tisdag 25 november 2014

Mamma Mia - vad vi trivdes på Svenska Teatern

ABBA:s musik väcker minner till liv och den är laddad med spelglädje och tidlöshet. Om man ger musiken till en entusiastisk ensemble och en svängig orkester så blir resultatet en ypperlig uppsättning av Mamma Mia. För några timmar kan vi glömma snöyran där ute och med Svenska Teaterns försorg förflytta oss till solvarma Grekland.

Handlingen är säkert välbekant för de flesta efter många uppsättningar runtom i världen samt filmen som kom 2008. Vi är på ön Skopolos där den ensamstående mamman håller på att förbereda dotterns bröllop. Vad mamman inte vet är att dottern bjudit in sina potentiella pappor som är tre till antalet. Som oftast i musikaler är handlingen till för att bygga broar mellan musikstyckena och Svenska Teaterns ensemble gör det på ett ypperligt sätt.

Mest imponerad blir jag av:
- scenografin och hur väl det fungerar på Svenska Teaterns scen som är förhållandevis liten.
- den superproffsiga ensemblen. Extra lysande är mamma Donna och dottern Sofie (spelas av Mia Hafrén och Lineah Svärd)
- dialogen, som anpassats till finländska förhållande och ger föreställningen en extra krydda

Har du behov av en välbehövlig verklighetsflykt? Då är Mamma Mia ett recept fyllt av lyckopiller och allehanda vitaminer. Efter föreställningen känns novembermörkret hanterbart - ja nästan som vore det en ljummen grekisk sommarnatt.

Några Mamma Mia tips:

Bo på Sokos Hotel Torni som säljer ett speciellt musikalpaket. Kolla in hotellets hemsida.

Medan snön yrde ute i Brunnsparken kunde vi njuta av Restaurang Kappeli specialkomponerade Mamma Mia meny. Kan rekommenderas. Den var supergod!

I pausen får ni inte missa inte att beställa den smarrigt choklad-mintiga Mamma Mia kakan. Till detta dricks kaffe och/eller mousserande vin.


Innan det var dags att hoppa ombord på Silja Serenade mot Stockholm fick vi uppleva lite julstämning i den finländska huvudstaden. Vita parker och julstjärnor i bageriernas fönster.

TACK!
Till Svenska Teatern, alla i ensemblen och till ABBA säger vi ”Thank you for the music”. Vi är så glada att vi fick möjlighet att se er föreställning och för att ni ”Took a chance on us”.
Tack till Silja Symphony och Silja Serenade för en synnerligen bra resa. Extra kul att vi fick besöka maskinrummet och träffa Tia och Ani ombord.
Sokos Hotel Torni gav oss god sömn och ett perfekt läge mitt i Helsingfors.
Restaurang Kappeli serverade en ypperlig Mamma Mia meny medan snöflingorna dalade på utsidan och Brunnsparken blev som ett julkort.

Sist men inte minst, tack till Karin och Kalle, vår reporter och fotograf, och till Thomas och Ellen på Svenska Teatern. Hoppas vi ses snart igen.

Text: Lilian
Foto: Teija & Lilian

Inga kommentarer: