söndag 15 februari 2009

Ballader och eurodisco i Eurovision Song Contest 2009 men Tyskland väljer att jazza!


I Sverige har vi klarat av Melodifestivalens 2:a semifinal och det dröjer 4 veckor innan vi vet vem som åker till Moskva. Redan nu är 20 (av 43) länder klara med sina nationella tävlingar och man börjar skönja vissa mönster. Polen gör en BWO. Finland en E-Type. Island, Malta, Frankrike, Litauen, England, Cypern satsar på balladliknande bidrag. Slovenien och Montenegro går på temat rock möter klassiskt. Men var lugna - etno/balkan-låtarna uteblir inte. Redan nu finns Armenien, Turkiet, Moldavien och fler väntas komma. Kanske från Norge som har sin final 21 februari. Alexander Ryback lär ligga bra till. Han har ju dessutom föräldrar från Vitryssland och bara det borde ge extra poäng i Moskva!

Tyskland löper "risk" att bli mitt favoritland i år. Alex Swings Oscar Sings jazzar till det med låten "Miss Kiss Kiss Bang" och varför inte. Alex C och Oscar Loya har kanske haft "Minnie the Moocher" med Cab Calloway i tankarna när de skrev låten och sedan kryddat upp den med lite Christina Aguilera. Detta är i allafall bättre än fjolårets katastrof med tjej-trion No Angels. Tysklands bidrag från 2006 med Roger Cicero är för evigt inpräntat hos mig. T.o.m så mycket att jag åkte till Berlin i somras för att gå på hans konsert. Återstår att se om årets tyska jazz gör samma intryck.

Frankrike skickar Patricia Kas och är därmed tillbaka på "den rätta vägen", dvs en franska chanson utan en tillstymmelse av flört med det anglosaxiska språket. I fjol blev det ju stort rabalder när det visade sig att Sebastian Tellier skulle sjunga på engelska. Politiker och andra prominenter blandade sig i leken och vips sjöng Sebastian halva låten på franska.

Malta väljer att skicka en rutinerad balladveteran, nämligen Chiara. Hon och hela Malta hoppas på tredje gången gillt. Chiara är ju van vid toppplaceringar och blev
2:a i Kiev 2005 och 3:a 1998 i Storbritannien.

Skandaler brukar ju höra ihop med Eurovisionen. Såhär långt toppar Ungern. Två gånger har man utsett en vinnare. Nr 1 blev diskvalificerad och nr 2 hoppade av frivilligt. Vi kanske kan skicka en svensk låt från andra chansen till dem!

Inga kommentarer: