lördag 27 september 2014

Fire Island - var ligger det?

- Fire Island - var ligger det?
- Det ligger i USA, utanför Long Island. Det tar faktiska bara ca 2 timmar att ta sig dit. Tåg från Penn Station på Manhattan och sedan färja över.
- Aha - det är alltså en ö. Varför har man aldrig hört talas om den?
- En ö ja. Egentligen ett 50 km långt och 400 meter brett sandigt barriärrev som är indelat i 17 'communities'. Inte bara sand, det finns växtlighet också. Och sandiga vägar som har namn som t.ex. "Burma road". Har man tur består vägen av trätrallar.

- Hur tar man sig runt på ön?
- Man promenerar längs stranden, cyklar eller åker vattentaxi. Det finns inga bilar förutom den nödvändigaste nyttotrafiken, såsom skolbuss, brandbil etc. Ja det finns knappt några vägar som klarar av vanlig trafik. Skolbussen kör på stranden.

- Men hur gör man om man har resväskor eller varit och handlat?
- Här kan man inte leva utan sin skottkärra! Vid varje färjeterminal finns parkeringsplats för skottkärror.


- Finns det nåt att göra på Fire Island?
- Man gör så lite som möjligt. Promenerar, plockar snäckor, badar, lyssnar på Atlantens, stundtals våldsamma, vågskvalp, läser, cyklar. Semester kallas det.


Såhär brukar en konversation låta när jag berättar att jag varit på Fire Island. De som har sina sommarhus ser gärna att Fire Island förblir lite okänt. Det finns ingen önskan om att det ska bli någon hipp tillflyktsort som grannön Hamptons.


Under 70-talet och fram till början av 80-talet var Fire Island en tillflyktsort för hippies, gay och andra hippa New York-bor. Fortfarande finns det två unika 'gay-communities' på ön: Cherry Grove och The Pines.

Ocean Beach är lite av huvudort. Här finns en del affärer, barer och restauranger. Vi brukar gå med våra vänner på The Hideaway Restaurant at Houser's Hotel, som anses vara en av de bättre. Härlig altan ut mot vattnet där man man beundra solnedgången medan man smuttar på kallt vitt vin.


Jag har besökt Fire Island två gånger - före och efter stormen Sandy, som hösten 2012 ställde till stor förödelse. Hus flyttades eller blåste bort och uppbyggnaden pågår fortfarande. Vegetationen försvann delvis och ersattes av mer sand men i vissa fall med en härlig havsutsikt som bonus.

Man får en föraning om kraften i Atlantens vågor när de slår mot sanddynerna. Då förstår man att hus kan flyttas 30 meter när havet och vinden ryter till. 

Bästa tiden för att besöka Fire Island: April - oktober

Hur tar man sig till Fire Island:
Råkar ni vara i New York så ta tåget från Penn Station till Bay Shore. Tar max 1,5 timme. Från Bay Shore tar man en taxi eller van till Ocean Beach Ferry Dock. 40 minuter senare kliver ni av i Ocean Bay eller någon av de andra 'communities'. Här finns information om det olika färjorna och deras tidtabell. www.fireislandferries.com 

Foto: Lilian
#fireisland

Inga kommentarer: