söndag 14 maj 2017

Eurovision 2018: Vi hissar seglen och styr mot Portugal


Salvador Sobral skriver in sig i historien genom att ge Portugal dess första eurovisionsseger. Efter 48 försök lyckades man den 49:de gången och de flesta unnar nog portugiserna en seger - oavsett vad man tycker om låten. Räkna med att det blir ett lämmeltåg av fans som spenderar sina semesterveckor i Lissabon (eller nån stad) i maj 2018.

"Amar Pelos Dois" är skriven av systern Luisa och är en hyllning till musik som skapas i hjärtat. Visst muttras det om att låten är en dröm om en svunnen tid men yngre tittare, födda de senaste årtiondena, kan knappast relatera till nostalgi. I den musikaliska sockerchock som strömmar över oss dagligen är detta en avskalade ballad, som i all sin enkelhet känns äkta och okomplicerad. Det tyder på att bidraget ligger rätt i tiden.



'Amar Pelos Dois' med Salvador och Luisa Sobral (foto: Wikipedia)

Vilka slutsatser kan vi dra av årets ESC-upplaga?
1) Portugals seger är en armbåge i sidan till alla idolstöpta artister, till överkoreograferade nummer, smaklöst tingeltangel, vita brudliknade klänningar, hybridsång och välgymmade killar med bar överkropp.

2) Allt gnäll om att tävlingen dominerats av ballader faller platt. Både jurygrupperna och folket ville ha en vinnarballad. Lika bra att ställa in sig på att det blir ett nytt balladår 2018.

3) Engelskans språkliga dominans börjar krackelera. Ett fåtal länder valde att sjunga på sitt eget språk och samtliga var i final (Ungern, Vitryssland, Portugal samt Frankrike och Italien som är direktkvalificerade). Nu hoppas vi på ännu fler språk i nästa års tävling.

GRATTIS Portugal och obrigado. Ni har visat att en bra låt klarar sig på egen ben, om artisten har känslan och hjärtat på rätta stället - och även om man inte förstår orden. Vi hissar seglen och styr i maklig takt mot Portugal för att vara framme lagom till maj 2018.

Foto: Lilian


fredag 12 maj 2017

ESC 2017: Hur man håller sig vaken genom 26 låtar


26 länder tävlar om att få ordna Eurovision Song Contest nästa år. Många menar att det står mellan Italien, Portugal och Bulgarien. Men i "the world of Eurovision" kan det dyka upp oanade överraskningar. Vem trodde att Ukraina skulle vinna i Stockholm? Definitivt inte jag. Vilka länder kan då tänkas häcka i kulisserna? Min gissning är Armenien, Frankrike och k a n s k e... Storbritannien, som seglat upp som en favorit under veckan. Om jag skulle få bestämma är Nederländerna årets vinnare - men det är ett drömscenario för bra för att vara sant.

Jag tänkte ge några tips på hur ni håller er vakna under finalen. Anledningen är att jag hört från flera håll om tittare som somnat under semifinalerna. Ett sätt är att spana och lyssna efter något speciellt under varje låt.

1. Israel: IMRI
Ögonfägring. Vinner titeln "snyggaste killen" i årets tävling.

2. Polen: Kasia Moś
Kvällens första vita, långa outfit. Gör noteringar så att ni kan jämföra med vad som komma skall.

3. Vitryssland: Naviband
Kvällens gladaste sångduo som hoppar på en underlig båtliknade farkost. Sjung hey, hey och klappa i händerna så ni får igång blodcirkulationen. Självklart har man vita kläder om man kommer från Vitryssland.

4. Österrike: Nathan Trent
Funderar ni på en ny, udda möbel så får ni tips om hur en månformad pjäs kan se ut. Vita kläder igen.

5. Armenien: Artsvik
Exempel på avancerade håruppsättning med flätor. Torde kräva ett antal timmar av förberedelse. Musik med orientaliskt touch.

6. Nederländerna: OG3NE
Lyssna NU. Tre systrar som sjunger oklanderligt i stämmor. Gillar ni countryinfluerad musik så är det denna låt ni ska rösta på. Min favorit!

7. Moldovien: Sunstroke Project
Dags för årets saxofonorgasm. Över 80 länder firar morsdag 14 maj och detta är hyllningslåten ni kan överraska era mammor med. Den heter trots allt "Hey Mamma". Gäller inte Sverige men Finland, Danmark, Island, Belgien, Holland för att nämna några.

8. Ungern: Joci Pápai
Joci framför sin låt på ungerska och romani och väldigt få förstår ett jota. Men det spelar faktiskt ingen roll för här kan man ändå ana ett budskap som relaterar till zigenarnas situation. Mycket intressant bidrag för att komma från Ungern.

9. Italien: Francesco Gabbani
Vem kan motstå en mustaschprydd italienare som sjunger med hes italiensk röst och som lanserat årets danssteg som för evigt skrivs in i eurovisionshistoriken. Medan ni grubblar över detta äntrar gorillan scenen och några käcka hejaklacksriff övertygar vilket inbitet fotbollsfan som helst . Javisst borde segern vara som i en liten ask..... På lördag vet vi.

10. Danmark: Anja
Kollar ni på Idol eller Voice? Då känner i er hemma i Danmarks bidrag. Om inte - gå på toa. Anja har en lång klänning - men faktiskt inte vit utan röd.

11. Portugal: Salvador Sobral
Sympatin strömmar mot Salvador som nyligen genomgått en hjärtoperation. Det hindrar honom inte från att leva sig in i sin 40-tals ballad och är ni inte alldeles hårdhudade så smälter ni som vax i hans skakande händer.

12. Azerbajdzjan: Dihaj
Koreografi som vore det en Norén-pjäs på Dramaten. En udda sångerskan i blottarrock, klotterplank och en körsångare med hästhuvud, sittandes på en steg som man lånat från en lokal fönsterputsfirma. Fundera över den symboliken. Samtliga backgrundssångare är för övrigt svenska.

13. Kroatien: Jacques Houdek
Har ni någonsin funderat över hur schizofreni kan yttra sig? Här får ni ett musikaliskt exempel på hur det kan gå då tenoren Jacques slits mellan opera och europop. Jag hoppas att det inte dyker upp några nya symptom under finalen och att sångaren får hjälp med att reda ut begreppen hemma i Kroatien.

14. Australien: Isaiah
En återkommande fråga är: När blev Australien en del av Europa? Det kan ni fundera över medan den sammetsögde unge killen sjunger sin hjärta-smärta-ballad.

15. Grekland: Demy
Två vuxna män i bar överkropp plaskar runt i en plastbassäng medan Demy sjunger om kärlek i eurodisco-tempo, i sin (nästan) vita klänning,

16. Spanien: Manel Navarro
Spanien är ett av de populäraste semesterländerna just nu. Om ni har en inbokad resa så är det lika bra att lära er denhär låten. En förhandskänning sol, sommar, paraplydrinkar, strandliv och sommarflirtar.

17. Norge: JOWST
Om man vill vara en hipp DJ så gäller det att ha sina personliga accessoarer. Kolla in dödsmasken med blinkande neonljus bakom DJ-båset. Kanske en ny affärsidé som kan funka bra i våra mörka vinterbreddgrader och som dessutom kan skrämma skiten ut vilken buse som helst.

18. Storbritannien: Lucie Jones
Lucie står i ett snäckliknade skal bland vintergatans stjärnhimmel. Hon lovar att inte överge oss, vilket känns tryggt ifall vi ska åka på rymdutflykt. Månne hon kräver några röster i motprestation. Sjunga kan hon i alla fall.

19. Cypern: Hovig
Thomas G.sons fans går inte lottlösa i år heller. Under låten kan ni klura över varför G:son och Cypern är så goda kompisar. Han skrev ju även fjolårets bidrag "Alter Ego". Kanke det säger något om kompositörens karaktär!?

20. Rumänien: Ilinca ft. Alex Florea
Varning för skrattattack! Detta är en tre-minuters upplevelse utöver det normala. När har ni hört en vokalisk mutation mellan rap och joddel? Troligen aldrig - förrän nu.

21. Tyskland: Levina
Bästa beatet med en personlig (barfota) sångerska som inleder liggandes på golvet i sin, nästan, vita, långa klänning. En bra låt i det stora hela.

22. Ukraina: O.Torvald
Årets enda riktiga rocklåt. Ni som gillar tuffa killar med distade gitarrer ska titta nu. Skulle tro att Ukraina får en hel del röster från rockbejakande landet Finland.

23. Belgien: Blanche
En av årets bästa låtar med en sångerska utan utstrålning men med intressant röst. Blunda och lyssna och strunta i resten.

24. Sverige: Robin Bengtsson
Ni har troligen sett det förut - rullbandet. Det är med i Kiev och kommer säkert att användas av flera länder nästa år. Sverige är trots allt en trendsättare i ESC.

25. Bulgarien: Kristian Kostov
Årets yngsta deltagare (16 år)har kvällens snyggaste scenografi. Imponerande scennärvaro av killen och inte undra på att detta är en av favoriterna.

26. Frankrike: Alma
Kvällens snyggaste klänning i Mary Quant-inspirerad op-modestil. Sången är en språklig mix av franska och engelska. De snygga bakgrunderna borde kunna övertyga alla frankofiler.

Ett annat tips är att inte bry sig om programledarna. Det är bara att konstatera att Sverige vinner den tävlingen!

Om någon undrar hur det gick i min tippning inför semifinal 2, så hade jag 8 av 10 rätt. Helnöjd!


torsdag 11 maj 2017

ESC 2017: Varsågod - menyn för semifinal 2


Charmen med Eurovision Song Contest är mixen av elegans, kitsch, seriositet, ploj. Det bevisades åter igen i tisdags. Förhandssnacket om att Finlands Norma John skulle finnas bland topp-5 i finalen fick ett chockartat slut. Däremot lyckades Demy från Grekland hanka sig vidare. När en medioker låt "kryddas" av två grekiska män i bar överkropp, plaskandes i en plastbassäng, ger det uppenbart mer röster än Norma Johns sofistikerade scenframträdande.

Outgrundliga är alltså Eurovisionens vägar och min tippning med 8 rätt av 10 är jag ändå nöjd med. Hur går det då i semifinal 2? 

1. Serbien: Tijana Bogićević
"In Too Deep" känns som en talande titel. Möjligtvis kan stödröster från Makedonien och Kroatien hjälpa till och höja låten till vattenytan. En vattenstinn schlager-pop-soppa som framförs av en wailade sångerska (hur många sådana finns egentligen?) och det gör mig ungefär lika glad som en blaskig ärtsoppa.

2. Österrike: Nathan Trent
"Running On Air" är lite gullig och som gjord för ett pojkband men Nathan får klara sig ensam på sin löprunda. Slickad, flyktig låt som är borta med vinden innan man hinner blinka. Passa på och ladda kaffekokaren.

3. F.Y.R. Makedonien: Jana Burčeska
Från början gillade jag både låten och videon. Nåt har hänt i Kiev och vi befinner oss i en medioker, halvskum nattklubb i forna östblocket. Hade "Dance Alone" varat 3 minuter till finns risk för att låten utmynnat i ett strippnummer. Vad är dethär för sliskig chokladpudding?  

4. Malta: Claudia Faniello
En klassiskt ballad med en välsjungande artist bör inte underskattas. Bland alla årets ballader är "Breathlessly" den bästa. Jag glädjer mig eftersom det är länge sedan Malta haft ett anständigt bidrag - enligt mitt tycke. Till en ballad som denna rekommenderar jag en klassisk Toast Skagen. FINAL.

5. Rumänien: Ilinca ft. Alex Florea
Var beredd på vokalt kitsch när "Yodel It!" drar igång. En sångcocktail av rap och joddling som skulle kunna användas i en nyproducerad version av 'Sound of music'. En musikalisk galenskap och för att coola ner rekommenderas ispåsar på pannan och en jätteportion glass med tre såser och fem olika strösselvarianter. FINAL.

6. Nederländerna: OG3NE
"Lights and Shadows" är låten som gett mig gåshud från första stund. Efter alla soloframföranden är det befriande med systertrions stämsång. OG3NE kan liknas vid en light version av Dixie Chicks men de är definitivt inga 'chicks'. Fräscht som vårens sparris med ett krispigt rieslingvin. Mums. FINAL.

7. Ungern: Joci Pápai
Engelskan dominerar stort i år och de nationella särarterna är ytterst få. "Origo" är en udda fågel där Joci blandar ungerska med romani och där vi äntligen får musik som inte är gjord i Idol-fabriken. Tack för denna paprikakryddade, mustiga gulaschsoppa. FINAL.
 
8. Danmark: Anja
Efter att ha slickat sopptallriken drabbas jag av koma. Den förstärks under detta bidrag. "Where I Am" sjunger Anja och jag hoppas hon hittat från garderoben till scenen. Har nämligen hört att hon varit i valet och kvalet beträffande färgen på klänningen. Själv är jag på toa eller i köket för att hämta en Unicum eller en Jägermeister för att inte somna.

9. Irland: Brendan Murray
"Dying to Try" är en vacker melodi som skulle vinna på en sångare med större pondus. Nu blir det istället som Junior Eurovision - tävlingen för åldrarna 9-14 år. En ljummen välling är inget som fungerar en torsdagskväll hur söt flaskan än är.

10. San Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson
Lilla San Marino har inte så många artister och för fjärde gången får Valentina vara deras representant - nu i sällskap av Jimmie Wilson. Låtskrivarveteranen Ralph Siegel har jobbat hårt och sett till att "Spirit Of The Night" är årets låt sett till antalet tonartshöjningar. Här serveras ett buffébord av popcorn, chips, ostbågar, jordnötter, jordnötsringar, salta pinnar och läskeblask.

11. Kroatien: Jacques Houdek
Varje omgång av eurovisionen bör innehålla en operaflirt. I "My Friend" växlar Jacques mellan att vara operatenor och europopsångare. Som lyssnare blir man smått schizofren. Ett av årets kitschbidrag som kräver en smörgåstårta med extra allt, dekorerad med skinka, lax, räkor och salami. Operans attraktionskraft ska dock inte underskattas och jag tror på FINAL.

12. Norge: JOWST
En norsk DJ, som är folkskygg och helst går i mask, har blivit kompis med en Voice-deltagare. Tillsammans kokar de ihop en torskgryta som kallas electropop och resultatet blir "Grab The Moment". Låten är på gränsen till "hypermodern" efter San Marios 80-talspop och Kroatiens operahybrid. FINAL

13. Schweiz: Timebelle
"Apollo" är en Adele-inspirerad dussinvara. Timebelles sångerska, Miruna Manescu, vädjar till den grekiska guden och det kan nog behövas assistans uppifrån för att nå finalen. Bara nu inte Apollo får en kycklingchock av den brandgula klänningen. Välj själv om ni vill ha en engelsk fish n chips eller en schweizisk raclette.

14. Vitryssland: Naviband
"Story of My Life" är semifinalens pigga-upp-mig-låt. Framförd med frenesi och klämkäcka heja-rop på ryska. Jag tolkar texten som en 3-minuters självbiografi där duon verkar ha det hejsan-hoppsan-kul hela tiden. Släng in en näve multivitaminpiller, lyssna och snart är ert humör också på topp. FINAL.

15. Bulgarien: Kristian Kostov
Här har vi en av vinnaraspiranter. Kristian är yngsta i år med sina 16 år. Har deltagit i ryska Voice Kids och haft Dima Bilan som coach. Eftersom Ryssland inte deltar så kan vi räkna med massivt stöd från den ryska diasporan. Kanske kan det till och med bli vinst för snygga, schangtila "Beautiful Mess".  Då blir det en afternoon tea i Sofia nästa år. FINAL.

16. Litauen: Fusedmarc
"Rain Of Revolution" är en lovande titel och Litauens Lilla My gör sitt bästa för att vara en souldiva. Det går sådär. Blåsriffen dränks av hennes gapiga skrikande. Det sjungs om 'rythm of soul' men någon soul-food ser jag inte skymten av och det blir pyttipanna av allt. Gitarristen till vänster - vad gör han där egentligen?

17. Estland: Koit Toome & Laura
I "Lost in Verona" har Estlands Romeo och Julia gjort slut men fortsätter drömma om en romans i Verona. Under tiden lyssnar de på sina schlageridoler från 90-talet och det hela mynnar ut i en duett som inte verkar kunna reparera förhållandet. Istället går de och äter en lövbiff med bearnaisesås och pommes frites. Eftersom Estland ligger strategiskt på slutet och låten andas nostalgi så tror jag på FINAL.

18. Israel: IMRI
Kvällens snyggaste kille sjunger "I Feel Alive", en Zelmerlöw-liknade låt men långt ifrån Måns' röstsäkerhet. Sist ut och det kan eventuellt kompensera för falsksången och ta Israel vidare men detta är en av kvällens osäkra kort. Ta en meze-tallrik - något för alla smaker. Gissar ändå på FINAL.

Följande länder gick till final från tisdagens semi 1:
Sverige, Australien, Belgien, Azerbajdzjan, Portugal, Grekland, Polen, Moldavien, Cypern, Armenien.

tisdag 9 maj 2017

ESC 2017: Kvällens meny inför Semifinal 1


Ikväll är möts Finland och Sverige. Nej - det är inte ishockey. Det är semifinal 1 i Eurovision Song Contest. Det är en landskamp mellan många länder då 18 bidrag ska reduceras till 10 finalister. Räkna med glädje och besvikelse bland artister och fans.

Vilka kommer då att ta sig vidare i denna semifinal? Jag vågar mig på en gissning, baserat på 'hjärna'. Skulle 'hjärtat' rösta hade Tjeckien varit i final.

1. Sverige: Robin Bengtsson 
Först ut på rullbandet är Robin. Tack vare koreografin blir det en bra öppningslåt. Personligen berörs jag lika mycket/lite av "I Can't Go On" som en portion IKEA-köttbullar. FINAL.

2. Georgien: Tamara Gachechiladze
"Keep The Faith" är en fläkt från en svunnen tid. Det är gammaldags drama-schlager med modulationer, körsång och dramatiska gester. Hur ofta tillreder vi egentligen en söndagsstek med gräddsås nuförtiden? Ganska sällan. Inget fel på vare sig maträtten eller låten men nya recept kommer dagligen.

3. Australien: Isaiah
Att "Don't Come Easy" går till final beror enbart på krassa fakta. Söta 17-åriga killar funkar oftast och det blir poäng från (det unga) folket. Jury ger poäng eftersom man vill behålla Australien i tävlingen och trots att man kraftigt bör ifrågasätta landets europeiska placering. Kommer du ihåg vad du åt till lunch idag? Knappt. Det gäller även detta sångstycke. FINAL.

4. Albanien: Lindita
Tycker lite synd om Lindita. Hon hade haft större chans om "World" varit i semi 2. Nu försvinner låten bland alla konkurrerande vokalekvilibristiska sångerskor och på menyn blir bidraget som en trist ost-och skinksallad med rhode islandsås.

5. Belgien: Blanche
Kvällens största frågetecken trots att"City Lights" figurerat bland vinnaraspiranterna. Modernt anslag och med en sångerska vars mörka röst sticker ut. Tyvärr har låten tappat anhängare i samband med repetitionerna och nu är frågan om det blir en överkokt eller spänstig fiskanrättning. Jag håller på den senare och säger FINAL.

6. Montenegro: Slavko Kalezić
Eurovisionen ska innehålla en dos av galenskap och utflippade bidrag. Tack Montenegro! "Space" är en avdankade discodänga som Alcazar nobbade. Slavkos roterande fläta bör imponera på alla hårdyrkare. Varning för viss falsksång och för en översaltad montenegrinsk skinka.

7. Finland: Norma John
"Blackbird" är ett sömnpiller som trots allt berör i all sin enkelhet. Stilig koreografi och jag beställer en sjötunga med smörig vitvinsås. FINAL

8. Azerbajdzjan: Dihaj
Trenden med slickade låtar framförda av barbiedocks-stöpta tjejer är bruten. Hurra! "Skeletons" framförs av en artist med tuff attityd, iförd en säckig målarrock. Befriande med ett nummer som inte försöker vara vackert. Jag förstår inte hästhuvudets roll men ge mig ett saftigt kycklingben så bryr jag mig inte. FINAL

9. Portugal: Salvador Sobral
Tänk att få höra musik som vore det 1940-tal. "Amar Pelos Dois" sjungs på portugisiska och bara det väcker sympati. Enkelheten och Salvadors framförande skapar kvällens gulligaste bidrag. Som en vacker, skir bakelse. FINAL

10. Grekland: Demy
Grekland - mitt favoritland gör mig sååå besviken. "This is Love" är en jobbig, standard-discodänga och Demy röst lever inte upp till förväntningarna. Här finns inte den minsta touch av grekiskt tonspråk, något som vanligtvis varit en framgångsfaktor. Cypern ger säkert stödröster men jag dissar denna geggiga moussaka. Tog sig till final trots allt.

11. Polen: Kasia Moś
"Flashlight" är en bortglömd låt från en icke-publicerad James Bond film. Bra sångerska men jag känner mättnad på dessa stora, wailande röster. Schnitzel med tjock panering kanske passar i Polen men inte mig. Tog sig till final

12. Moldavien: Sunstroke Project
Saxsound i repris från Eurovisionen i Oslo då bandet också deltog. Tyvärr är årets låt inte samma glädjepiller som "Run away" var 2010. "Hey Mamma" är som gröt med saftsoppa men eftersom bidraget sticker ut så tror jag på FINAL.

13. Island: Svala
Refrängen har fastnat i skallen sedan ett par veckor. Ett positivt tecken men trots detta känns "Paper" som ett osäkert kort, ungefär som sushi. Vissa dagar suktar jag efter tydliga, enkla smaker. Andra dagar kräver smaklökarna en mustig gryta. Tror att det är sushidag ikväll så därför FINAL.

14. Tjeckien: Martina Bárta
"My Turn" är min absoluta favorit i semi 1. Snygg, elegant, melodiös ballad. Som bubblande champagne och små delikata ambassadsnittar. Tyvärr tror jag inte det räcker för final men jag hoppas jag har fel.  

15. Cypern: Hovig
Ingen Eurovision utan Thomas G:son. Rocklåtar är en bristvara i år och "Gravity" är bland det närmaste vi kommer. Tydlig vers, refräng och stick och det underlättar för TV-tittare som hör bidragen för första gången. FINAL.

16. Armenien: Artsvik
Armenien brukar sällan missa en finalplats mycket beroende på den armeniska diasporan. "Fly With Me" är enahanda utan tydlig vers och refräng men jag erkänner att låten har något suggestivt i sig. Menymässigt är det som en förrättssoppa där man väntar på att huvudrätten ska komma på bordet. FINAL.

17. Slovenien: Omar Naber
Omar är åter på "brottsplatsen". Han tävlade i Kiev 2005 men kom inte vidare till final. I år representerar "On My Way" smörsång i bästa Barry Manilow anda. Nostalgi i 70-tals anda och då passar en plankstek perfekt. Akta er för eventuella träflisor.

18. Lettland: Triana Park
Lettland gör ett gott försök med att modernisera tävlingen med sitt elektroinfluerade bidrag. Som sista låt ut borde "Line" ha en viss fördel men trots sångerskan spektakulära frisyr och den hippieflummiga ljussättning blir resultatet som en urvattnad neonfärgad paraplydrink.

Bra att komma ihåg är att 50% är juryröster och 50% telefonröster och dessa grupper är inte alltid överens.

fredag 10 mars 2017

Melodifestivalen 2017: Blir det dreadlocks-duell i finalen?


Nu menar jag inte att vi ska fokusera på frisyrer utan på musik och då kan mycket väl bli så att den musikaliska duellen står mellan Mariette (i bruna dreadlocks) och Aninia (i blonda dreadlocks).

Varför tror jag på Mariette?
När hon deltog i MF 2015 var hon okänd för många. Sen dess har hon byggt upp en fan base. Hon bör ha cred bland etablissemanget (= de som ville ha Loreen i finalen). Hon går hem i HBTQ-kretsar (sjöng årets Pridelåt 2015). Årets låt "Don't Stop Believing" är enligt mitt tycke den bästa hon kommit med.

Varför tror jag på Jon Henrik och Aninia?
Det ligger något i luften. Samer är en minoritet som länge varit åsidosatt men som allt mer får sin rättmätiga plats. Det görs filmer, det publiceras artiklar och böcker och jag läste i Östersundsposten att det håller på att bli trendigt att vara same. Uppslutningen bland samer lär vara gigantisk. Låten är lite lagom "schlagerexotisk" och som klippt och skuren för Eurovisionen när det gäller tonspråk, folklore och minoriteter. Att låten dessutom är på svenska och samiska kan vara en fördel.

Startfältet och betygsättning 
1. Ace Wilder – ”Wild Child”
Myskläder och pyjamas platsar inte på en schlagerscen. Låten kan jag leva med men lyssnar helst till den på radion.

2. Boris René – ”Her Kiss”
Lyckad klädsatsning. Låten är som en god men flyktig pralin - smälter i munnen och glöms sedan.

3. Lisa Ajax – ”I Don't Give A”
BH-klädsel är okej om man har stil och utstrålning som Madonna. Kan någon slänga åt Lisa en ylletröja? Låten - javisst ja - irriterar mig på F-ordet som som nu är borta. Varför fanns det där överhuvudtaget?

4. Robin Bengtsson – ”I Can't Go On”
Robin borde kunna extraknäcka åt Dressman men då får han skärpa till sitt språkbruk. F-ordet är borta även här men frågan kvarstår - varför finns det med från början? Låten känns som bottenskrapet i en marmeladburk. Ner i slasken och så öppnar jag en ny burk av att bättre sort.

5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – ”En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”
Kläder och låt i harmoni men hoppas på att Jon Henrik väljer nåt annat än glansigt vitt. Låten är ingen personlig favorit men kanske bästa alternativet för Eurovisionen.

6. Anton Hagman – ”Kiss You Goodbye”
Vit T-shirt, läderjacka (eller plast?). Fonzie i"Gänget och jag" verkar vara förebild. En oförarglig låt som inte stöter sig med någon och som sådan är den chanslös i slutstriden.

7. Mariette – ”A Million Years”
Vinnaren av kvällens snyggaste outfit. Mariette är en artist med både utstrålning och en låt som vi kan vara nöjda med i Kiev.

8. FO&O – ”Gotta Thing About You”
Detta måste vara kvällens bottennapp i alla kategorier. Såååå trist, så plastigt från ett överreklamerat pojkband. Drömmer mig tillbaka till 90-talet med Backstreet Boys, Take That och Boyzone.

9. Nano – ”Hold On”
Nano kommer att blanda sig i slutstriden - dock inte när det gäller kläderna. Frågan är om populariteten från deltävling 1 hänger sig kvar? Det har trots allt gått fem veckor och det finns andra bidrag som vill bland sig i leken.

10. Wiktoria – ”As I Lay Me Down”
Detta är den enda låt jag kan nynna på. Definitivt ett plus+ men åter igen vill jag helst bara lyssna och inte se. Klädseln är inget för catwalken och sängen tycker jag Wiktoria kan ge till Ace Wilder.

11. Benjamin Ingrosso – ”Good Lovin'”
Kvällens störst flickidol med hyfsad låt och minimalt klädkonto. Vilken färg blir det T-shirten? Vill påminna Ingrosso om att Anton Hagman har en svart Fonzie-jacka som kommer att göra allt för att sno tonårspoäng.

12. Owe Thörnqvist – ”Boogieman Blues”
I Owes åldersspann får man bära vilka kläder man vill. Jag är imponerad av att han orkar med hela tjottaballongen. Tror inte att han behöver ladda för Kiev men bra jobbat och en boogie woogie blir alla glada av.

Vad tror vadslagningsbolagen? Tror de också på en jojkskräll?
Wiktoria och Nano legat bäst till. Stämmer säkert om det enbart handlade om folkets röster men på lördag finns det en internationell jury som har 50% av makten. Det lutar åt en jämn kamp i toppen när folket sagt sitt. Då återstår att se vilken låt som är den gemensamma nämnaren mellan folket och juryn. Sannolikt blir juryns röst utslagsgivande.

Kom sen ihåg att Melodifestival bara en startsträcka mot Eurovisionen och Sverige vill knappast arrangerar Eurovision Song Contest igen 2018. Risken torde vara mycket liten oavsett vem som vinner på lördag.

Foto: SVT
Kollage: Lilian

fredag 3 mars 2017

Melodifestivalen 2017: Dags att återerövra musiken


Veckan som gått har präglats av mycket tyckande och indignerade, frustrerade kommentarer och artiklar. Orsaken - Loreens tog sig inte direkt till final med sitt "Statements", ett bidrag som hon själv och många andra kallar ett "performance".

Min fråga är - 'Vart är vi på väg?'
Är Melodifestivalen fortfarande en musiktävling där låtskrivare tävlar med sina alster och artister sjunger dessa? Min definition av en musiktävling är att musiken är i centrum. Det innebär att lyssna till en låt, t.ex. på radion, och få en känsla för musiken utan yttre distraktion, dvs. utan scenshow, dans och andra attribut. Detta ger mig en möjlighet att avgöra om jag gillar eller inte gillar låten.

I Melodifestivalen finns det alltid många åsikter om bidragen och så ska det vara. Tack och lov att vi tycker olika och har en varierande musiksmak.
Jag vill ändå att tävlingen fortsättningsvis ska vara musiktävlingen så därför slår jag ett slag för ÅTERERÖVRA MUSIKEN i Melodifestivalen och ACCEPTERA att folk tycker olika. Bara för att det finns folk som inte tycker att "performance" är detsamma som Melodifestivalen så är det onödigt att klassa dessa som underlägsna, okultiverade och mindre musikvetande med ifrågasatt smak.

I Andra Chansen är det inte bara Loreen som gör en performance. Det gör även gruppen De Vet Du och till viss del också Dismissed. Dock i olika genrer. Kanske läge att hitta alternativa scener till dessa tävlande. Här är några förslag:
- Loreen - utmärkt bidrag för Dansens Hus. Kanske kan hon få en plats i Cirkus Cirkör.
- De Vet Du - Varför inte en lokalrevyn i Borlänge, Torsland, Arlöv eller annan småstadsmetropol.
- Dismissed - En show och musikscen som Boulevardteatern, Studio Lederman, Olympiateatern. Samtliga i Stockholm men det finns säker motsvarande i Göteborg och Malmö.


Personligen tycker jag det är ganska enkelt. En bra låt är en bra låt och sen är smaken som baken och vi har rätta att tycka olika. Kommentarer som att "folket borde inte få rösta" hör inte hemma i en demokrati.

PS. Ett 'statement' från min horisont: Överlag så bör den politiska infiltrationen i denna tävling och Eurovision Song Contest ses över. Här är vi definitivt på väg åt ett håll som tål att ifrågasättas. 

Foto: SVT, Lilian
Kollage och bearbetning: Lilian

fredag 24 februari 2017

Melodifestivalen 2017: Bland självbekännelser och egendomligheter är Wiktoria räddningen


Årets Melodifestival har gjort mig ungefär lika positiv i mina låtomdömen som en surkärring. Nu ska de sista sju bidragen presenteras och jag fortsätter sura med undantag för Wiktoria.

Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – "En värld full av strider" (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh) Låtskrivare: Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund
Pompöst bidrag som får mig att associera till en filmsekvens med snålblåst över Torneälven. Kanske har låten en framtid som filmtema - ett mer passande forum än Melodifestivalen.
Mitt betyg: En cocktail av jojk och dansband som omsatt i maträtt blir = lingongröt.

Alice – "Running with Lions" 
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson, Denniz Jamm, Alice Svensson
Gillar Alice lite mörka röst. Däremot undrar jag om låten tagit en vända via Azerbajdzjan innan den hamnade i Melodifestivalen? Låter som en typisk svenskskriven ESC-låt därifrån.
Mitt betyg: Tjaha. Oförargligt och något vi hört förut – som ett gosedjur, typ lejon, från IKEA.

Les Gordons – "Bound To Fall" 
Låtskrivare: Jonatan Renström, Albert Björliden, Andreas Persson, Carl Ragnemyr, David Runebjörk, Jimmy Jansson
Jag hör ett stråk av Jimmy Janssons “Vi kan gunga” från Melodifestivalen 2005 och visst har sångaren studerat Lettlands bidrag i ESC 2000 med Brainstorm. Igenkänning är alltid positivt och för övrigt är det ont om band i årets tävling – förutom Les Gordons endast Dismissed. Trots detta är jag tveksam till att denna skrammelrocklåt kommer att klara sig.
Mitt betyg: Som en skål popcorn, dvs. något man stoppar i sig utan vidare eftertanke och utan förväntan på kulinarisk smakupplevelse.

Wiktoria – "As I Lay Me Down" 
Låtskrivare: Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson
Kvällens solklara finalist. Härlig mix av country, gospel, och stämsång som kryddas med Wiktorias lätta röstvibrato. Äntligen en återvändande artist som kommer med en bättre låt än året innan. Hurra!
Mitt betyg: En krispig, torr riesling med hög syra - ett vitt vin som man bara vill ha mer av.

Axel Schylström – "När ingen ser"
Låtskrivare: Behshad Ashnai, Axel Schylström, David Strääf
”Samma gamla visa” sjunger Axel. Så rätt han har. Orkar vi med fler dussinlåtar ackompanjerat av hysteriskt aerobicsdansande? Neeej – jag gör inte det. Vilken tur att det finns disk att ta hand om.  
Mitt betyg: Går ut i köket och fixar något stärkande.

Sara Varga och Juha Mulari – "Du får inte ändra på mig" 
Låtskrivare: Sara Varga, Lars Hägglund
Sara Varga ”sprang för livet” i Melodifestivalen 2011. Då som nu är det en typ av självbekännelselåt som ger mig obehagskänsla. Jag vill inte höra okända personer småbikta sig på Melodifestivalsscenen.
Mitt betyg: Byter till P2 på radion och har jag tur sänds en opera som slutar med död och elände. Det är i alla fall drama med minimal verklighetsanknytning.

Loreen – "Statements"
Låtskrivare: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen
Flera än jag lär har undrat: ’varför ställer hon upp’ med tanke på att Loreen vann ESC relativt nyligen (2012)? Om jag hört denna låt i radioprogrammet ’Kalejdoskop’ (P2) så hade jag inte reagerat alls. I Melodifestivalen är den på gränsen till apart. Vissa kommer att rösta för att det är Loreen, vissa för att de gillar låten medan andra förblir som frågetecken. Att skapa något obegripbart behöver inte betyda att det är bra och flaggviftandet på scenen ger inga svar på frågorna.
Mitt betyg: Ibland får jag känslan av att en del artister, oavsett konstart, vill skapa något som är så udda att majoriteten inte hänger med. Och för att vi inte ska känna oss underlägsna, dumma eller okultiverade så låtsas vi "förstår". Sorry men det tricket fungerar inte på mig. Jag vet vad jag gillar och köper inga tavlor som någon annan säger åt mig att tycka om.

Foto: SVT
Kollage: Lilian

fredag 17 februari 2017

Melodifestivalen 2017: Mjölk är okej men vilken ska vi köpa?


Mainstream mellanmjölk. Deltävling 3 är både svårtippad och jämn. Inga bottennapp. Alla låtar är faktiskt helt okej. Å andra sidan är det heller ingen artist och låt som sticker ut eller glänser tillräckligt för att aspirera på vinnarplatsen. Därför blir det extra svårt att recensera men skam den som ger sig.

1. Robin Bengtsson – ”I Can’t Go On” 
Låtskrivare: David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg
Låter nutid och åter igen Justin Timberlake. Förmodligen inte sista gången vi hör Robin. Önskar bara att jag inte behövde se. Det är något som inte stämmer – jag får inte ihop rösten med personen.
Mitt betyg: Som ett okänt chokladmärke från Lidl - kan kanske vara god om man vågar köpa den. Importmjölk från okänt EU-land.

2. Krista Siegfrids – ”Snurra min jord”
Låtskrivare: Krista Siegfrids, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Gabriel Alares
Rösten, Kristas säkerhet på scen, koreografin, scenografin - det hänger ihop. Sen var det detta med låten. Jag letar och analyserar men kan tyvärr inte hitta kopplingen. Låten är kvar på jorden medan Krista vill nå en högre sfär med sitt framförande. Plus att hon sjunger på svenska.
Mitt betyg: Experiment med husmanskost i modern, förfinad tappning. Finländsk Österbottnisk låglaktos mjölk. 

3. Anton Hagman – ”Kiss You Goodbye”
Låtskrivare: Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback
Söt pojke med gitarr och trallvänlig låt. Livsfarlig med andra ord. Problemet är att jag tröttnat vid halva första refrängen och vill att Anton fortsättningsvis enbart ska sjunga versen.
Mitt betyg: På menyn står ”flat bread” för det låter trendigt men i praktiken är det en helt vanlig pizza. Fettfri mjölk. 

4. Jasmine Kara – ”Gravity”
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jasmine Kara
Jag tänker osökt på blondinen för förra veckan och gläds över att det finns tjejer som litar på sin kapacitet utan ett foto i megaformat bakom ryggen. Jag har alltid småbeundrat Jasmine Kara för att hon vågar vara egen både vad det gäller musik och stil. Med hennes karaktärsfulla rösta hade jag hoppats på ännu mer egenhet men detta är trots allt en favoritlåt i startfältet och jag håller tummarna för att vi ses igen.
Mitt betyg: Som en chilikryddad cheviche. Gillar du inte rå fisk eller räkor så tänk Bailey's, Kahlúa, rom, mjölk.

5. Owe Thörnqvist – ”Boogieman Blues”
Låtskrivare: Owe Thörnqvist
3-ackordslåt i typisk boogie-woogie stil. En Thörnqvist-kopia på ”Varm-korv-boogie". Låten är helt korrekt och Owe håller vad han lovar och jag gillar munspelsriffet. Jag är mest förundrad över varför han deltar i Melodifestivalen? Medan låten fortgår börjar jag fundera över 30-talets etikettsregler inom herrmodet. Ops – det var visst ett annat TV-program och där var 3 minuter slut.
Mitt betyg: Ser jag fram emot nästa repris med Hercule Poirot. Månne den serien visas i Kiev…? Gammaldags mjölk. 

6. Bella & Filippa – ”Crucified”
Låtskrivare: Peter Hägerås, Mats Frisell, Jakob Stadell, Filippa Frisell, Isabella Snihs
Tänk First Aid Kit med nedtonad country-feeling. Lite småbarnsligt och klämkäckt-tramsigt men det finns potential och låten växer. Måste reflektera över att man sneglat på Hollands Eurovisionsbidrag 2014 med Common Linnets.
Mitt betyg: En blandad påse smågodis – lite surt, lite sött, lite salt plus några geléhjärtan. Sojamjölk. 

7. The Fooo Conspiracy – “Gotta Thing About You”
Låtskrivare: Robert John ”Mutt” Lange, Tony Nilsson
Taktmässigt är detta kvällens låt där foten börjar röra sig från början. Åter igen önskar jag en radio istället för en TV. Snälla någon – ta bort detta pojkdansande. En dåligt betald koreograf har tagit fram några gamla moves från lagret och killarna är för unga för att protestera.
Mitt betyg: Fredags-taco med myspys. Caffe Latte mjölk. 

Foto: SVT
Kollage: Lilian

fredag 10 februari 2017

Melodifestivalen 2017: Från kärleksrap till skramlig glamrock


3 kvinnor, 3 män och ett androgynt glamrockband. En Timberlake-kopia, solstolspop, kärleksrap, Eurovision-hopkok och kvasi-etno. Genusperspektivet får godkänt liksom den musikaliska genrebredden i andra deltävlingen. Problemet är att de flesta låtarna saknar utstrålning. Jag drabbas av tristess och dysterhet. Först vid låt 5 återvänder livsglädjen, om endast för 3 minuter av glamrock. Nästa vecka vill jag ha spänning, glädje och färgstarka äventyr.

1. Mariette – ”A Million Years”
Låtskrivare: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson
Mariette deltog 2015 med ”Don't Stop Believing” som jag minns som ett pompöst, dystert stycke. Denna gång består låten av ett hopkok på ”Euforia” och ”Only Teardrops” (Emmelie de Forest 2013). Oförargligt och helt okej. Hoppas Mariette behåller glasögonen på. Snyggt och ger ytterligare karaktär åt artisten och - kanske till låten. Det behövs.
Mitt betyg: En flaska 80-kronors fransk vinblandning till ”The Swedish Queen of dreadlocks”. 

2. Roger Pontare – ”Himmel och hav”
Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman
För er kännedom så har jag skickat ett brev till shamanernas överguru om att de omgående bör uppdatera sin Spotify-lista. Tillbakagången för denna typ av kvasi-etnolåtar startade år 2000 med ”När vindarna viskar mitt namn”. Eftersom Post-Nord har leveransproblem så har meddelandet även framförts per fax.
Mitt betyg: Jag drabbas av ohämmad lust att göra bastuved av det brummande blåsinstrumentet i bakgrunden.

3. Etzia – ”Up”
Låtskrivare: Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari, Simon Gribbe, Erica Haylett
Låten kunde ha blivit årets sommarplåga. Ingredienserna finns och jag associerar till sol, strand, sliskiga paraplydrinkar, after beach. Men Etzias röst saknar engagemang och energi. Trots textens ”up-up-up” blir det bara en utdragen landsvägskörning.
Mitt betyg: Vilse bland skog och åkrar. Havet ligger visst åt andra hållet.

4. Allyawan – ”Vart har du vart”
Låtskrivare: Masse Salazar, Samuel Nazari
Medioker, banal text paketerat i ett rappande emballage. Plötsligt framstår förra veckans Charlotte Perrelli-text som självbiografisk lyrik hemmahörande i Svenska Akademin.  
Mitt betyg: Kvällens kisspaus."Vart (det heter VAR)? På toaletten"

5. Dismissed – ”Hearts Align”
Låtskrivare: Ola Salo, Peter Kvint
Till att börja med vill jag säga att det är alldeles för lite rock i Melodifestivalen – förmodligen på bekostnad av rappande pajaserilåtar. Smått yrvaket hajar jag därför till när Dismissed tar ton. Kvällens första låt som får passera utan kritik. Jag tänker absolut inte ’avfärda’ bandets normbrytande, coola och sminkade image.
Mitt betyg: Skramlig glamrock kan aldrig vara fel. 

6. Lisa Ajax – ”I Don’t Give A”
Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad
Melodifestivalen måste vara den maximala egotrippen. Lisa utnyttjar sina tre minuter och nöjer sig inte enbart med att sjunga – hon vill också synas i storbild bakom sig själv. Jag glömmer låten och börjar tänka på tandblekning.
Mitt betyg: Rumstempererat mineralvatten. Jag har hört att kaffe, rött vin och Coca Cola inte är bra för tandemaljen.

7. Benjamin Ingrosso – ”Good Lovin' ” 
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad
Jag är nog inte det enda som associerar till Justin Timberlake och det får ses som ett gott betyg för Ingrosso. Musik, oavsett tidsepok, består ju ofta av plagiat, omskrivningar och upprepningar. Nu hoppas jag bara det inte blir för mycket upprepande av danstramserier á la Saade. Låten räcker gott och väl som den är. Mitt betyg: Vad passar bättre än en prosecco till denna halvitalienare. För att nå champagnenivå krävs dock en hel del mer.  

Foto: SVT
Kollage: Lilian

fredag 3 februari 2017

Melodifestivalen 2017: Killarnas kväll i Göteborg


Dags igen för sex veckors grottande och gottande av den (av vissa) bejublande och (av andra) bespottade Melodifestivalen. Min åsikt bygger på att ha hört endast en ynka minut av varje låt. Å andra sidan brukar det första intrycket oftast vara rätt men jag tar friheten att ändra mig efter att ha sett framförandet.

1. Boris Renée - ”Her kiss”
Låtskrivare: Tim Larsson, Tobias Lundgren.
I fjol krattade Boris manegen när han debuterade med ”Put your love on me” som tog sig till finalen via andra chansen. I år hoppas jag det går minst lika bra för Boris, ja helst direkt till final. Vem kan motstå en bra up-tempo-låt med blås och beat och ljus falsettröst. Det här känns sommar, sol och soul.
Mitt betyg: En Aperol och Cathryns chilifrästa mandlar (tack www.vinoepane.se)  

2. Adrijana - ”Amare”
Låtskrivare: Martin Tjärnberg, Adrijana Krasniqi.
Midtempo, pompöst, lite rap och jättetråkigt. SVT beskriver låten som hiphop. Kategoriseringen må vara otydlig – jag vill veta vem eller vad som är ”Amare”? Månne jag missat något - måste kolla om det är ett nytt ord i Svenska Akademiens ordlista.
Mitt betyg: En glosbok i behov av korrekturläsning.

3. Dinah Nah - ”One more night”
Låtskrivare: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dinah Nah, Dr Alban.
Dinah Nah deltog 2015 och kom till andra chansen med låten ”Make Me (La La La)”. Årets bidrag är en bedagad dussindänga som kommer att spelas på gay- och ESC-discon. Här genererar den en axelryckning och jag funderar över vilken hårfärg Dinah har egentligen.
Mitt betyg: Skicka låten i retur till G:sons skrivbordslåda för arkiverat material. 

4. De vet du - ”Road trip”
Låtskrivare: Johan Gunterberg, Christopher Martland.
Fyra killar som kallar sig ”humorkvartett”. Jag kanske är en humorlös kulturtant som inte fattar nåt. Det enda jag kan säga – varför ska sånt här blaj få uppta en plats i en sångtävling?!? Nu går jag och diskar.
Mitt betyg: Illaluktande disktrasa

5. Charlotte Perrelli - ”Mitt liv”
Låtskrivare: Charlotte Perrelli, Lars Hägglund.
2 x MF-vinnare och 1 x ESC-vinnare. Deltog och kom femma med "The Girl" 2012. Vi är vana att vid glittriga schlagernummer med tempo och durtonart. ”Mitt liv” kan beskrivas som motsatsen både när det gäller låt och staging. Perrelli sjunger fantastiskt bra och låten kan gå hem hos tittare som gillar utelämnade självbiografier.
Mitt betyg: Caffé latte med chokladsmak framför lägerelden. 

6. Ace Wilder - ”Wild child”
Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder.
Tredje gången gillt i MF. Hennes första försök år 2014 ”Busy doin’ nothin’” är fortfarande oslagbart och blev välförtjänt tvåa. ”Don’t worry” från 2016 blev trea. Sannolikt kommer årets låt fortsätta den nedåtgående trenden och Ace får nog vara nöjd om hon lyckas ta sig till final.  
Mitt betyg: tråkig tisdagsmiddag med rester från helgen.

7. Nano - ”Hold on”
Låtskrivare: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson.
Wow – skönt med en energikick vid kvällens sista låt. Debutanten Nanos bidrag låter nutid och är precis den typen av musik som jag blir glad av att höra i Melodifestivalen när tävlingen är som bäst. Killen lär vara favorittippad hos spelbolagen - innan någon hört låten, vilket låter konstigt. Finns det en läcka?
Mitt betyg: Ett spänstig riesling med hög syra. Mums.

PS: Eftersom jag sagt i ett FB-sammanhang att jag får utslag av ”Mello-ordet” så lovar jag att inte använda den benämningen i år…

Foto: SVT
Kollage: Lilian