lördag 12 mars 2011

Recession av Melodifestivalens finalister

Efter sex veckors Melodifestivalsfokus ska vi äntligen utse en vinnare ikväll. Äntligen upprepar jag. Skönt att resan är över för denna gång och vi kan börja fokusera på Düsseldorf och Eurovision Song Contest. Det är trots allt den tävlingen som jag tycker är intressant.

Jag var på gårdagens generalrepetition och kan konstatera att jag fortfarande inte har hittat några  favoriter. Det är mycke retro över låtarna och vi befinner oss i årtionden som 50-, 60- och 80-talen.

Mellanaktsunderhållningen blir som vanlig bäst. Eller vad sägs om Nanne Grönwall, Lena Ph, Ola Salo från The Ark och Christer Sjögren som rockar loss tillsammans.

 

 1. Danny Saucedo: In The Club  
Composers: Fredrik Boström, Peter Boström, Danny Saucedo 
Låten har växt för min del och vinner den så får jag väl vara hyfsat nöjd. Snygg dans som tyvärr kräver så mycke koncentration att Danny blir något av en stone face.

2. Sara Varga: Spring för livet    
Composers: Sara Varga, Fredrik Boström
Låtar från andra chansen har en tendens att bli folkkära och det är vad som hänt med Saras låt. Absolut inget för Eurovision men Sara har fått sig genombrott bland Svensktoppspubliken.

3. The Moniker: Oh My God!
Composer: The Moniker
Andra chansen låt igen och Moniker får betraktas som tävlingens dark horse med sin 60-tals pastisch. Trallvänligt så det förslår och refrängen sitter som klister. 

4. Brolle: Days: "And 7 Nights"   
Composer: Brolle
Norrländsk rockabilly i 80-tals tappning tilltalar inte mig. Hur kan 3 minuter kännas så långa! Brolle förlorar också tatueringsfighten mot Nicke Borg.

5. Linda Bengtzing: "E det fel på mej"  
Composers: Pontus Assarsson, Thomas G:son, Jörgen Ringqvist, Daniel Barkman
Klämkäck schlagerdänga som gör att foten automatiskt börjar röra sig i takt. Det svenskaste vi kan skicka till Düsseldorf och hela Europa kommer att skaka på huvudet. Linda charm kommer att behövas big time ifall denna låt vinner - men det tror jag inte.

6. Nicke Borg: "Leaving Home"
Composers: Jojo Borg Larsson, Nicke Borg, Fredrik Thomander, Anders Wikström
Rockballad får liv av Nickes nasala röst. Snygg enkel scendekoration. Tävlingens mest genomarbetade låt men troligen för bra för TV-publiken och definitivt inte en låt som den sms-röstande tonårsgeneration kommer att välja.

 7. Swingfly: "Me And My Drum"    
Composers:Teron Beal, Patrik Magnusson, Johan Ramström, Swingfly
Jag lever på hoppet fram till kl 21.55 ikväll och hoppas att Swingfly sopar bana med de andra artisterna som helst lever i ett musikaliskt förflutet. Bland kvällens låtar är "Me and my drums" bästa alternativet för Düsseldorf.

8. Sanna Nielsen: "I’m In Love"
Composers: Irini Michas, Peter Boström, Thomas G:son, Bobby Ljunggren
Underbara vackra och skönsjungande Sanna! Du blir mer och mer lik Ann-Louise Hansson. Åh vad jag önskar att Sanna hade fått den kvalitativa låt hon är värd. Nu känns 2 1/2 minuter som en transportsträcka till modulationen där hon äntliga får visa sina röstresurser.

9. The Playtones: "The King"
Composers: Fredrik Kempe, Peter Kvint
Dansbandskampens charmiga vinnare passar i folkparkerna. En hopplös 50-talslåt som kommer att hamna sista i sin semifinal ifall vi skickar dem till Tyskland.

10. Eric Saade: Popular 
Composer: Fredrik Kempe
'Folket' vill troligen att Eric Saade  ska vinna och det vill också min brorsdotter Marie som är sju år. Det säger en del om var han har sina fans. Jag hoppas på de 11 internationella jurygrupperna och att de  genomskådar supercharmiga Erics glaskrossar dagispop.

Thanks to Giannis Papoutsakis, oikotimes.com, for excellent photos!

1 kommentar:

Rebecca sa...

Jag hatar folk som sätter åldersgräns på musik.