fredag 12 juni 2009

Is it weird to listen to Shirley Clamp at a bar in Gazi, Athens?


Värmen fortgår och jag är numera betrodd med ett grekiskt mobilnummer. Det kanske är en början till grekiskt medborgarskap.

En promenad runt Akropolis är aldrig fel, oavsett det är ljust eller mörkt. Det är någonting magisk med detta område och med utsikten mot templet högst upp, som påminner oss om historiens betydelse för vad vi har idag. Ska bli intressant att besöka det nya museet som snart slår upp sina portar efter flera år av byggande. Vi har redan bestämt med Vivi att vi ska sitta i restaurangen högst upp och dricka vin, efter att vi tittat på utställningen.

Stadsdelen Gazi, där gårdagskvällen tillbringades är numera det mest trendiga området i Aten, om man vill synas. När Eurovision gick av stapel här 2006 låg Euroclub inhyst i ett gammalt fabriksområde. Resten var ingenting. Nu kryllar det av barer, restauranger och klubbar. En torsdagskväll går det knappt att ta sig fram på grund av alla människor som kommit på samma idé som vi, dvs. hitta en ledig uteservering. Allt löser sig dock med lite förvirrad grekisk planering.

Efter ett tag skulle vi, Vivi, Rotis, Thanassis och Alexandros, ändå till Antonios på Sodade. Där fick vi oss en rejäl dos av schlager med både Shirley Clamp, Carola, ABBA, Ace of Base, Måns Z med flera. Jag kan förstå om mina grekiska vänner ibland ser något frågande ut. Men jag skyller på schlager-fantasten Alexandros som kan alla svenska texter - innan han börjat sin svenska kurs! Imponerande. Nåja – kanske berodde det lite på min närvaro också.
Tack till DJ Antonios. Jag kommer tillbaka med Tor och så har jag rekommenderat stället till ett flertal andra kommande Aten-besökare.Det finns en del intressanta inredningsdetaljer att lägga på minnet. Däremot saknades krokar för handväskor i baren.

(Adress: Sodade, 10 Triptopolemou, Gazi (tel. 210/346-8657; www.sodade.gr)1 juli blir det förbjudet att röka inomhus i offentliga lokaler. Vem hade trott det om Europas med ”cigarettifierade” land. Det är dock lite oklart hur den nya lagen ska tillämpas, speciellt för restauranger. Barer under 70 kvm kan välja om de ska vara rök- eller icke-rök ställen. Med tanke på klimatet så behöver grekerna inte frysa de första månaderna när de sitter utomhus och marknaden för fleece-filtar är tillsvidare tveksam.

Inga kommentarer: