söndag 27 april 2008

Estland en flopp och Norge en flipp

Nu har 10 av årets tävlande bidrag presenterats både i Finlands och Sveriges tv i programmet Inför Eurovision Song Contest 2008. Det är de 10 första låtar som tävlar i semifinalen 1 20 maj. Vad tycks? Själv är jag inte våldsamt imponerad. Men ju fler gånger låtarna spelas desto mer ändras även ens åsikt. Jag är ganska säker på att jag inte kommer att ha samma åsikter om några veckor i Belgrad. En del ratade låtar får nytt liv medan favoriter delegeras och avpolleteras. En sak är jag 100% säker på - Estland är årets värsta flopp och det står jag fast vid! Vad har tagit åt vårt baltiska grannland? Sedan de gick med i tävlingen har de alltid haft en hyfsat hög nivå på sina bidrag och då tycker jag ändå att vinnarlåten 2001 inte var någon direkt höjdare. Årets "Leto Svet", med nån sorts humorgäng som heter Kreisiraadio, är både svett- och ångestframkallande. Krisradiogruppen är sannerligen i behov av krishjälp. Varför har man röstat fram detta bidrag? Fy! Det land som framstår som allt bättre är faktiskt Norge. Jag är inte överförtjust i denna typ av Maria Carey plagiat men i sitt sammanhang framstår norska Marias "Hold on be strong" som ett strongt bidrag som bör ta Norge vidare till finalen utan problem.

Dagens vy kommer från Åbo eftersom jag just nu är ute på en liten rundresa till Åbo, Helsingfors och Köpenhamn. Jag får passa på och lyssna av vad mina Nordiska kolleger tycker om sina respektive lands bidrag, dvs de finska betong-pojkarna Teräsbetoni och danska svärmorsdrömmen Simon Mathew.

Snart är det Valborg och det brukar firas med besked i Åbo (jag vet av egen erfarenhet). Tyvärr än vårens ankomst i senaste laget - i allafall om jag jämför med Stockholm. Ta på er ordentligt med kläder på onsdag.

Inga kommentarer: