fredag 2 november 2012

Lilians lilla Berlin-guide med restaurangtips

Fyra dagar i Berlin. Nej, det räcker inte. Nästa gång vill jag stanna en månad så att jag har tid att cykla runt och gå vilse i den ena stadsdelen efter den andra i denna vidsträckta stad. Här finns restauranger för alla smakriktningar, från currywurstkiosker till lokala schnitzelhak till trendiga innekrogar.


Gamla öst eller gamla väst – var ska man bo? För det första är det inte så lätt att veta var muren gick och kontrasterna mellan öst-väst håller på att suddas ut. Jag bodde i Mitte, nära Checkpoint Charlie och Gendarmenmarkt och det var smidigt med gångavstånd till många sevärdheter.


Museuminsel är koncentrationen av museerna hög. Här kan en av världens vackraste kvinnobyster beskådas. Egyptiska Nerferti från 1300-talet f.Kr. är värt ett besök på Neues Museum.  Bredvid ligger Pergamonmuseet med grekiska tempel, romerska kolonner, Nebukadnessars tronsal från Babylonien. Imponerande byggnadsverk från en annan tidsålder. www.neues-museum.de

Kontrasten blir maximal när man kommer till Potsdamer Platz med dess moderna, spektakulära arkitektur som tillkommit efter murens fall. Ta hissen upp till 24:de våningen upp och beundra Berlin från ovan. Adress: Potsdamer Platz 1.


Vid konserthuset på Gendarmenmarkt fanns röda mattan på plats varje dag. Vid torget ligger också den klassiska restaurangen Lutter & Wegner med Wienerschnitzel som specialitet.  Dessutom har de en egen vinkollektion och jag rekommenderar deras sekt.  Ett mycket trevligt bubbelvin.


Kreutzberg verkar vara stadsdelen som är mest inne just nu, åtminstone räknat i antal restaurangtips som jag läst mig till. Zur Kleinen Markthalle är allt annat än trendigt men gemytligt och lokalt med grillad kyckling som specialitet. Jag brukar inte äta skinnet men här var det knaprigt och smaken superb. Känner man för ett besök på en gaybar efter middagen med extrem-kitschig inredning, då är Roses på Oranienstraße 18 helt rätt. Notera discokulan på toaletten.

En kontrast till bohemiska Kreutzberg är Charlottenburg med sitt pampiga slott. Som så många andra byggnader förstördes det delvis under kriget. Möbler och interiör har kompletterats från slotten i Potsdam och Berlin som inte längre existerar.

Muren föll 1989 men ett antal diktatorer finns kvar i världen. Det blir man påmind om vid Checkpoint Charlie. Bokaffären i Kreutzberg gör i alla fall sitt för att protestera mot inskränkthet och politiska avarter.


Vid nästa vistelse ska jag tillbringa mer tid i stadsdelen Prenzlauer Berg. Min snabbvisit till Kollwitzplatz gav mersmak.
Jag vet inte om det berodde på tidpunkten men staden kändes väldigt lugn och stundtals var gatorna både folk- och trafiktomma. I alla fall om man undvek kaoset vid Hauptbahnhof, Kurfürstendamm eller hamnade mitt i ett de många byggprojekten som pågår.

Jag skulle kunna tänka mig en ny tur till Berlin i februari. Om inte annat för att lyssna till legendariska ’disco-chics’ som Kool & The Gang, Sister Sledges, Chic och Earth Wind & Fire.
Tyska Turistbyrån har tagit fram en app där resenärer röstat fram de 100 bästa sevärdheterna i Tyskland. Jag rekommenderar att ni laddar ner denna mobila reseguide. Finns både för iPhone och Android.

Restauranger som jag besökte:
Lutter & Wegner:  Charlottenstrasse 56. Orginalrestaurangen i Mitte vid Gendarmenmarkt. Det finns även en filial vid Potsdamer Platz och i Charlottenburg.
www.l-w-berlin.de

Zur Kleinen Markthalle: Legiendamm 32 i Kreuzberg.
www.zur-kleinen-markthalle.de


Restaurant Oranium: Oranienburger Str 34/34 (nära synagogan) i Mitte. Bra för lunch och gångavstånd från Museuminsel.
www.oranium.de 

Matavdelningen (food court) på varuhuset KaDeWe. Perfekt för lunch men undvik lördagar.
www.kadewe.de/en/gourmet/bars_restaurants_services 

Restaurant SOLAR, Stresemannstraße 76 i Mitte. Trendig med superb utsikt över staden. Kan vara svår att hitta så kolla kartan. DJ’s vissa dagar i veckan. Har även en hipp bar. Lugnaste kvällen är söndag.
www.solarberlin.com 


Potemkin Restaurant är en kvarterskrog precis vid U-Bahn Viktoria-Luise-Platz 5. Inget exceptionellt men hygglig, bra mat i ryska anda och stora portioner. Lokal stämning.
www.potemkin-restaurant.de

Foto: Lilian

Inga kommentarer: