torsdag 6 januari 2011

Finns det ett Österbottniskt musikunder?

Den frågan har jag grunnat över de senaste dagarna. Många är de artister som dykt upp i olika Eurovisionsrelaterade sammanhang.


 
Ett av de senaste tillskotten är gruppen Father McKenzie som i ärlighetens namn delvis är åländskt, delvis svenskt. Tobias Granbacka från Kronoby står bakom låten ”Good Enough” som tävlar i Finlands uttagning till Eurovisionen. 21 januari vet vi om gruppen tar sig vidare till finalen i Åbo 12 februari.

Under hösten har Elin Blom gjort sitt bästa för att sätta Terjärv och Österbotten på kartan för Sveriges befolkning i och med sitt deltagande i Idol. I fjolårets Euroviisut final var 3 av 10 bidrag från detta platta landskap: Sister Twister (med Elin Blom), Linn Nygård och Nina Lassander.

Nyligen har Sonja Biskop (numera med det mer internationellt klingande efternamnet Bishop) kommit ut med en ny CD ”A Place Called Now”. Hon tävlade i Euroviisut 2004 och i den lettiska motsvarigheten 2006.

Johan Becker från Närpes är numera bosatt i Sverige. Han började med att vinna Fame Factory 2004 och har medverkat i Melodifestivalen vid två tillfällen. 2005 med duon The Wallstones och 2009 med Star Pilots. Anna Stenlund (alias Robinson-Anna), också från Närpes, tävlade i Finlands uttagning 2004 och 2005.

Nina Åström, från Karleby är icke att förglömma.  Hon representerade Finland i Eurovision Song Contest 2000 med låten ”A Little Bit”. En låt som numera även finns inspelad på Afrikaans av den Sydafrikanska artisten Priscilla Smith. Det är den första finländska låt som har översatts till detta språk och titels blir då “Klein bietjie liefde”. Vid det här laget har Nina gett ut 10 album . Det senaste är ”The Way We Are” från 2010.


Detta är bara ett axplock och listan på artister kan säkert göras mycket längre.

Strax innan julen fanns en recension i Svenska Dagbladet över en nyutkommen bok av Philip Teir med titeln ”Extremt platt & otroligt nära”. I boken, som jag ännu inte läst, ger nio författare sin bild av Österbotten. I recensionen förundrade man sig över hur det är möjligt att ett område med knappa 180 000 personer har en sådan författartäthet. Kan inte annat än hålla med. Vad är det som gör att detta landskap har förmåga att producera den ena kulturpersonligheten efter den andra? SvD’s Tom Hedlund undrar samma sak: ”Vad för slags magisk andlig mylla rymmer detta slättlandskap med sina vida horisonter?”

Läs recensionen i SVD. Source, foton: Lilian, TV4, YLE, www.sonjabishop.com, ogaerow.wordpress.com, www.ninaastrom.com

Inga kommentarer: