onsdag 14 maj 2014

2015-års Eurovision blir i Sachertårtans hemland

2014-års upplaga av Eurovision Song Contest är över och vardagen har tagit över. Topp-3 blev Österrike, Nederländerna och Sverige, ifall någon missat det. Den musikaliska kvaliteten segrade och resultatet bevisar att trapetskonstnärer, yppiga barmar, gungbrädor, studsmattor och annat krimskrams aldrig kan kompensera ett dåligt låtmaterial och svaga sånginsatser.

För tävlingens bästa och för SVT:s ekonomi så var det nog bra att Sanna Nielsen inte vann. För min del hade Holland också kunnat vinna men Conchita Wurst:s seger är snäppet vassare. Framförande var superbt, liksom låten. Vinsten visar också att det finns ett Europa som säger nej till fördomar och ja till öppenhet, frihet och alla människors rätt att vara som de vill.

Concitha Wurst heter egentligen Thomas "Tom" Neuwirth och använder sig av Concitha Wurst när han uppträder som dragshowartist. Många tycker det är kontroversiellt med en skäggig dam i klänning, vilket jag har svårt att förstå. Män har i alla tider klätt sig i kvinnokläder. Inom teatern var det dessutom en nödvändighet eftersom yrket var stängt för kvinnor fram till 1800-talet. Och jag är ganska säker på att männen i kjol inte alltid var perfekt rakade. 

Österrike har haft det ganska motigt i Eurovisionen i modern tid. Första gången landet deltog var 1957 och den enda vinsten härstammar från 1966 då Udo Jürgens vann med låten Merci Chérie. Jumboplacering finns det desto fler av - hela åtta stycken. På grund av de usla resultaten har Österrike valt att utebli vid 10 tillfällen. Senast 2008-2010.

Nu är det nya tider och tävling går från rödvita Danmark till rödvita Österrike, tillika Sachertårtans hemland. Visste ni att denna tårta skapades av unge Franz Sacher redan 1832 i Wien. Den blev en sådan succé att sonen till Franz kunde öppna Hotel Sacher och där är givetvis tårtan en specialitet. Hotellet lär sälja över 300.000 tårtor per år.


Jag ser med andra ord fram emot en smaskig Eurovision 2015. Förutom tårta har Österrike ypperliga friska vita viner gjorda av nationaldruvan Grüner Veltliner. Tröttnar man på kakor och vin finns det säkert en Wienerschnitzel och allehanda wurstar att smaka på.

Auf Wiederhören!

PS: Rekommenderar att ni tar årets lettiska bidrag på orden. Sachertårtan är definitivt a "Cake to bake" och recept hittar ni t.ex. HÄR.

Inga kommentarer: