torsdag 12 november 2009

Intervju med webjoker vinnaren till Melodifestivalen 2010


Idag blev det klart vem svenska folket vill ska delta som webjoker i Melodifestivalen 2010. Bland flera hundra inkomna bidrag blev det till slut kompositionsduon MiSt som tog hem segern med låten "Come And Get Me Now". MiSt består av Mia Terngård och Stefan Lebert och båda är bosatta i Thailand. Jag har fått en exklusive intervju med en jublande glad Stefan, direkt från Thailand.

You can read the same interview in English at: http://www.oikotimes.com/v2/Är det första gången ni har skickat in låtar till Melodifestivalen?
Mia och jag skickade en sång förra året men eftersom vi bor i Thailand, så antar jag att postgången var för långsam mellan länderna:-)

Hur kommer det sig att er sång vann?
Flera faktorer har påverkat. Webjoker upplägget var organiserat så att alla som skickade in bidrag fick ansvara för sin egen PR och marknadsföring av låten. När sedan 180 inkomna bidrag reducerats till 10 var det lättare för svenska folket att lyssna och rösta på sin favorit. Att få genomslag för så många låtar som 180 är omöjligt.
Vi gjorde en stor kampanj bland vänner och hoppades på att de spred informationen vidare. Vi lyckades också få till intervjuer med tidningar, lokala TV- och radiostationer och tack vare detta spreds låten till en massa människor utanför vår egen bekantskapskrets.
Vi har komponerat flera låtar med mer avancerade arrangemang och djupare lyrik men för Melodifestivalen tror jag att ”Come And Get Me Now” är en sång som inte kräver speciellt mycket av lyssnaren. De flesta kan minnas melodin och låten har en ”hook” som lätt fastnar. Tricket är att skriva nåt som är lätt att minnas efter första genomlyssningen.

Vet du vem som har röstat på er?
Vi startade en grupp via Facebook och många har hört av sig med kommentarer men i övrigt så vet vi inte.

Kommer bidraget att förändras från hur det låter idag och innan det är dags för Melodifestivalen?
Jag har gjort en massa andra arrangemang som ligger närmare min egen personliga stil så därför kändes denhär elektroniska låten som ett kul experiment. Nu när jag ser tillbaka så tror jag det var en fördel att inte överarbeta arrangemanget utan hålla det enkelt. Texten ändras inte men eftersom jag ansvarar för musiken så kommer jag att få en del professionell hjälp den slutliga utformningen. Vår önskan är givetvis att uppnå bästa kvalitet på musik och sång när vi tävlar i februari.

Har du några speciella minnen från Eurovision Song Contest?
När jag bodde i Sverige följde jag alltid tävlingen. För några år sedan fick vi SVT World satellit här i Thailand så nu kan vi också titta på Melodifestivalen.
ABBA och Celine Dion är bra exempel på artister som fått ett genombrott tack vare Eurovisionen. Några speciella låtar för mig är t.ex. “Stad I Ljus” med Tommy Körberg, Sveriges Eurovisionsbidrag 1988 och ”Håll Om Mig” med Nanne Grönvall från Melodifestivalen 2005. Det år som Tommy Körberg vann så jobbade jag som svensk underhållare för turister på Rhodos i Grekland och samma dag som Körberg vann svenska uttagningen gjorde jag låten på scen på ett hotell. Det var speciellt med all uppskattning och alla applåder.

Vilken är din svenska schlagerfavorit?
“Alcastar“ med Alcazar från 2005. Den är en jättebra up-tempo låt och pojkarna är såå söta :-)

Vad händer härnäst?
Nu följer en massa planerande, bokning av flygresor, informera skolan där jag studerar till ljudtekniker om att jag måste skjuta fram studierna. Och så blir det blir en hel del möten och planering med SVT. Jag ska ändå försöka leva så normalt som möjligt….dethär kommer inte att fullständigt förändra mitt liv. Det är en musiktävling trots allt – även om det är en stor sådan.

PS: Gruppnamnet MiSt är en förkortning av de två första bokstäverna i Mia och Stefan

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.