måndag 26 april 2010

Kuunkuiskaajat redo för Eurovision Song Contest


Susan Aho och Johanna Virtanen i finska duon Kuunkuiskaajat räknar dagarna tills det är dags för avfärd mot Eurovision Song Contest i Oslo. När vi träffades i samband med ’Eurovision In Concert’ i Amsterdam var de flesta förberedelser under kontroll.

Kuunkuiskaajat har ett starkt team bakom sig och redan i somras bestämde man sig för att satsa rejält på att ta hem segern i den finska uttagningen. Enligt gruppens manager J-P Jouppi har man jobbat aktivt med promotion vilket innebär mesta möjliga TV-tid och pressexponering. Det gav resultat. Kuunkuiskaajat segrade i finalen, som sågs av mer än en miljon tittare, vilket är en mycket hög siffra i Finland. Nästa delmål är att kvalificera sig för finalen i Oslo. Bidraget "Työlki Ellää" kommer att framföras på finska och startar som nummer 5 i semifinal 1 som går av stapeln den 25 maj.

Hur känns det såhär några veckor innan Eurovisionen drar igång?
Vi är otroligt laddade och ser verkligen fram emot evenemanget.

Har ni gjort en massa promotion inför Oslo?
Vi har huvudsakligen gjort intervjuer i olika sammanhang. Däremot har vi inte rest runt så mycket i olika länder. Nu är vi här i Amsterdam och så vi har gjort spelningar på hemmaplan. Förra veckan medverkade vi i samband med invigningen av en ny färjelinje mellan St.Peterburg och Helsingfors.

Blir det några ändringar i ert framförande jämfört med finalen i Finland?
Lite småändringar. T.ex i koreografin.

Kan ni berätta lite om er bakgrund?
Vi sjunger båda i folkmusikgruppen Värttinä som funnits i 27 år. Vi har varit med i 14 (Susan) respektive 9 år (Johanna) och det var här vi lärde känna varandra.

Hur startades Kuunkuiskajaat?
Man kan säga att det var en tillfällighet. Vi blev kontaktade av en tysk konsertarrangör som sökte en duo som sjöng gamla finska sånger. Eftersom vi båda gillar finsk dansmusik, typ tango och Harmony Sisters schlagers, så vi bestämde oss för att nappa på förfrågan. Vi skickade in en demo arrangören nappade. Resultatet blev Kuunkuiskajaat och en två veckors turné i Tyskland förra året.

Ni har både en gedigen musikutbildning.
Susan: Det stämmer. Jag har en examen i folkmusik från Sibelius Akademin i Finland.
Johanna: Jag skulle egentligen ha tagit min examen vid Sibelius i vår men Eurovision kom emellan så nu blir det till hösten istället.

Hur tror ni att Eurovision kommer att påverka er karriär?
Vi hoppas att den ska leda till några nya internationella kontakter. Vår vision för framtiden är ’månen’. Därav namnet Kuunkuiskajaat eller Moon Whispers som vi heter på engelska.

Vad säger de andra medlemmarna i gruppen Värttinä om er solo- eller duokarriär?
Vi är alla freelance musiker och behöver jobba med olika projekt för att kunna leva från musiken. De har full förståelse för att vi just nu är väldigt upptagna med Eurovisionen.

Era kläder är lite speciella och kommer från ett finskt designermärke som heter Noolan, hemmahörande i Jakobstad. Hur kommer det sig?
Noolan är en av våra sponsorer och idén kom från vår manager J-P Jouppi. Han kontaktade designern Marja Rak och hon blev genast intresserad av ett samarbete. Kläderna är gjorda av speciella naturmaterial och var precis det vi letade efter. Stilmässigt matchar de vår musik.

Hur ser er kalender ut nu fram tills det är dags att resa mot Oslo?
Vi har en del praktiska saker att som ska fixas. Våra kläder för framförandet är inte riktigt klara ännu. Vi samarbetar även med smyckestillverkaren Kaleva Koru och de håller på att ta fram några speciella accessoarer för oss. En annan av våra sponsorer är finska Lumene, som är ett välkänt kosmetik- och hudvårdsmärke. Vi skall inom kort träffa dem för att få lite råd och tips kring make up.
En del fans och även andra är lite förvånade över att Finland inte skickar en rocklåt i år.
Vi tycker det är bra att det kommer nåt nytt som omväxling. Vår sång har en finsk karaktär och det tror vi på. En del säger att det också finns slaviska influenser och det är ganska naturligt med tanke på närheten till Ryssland och Baltikum.

Är ni själva Eurovision fans och brukar ni följa tävlingen?
Ja absolut - sedan barnsben. Det var en tävling som man väntade på varje år. Sedan Lordi vann har den dessutom fått ett uppsving i Finland.

Har ni några egna Eurovision favoriter från tidigare år?
Susan: Det finns många att välja mellan. Varje år har jag hittat några bra låtar att rösta på. Bland de nyare finska bidragen väljer jag nog Hanna Pakarinen och Lordi.
Johanna: Lordi självklart men jag minns speciellt Celine Dion. Efter att ha sett hennes medverkan blev jag ett stort Celine Dion fan.

Har ni några favoriter bland årets startfält?
Susan: Jag är mycket förtjust i Goran Bregovic’ musik och därför gillar jag Serbiens låt, som ju är skriven av honom.
Johanna: Mina favoriter är Israel och Norge.

Tack så mycket Johanna och Susan. Lycka till i Oslo. Kiitos and paljon onnea Oslossa.

Intervjun gjordes den 24 april 2010 i samband med evenemanget Eurovision In Concert, i Zaanstad/Amsterdam. Videon är från konserten samma kväll.Källa/foto/video: Lilian

1 kommentar:

Katri sa...

du borde vara med och tävla om biljetter till eurovision 2010

http://fashionize.se/blogg/vinn-biljetter-till-eurovision