexiglas i pastellfärger.Hotellet ingår i YES Hotels jag rekommenderar även ett besök på New Hotel i centrala Aten.
  En trevlig restaurang i Kifissia-området är Tzitzikas kai Mermigas på Drosini 12-14. Det finns ytterligare två restauranger varav en ligger nära Syntagma på Aischilou 26 och den andra i Halandri, på Georgiou / Eschilou 26 (Γεωργίου & Αισχύλου 26).Höll på att glömma ett favoritställe bland vännerna. Det är Transistor, som ligger på Protogenous 10 i centralt belägna Psiri. Här är alltid mycket folk, bra stämning och cigarettröken ligger tät som en Lützendimma.


Klubben Stavros tou Notou på Frantzi str. & 37 Tharipou str. har levande musik och jag skulle närmast likna den vid Debaser. Det är alltså ingen bouzoukia. Jag var där och lyssnade på sångaren Maraveyas och hans band Ilegal. Musiken var en härlig mix av latino, grekiskt, jazz med mera. Extremt duktiga musiker som tilltalar alla ålderkategorier.


I området Gazi finns ett enormt utbud av barer, sklubbar och restauranger. Baren Shamone är just nu ett av inneställena där man ofta får höra liveframträdanden. Jag hamnade där en söndag då Mando uppträdde. Hon representerade Grekland i Eurovisionen 2003 ("Never Let You Go").

Adress: 46 Konstantinoupoleos Str., Gazi (Keramikos metrostation). Finns på Facebook.


Det finns vissa ställen som står över alla andra. Det är knappt att jag vill dela med mig av detta 'hål i väggen' som heter Archangelos / Αρχάγγελος. Hit hittar man inte om man inte vet adressen. Det är trångt, rökigt och allsång till dramatiska grekiska sånger. Alla sjunger med och alla kan alla texter (även jag efter ett tag). Räkna inte med att höra några grek-eurovision-schlagers, bortsett från eventuellt Marinella. Adress: Κίμωνος 1 & Πλατεία Ραμνές (από Κωνσταντινουπόλεως 177, παραπλεύρως ΕΛΤΑ).

Längtar redan tillbaka till detta land som jag trivs så mycket i, oavsett kris eller inte. Det kanske är läge att trots allt fråga oraklet i Delfi eller gudarna på Olympia om framtiden.....

Foto, text: Lilian

Thanks a lot to friends and family for your hospitality and for introducing new places!

Inga kommentarer: