måndag 24 mars 2008

43 länder är klara att tävla i Eurovision Song Contest 2008 i BelgradMelodifestivalen 2008 är avklarad och förhandsfavoriten Charlotte Perelli vann. Det börjar rycka allt mer i schlagernerven! För det är ju nu som det intressant är i antågande - 53:e upplagan av Eurovision Song Contest i Belgrad, med final 24 maj.

Det finns en hel del nyheter som en del av er säkert känner till. Här kommer en kort resumé för er andra. Totalt deltar i år 43 länder. Nya i startfältet är San Marino och Azerbaijan. Österrike har valt att avstå. De blev väl så besvikna över Eric Papilayas 27:e placering förra året - trots aids-tema och Vivienne Westwood designade kläder med ett överflöd av sarowsky kristaller.

Innan finalen så skall två semifinaler klaras av: tisdag 20 respektive torsdag 22 maj. Tills skillnad från tidigare måste alla kvala utom fjolårets vinnare Serbien och "the big 4" Tyskland, England, Frankrike och Spanien. Vilka länder som deltar i respektive semifinal bestämdes genom lott-dragning i höstas. Alla länder hade delats in i regionala kvalgrupper och det hela börjar mer och mer påminna om fotbolls EM/VM. Hur som helst så är tanken att man genom detta ska minska möjligheten att grannrösta. För vår nordiska region så är Finland och Norge i semifinal 1 och Danmark, Island och Sverige i semifinal 2. Det betyder att Finland och Norge inte kan rösta på de övriga nordiska grannarna eftersom man bara får rösta på de som är i sin egen semifinals-grupp. Från varje semifinal går 10 bidrag vidare till final. 9 av dessa röstas fram av folket genom telefonröstning och ett bidrag röstas fram av en jury. I finalen har vi alltså 25 bidrag. Låter det komplicerat? Det ska hur som helst bli intressant att se hur slutresultatet påverkas.

Det finns två heta samtalsämnet just nu. Det ena är ländernas inbördes startordning i semifinalerna. Lottningen skedde den 17 mars och det finns en massa teorier om vilka startnummer som är bra och dåliga. Sverige har teoretiskt fått ett av de sämsta. Man startar som nr 2. Under Eurovisionens historia har aldrig en låt med startnummer 2 lyckats vinna. Nu är ju detta bara semifinal och jag tror att det ska mycket till om inte Charlotte går vidare med sin låt Hero. Att starta först och sist anses vara en fördel. I så fall ligger Montenegro och Grekland bra till i semifinal 1 och Island och Portugal i andra semin. Finlands startnummer 16 (av 20) i semifinal 1 är knappast heller någon hit. Risken finns att folket fyller på sina kaffekoppar och vinglas innan det är dags för röstning.

Samtalsämne nummer 2 är den politiska situationen i Serbien och huruvida man kan garantera säkerheten för alla medverkande. I samband med lottdragningen så samlades alla 43 länders Head of delegation i Belgrad och säkerhetsarrangemangen var rigorösa. Presidenten har skrivit ett officiellt brev där han garanterar att säkerheten inte kommer att vara något problem och vi får hoppas att han håller vad han lovar. Om hela arrangemanget sker på ett föredömligt sätt så kommer det givetvis att förbättra Serbiens anseende medan motsatsen kommer att få alla skeptiker att yttra "va vad det jag sa"-kommentarer. Jag hoppas att det ska bli en lika positiv upplevelse som Kiev 2005, då den orangea revolutionen hade genomförts några månader tidigare.

I vanlig ordning är Roger mitt ressällskap. Flyg, boende och biljetter till evenemanget är fixat. Härom dagen blev ackrediteringen bekräftad så ni kan räkna med rapporter här på bloggen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Lilian och Roger,

Se nu tilöl att rätt låt vinner när ni åker iväg. Det ska bli kul som alltid att följa er på distans.

Anonym sa...

Kanske trevligare om ett namn kommer med.