tisdag 8 oktober 2013

Junior MGP 2013: Hoppet lever om en ny schlagergeneration!

För första gången har jag varit med om en tävling för sjungande juniorer. Det tillhör en "schlagerfasters" plikt att vara på plats när brorsdottern uppträder. MGP eller Junior Melodi Grand Prix gick av stapeln i Helsingfors 5 oktober. Marie Brunell och kompisarna Ida och Lotta Emmes kallar sig Poppisarna och deras bidrag "Rymden" var andra bidraget ut i lördagens direktsända final.

Vinnare blev tjejduon Ella-Fina från Larsmo. Ella Svarvar och Josefin Asplund sjöng om "En Stjärna" och låten handlar om deras drömidoler. Nu kanske de själv får bli föremål för andra ungdomars drömmar efter vinsten i MGP 2013. Grattis!


Resultatet röstades fram av en jury samt av TV-tittarna (50/50). Jury bestod av Krippe Westerling (sångare i bandet Satin Circus), Krista Siegfrids (Finlands ESC-representant 2013), Frida Andersson (sångare och låtskrivare och just nu aktuell i Sverige på Svensktoppen), Patric Sarin (producent och låtskrivare). Krista fick äran att lämna över kuvertet med deras röster till programledarna.

Helhetsbilden är viktig, vilket juryn också påpekade. Om jag nu ska 'tycka till', och med risk för att vara part i målet, så hade Poppisarna helt klart de tuffaste och bäst matchande kläderna. Överlag hade jag önskat mer av den  'röda tråden' och kopplingen till bidragens karaktär och låttexter när det gäller klädval. Kanske finns det anledning att erbjuda lite rådgivning inför kommande MGP-säsonger... 
Jag vill ge en eloge till den proffsiga och fartfyllda produktionen och de likaledes fartfyllda och avslappnade programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jonathan "Jontti" Granbacka. De har dragit ett stort lass genom hela MGP-processen allt sedan uttagningen av låtarna i maj, genom sommarläger med finalisterna, skivinspelning i augusti och mycket mer.


Oberoende av vem som vann så kan jag tänka mig att samtliga tio finalister haft en superupplevelse och fått ett minne för livet. Tänk bara att få stå på scenen i direktsändning, spela in en CD, bli sångcoachad, lära sig agera på scenen och bli stylad och sminkad. För oss andra, och speciellt för "schlagerfastrar", så finns det gott hopp om att intresset för schlager och eurovisionen lever vidare även med kommande generationer.


Resultatet i MGP 2013:1) Ella-Fina från larsom med låten "En stjärna" (juryns favorit)
2) Nora&Ursula från Nykarleby med låten "Den du egentligen är" (publikens favorit)
3) Elin från Vasa med "En vän"
4) Duoble M från Sibbo med "Trött på vintern"
5) Poppisarna från Kronoby med låten "Rymden"

Bidragen 6-10 fick ingen placering. Dessa var:
Amanda: "Tiden går"
Linn & Nikke: "Vill du ha världen"
Martta: "Min hobby är min häst"
Mersina: "Ett exemplar"
The Unknown: "Sommarns bris"

MGP anordnades av YLE:s finlandssvenska redaktion och för att delta ska man vara mellan 8-15 år. Det är ingen Idol-tävling eftersom det krävs att deltagarna själva skrivit sin låt.


Kul med MGP - men nog tar det på krafterna - både för artister och medföljande familj.

Lyssna på låtarna HÄR

Foto: Lilian
Källa: YLE

Inga kommentarer: