torsdag 30 april 2015

Eurovision 2015: Uppladdning med Österrikisk vinprovning

Eurovision Song Contest kräver vissa förberedelser. Självfallet ska man lyssna in sig på låtarna. Eftersom årets tävling går i Wien och Österrike har fantastiska viner så är vinprovning ett ypperligt sätt att förbereda sig på. 
Följer man tävlingen på hemmaplan så kan dessa vintips bidra till att förhöja stämningen. Och glöm inte svandunsboan - den självklara glamouraccessoaren som ger värme ifall det är kyligt på finalkvällen.


Vår testpanelen bestod av sex personer som alla jobbar i resebranschen:
- Sirpa, Austrian Airlines, Inspirerande supporter och en hejare på matlangning.
- Tony från Jade Travel. Stor Eurovisionsentusiast med 10-tal tävlingar i bagaget.
- Katarina från Travel News. Resetidningen som självfallet bevakar tävlingen.
- Agnetha från Danska Turistbyrå glittrade i guldtopp. Danmark var ju fjolårets värdland..
- Peter från SJ och en mänsklig Eurovisionsdatabas. Vet allt som är värt att veta.
- Jag själv, i egenskap av vin- och Eurovisionsentusiast. Gör i år min tionde tävling som ESC-skribent.


Tre vita, två rosé och ett rött
Grüner veltliner är Österrikes nationaldruva som tillsammans med rieslingdruvan står för en stor del av vitvinsproduktionen. När det gäller rosé och röda viner så innehåller de ofta druvna zweigelt och pinot noir. Krispigt, fruktigt, mustigt, kryddigt men hur funkar vinerna till årets låtar?


Bäst är att testa själv. I panelen passerade så gott som alla årets låtar revy. Likaså klädsel. Från Hugo Boss till platsförkläde. Från flipflops till guldsandaletter.

Kvällens enda röda vin, Loimer Terrassen Pinot Noir, visar att Österrike har en framtid som rödvinsland. Låtvalen föll på bl.a. Slovenien, Sverige, Makedonien, Italien, Israel med flera. Mustiga låtar med andra ord.

Biohof Pratsch Grüner Veltliner beskrevs som lättviktigt och spritsigt för sommarbersån. Återigen delade meningar om låtval men Litauen, Estland, Norge, Ryssland gav associationer. Smågulligt ska det vara.

Rosévinet från Loimer fick många lovord och är ett vin som med fördel dricks på plats i Wien medan man lyssnar på Måns Zelmerlöw, Elnur Huseynov från Azerbadijan eller snygga sångare i Österrikes bidrag. Nåja - alla var inte eniga om att just han var snygg. Hatten fick vissa att associera till amishfolket...

Kontentan är att när det gäller vin och Eurovisionslåtar är vidden av åsikter och smakupplevelser outsinlig. Alla har rätt och varje låt har sin följeslagare. Årets slogan "Building bridges" fungerar även i detta sammanhang - det går att bygga broar mellan vinval och låtval.

Biohof Pratsch Grüner Veltliner (nr 2922). Pris: 89.-
Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner (nr 2775). Pris: 99.-
Domaene Gobelsburg Riesling (nr 4376): Pris: 99.-
Loimer Rosé BIO (nr 90587). Pris: 121.-
Domäne Wachau Rosé Reserv Terrassen (nr 92264). Pris: 119.-
Loimer Terrassen Pinot Noir (nr 2875). Pris: 149.-

TACK!
Tack Sirpa för ditt gastronomiska bidrag. En lyckad vinprovning med allehanda, hemlagade delikatesser. Har man dessutom en Tor, som både serverar, berättar om vinerna och diskar. Då blir tillställningen komplett. Tack vännen!

Foto: Lilian, Austrian Airlines (official carrier for ESC)


#ESC2015  #REDBLOG #TravelAustria


Inga kommentarer: