fredag 31 januari 2014

Melodifestivalen 2014: trögt och trist i deltävling 1

Egentligen har jag ju bestämt mig för att inte engagera mig i Melodifestivalen i år. Trots min påtagna låga profil kan jag inte motstå att komma med några personliga omdömen. Tyvärr känns starten i Eurovision-staden Malmö som både trög och trist och låtarna är ungefär lika nydanande som snålblåsten över Skåneslätten. Men - ge inte upp! Belöningen kommer även om det dröjer till sista låten.

1. YOHIO: ”To The End”
Låtskrivare: YOHIO, Andreas Johnson, Peter Kvint och Johan Lyander
Jag önskar att killen haft bättre rådgivare som övertalat honom att vänta ett år med att återvända till Mellon. Nu är han i alla fall här och eftersom YOHIO är ’big-in-Japan’ hade jag hoppats på en liten touch av solens rike. Istället serveras en pompös schlager-rocklåt av medelmåttig kvalitet. Om jag hade tillhört hans beundrarskara hade jag känt mig lurad för andra året men troligen röstas ändå YOHIO till final av de som beundrar honom för annat än det musikaliska. 

2. Mahan Moin: ”Aleo”
Låtskrivare: Mahan Moin och Anderz Wrethov
Mahan har en intressant och personlig röst. Låten växer men tveksamt om det kommer att räcka för att ta sig vidare. Jag gillar den arabiska touchen och hade gärna hört mer av den. Jag lägger ändå Mahan på minnet och kommer att spana efter ett kommande album. 

3. Linus Svenning: ”Bröder”
Låtskrivare: Fredrik Kempe
Sångare med lätt raspig stämma brukar funka i Sverige, speciellt om låten andas folkton och det ligger en tragisk verklighetsanknytning bakom texten. Linus går nog hem i stugorna men för mig är det alldeles för mycket Nordman-vibbar över låten. Tror på Andra Chansen.

4. Elisa Lindström: ”Casanova”
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Jimmy Jansson och Ingela ”Pling” Forsman
Jag är besviken. Jag hade hoppats på en riktig dansbandsklassiker i stil med "Be Mig Se Mig Ge Mig". Istället attackeras jag av en påfrestande, enerverande, klämkäck svada som får Linda Bengtzing att framstå som modest i jämförelse. Och varför har Elisa inte trumpeten med sig?

5. Alvaro Estrella: ”Bedroom”
Låtskrivare: Jakke Erixson, Jon Bordon, Kristofer Östergren, Loren Francis
Varje deltävling innehåller numera ’snygga killen med dans-moves’. Alvaro sjunger bra och låten platsar i samma kategori som t.ex. Anton Edwalls och David Lindgrens bidrag 2013. Men jag är så trött på denna typ av låtar och jag orkar inte se fler nummer med ’sexiga’ dansare. Byt koreografi eller ännu bättre – skicka dansarna på semester.

6. Ellen Benediktson: ”Songbird”
Låtskrivare: Sharon Vaughn, Johan Fransson, Tim Larsson och Tobias Lundgren
Snygg avskalad ballad som borde gå hem hos alla som gillar Katie Melua, Madeleine Peyroux och Eva Cassidy. Ellen sjunger bra och dyker säkert upp ett annat år. Då är hennes chanser större eftersom hon hunnit bli mer känd. Se årets medverkan som en förstudie i Mellosammanhang.

7. Sylvester Schlegel: ”Bygdens Son”
Låtskrivare: Sylvester Schlegel
Varför? Det är ordet som far genom huvudet. Vilket hopkok av Kent, Staffan Hellstrand och Håkan Hellström. ”Bygdens Son” har ambitioner men de är ouppnåeliga. Åtminstone för mig. Det enda jag vill är att stänga av (o)ljudet.

8. Helena Paparizou: ” Survivor”
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Karl-Ola Kjellholm och Sharon Vaughn
Äntligen kommer lön för mödan och kvällens behållning. Modern, snygg låt som framförs av en ypperlig sångerska. Det är fullt fokus på sången och artisten. Tack och lov – inga dansare! Om det finns någon rättvisa så går Paparizou direkt till finalen. Tyvärr litar jag inte på svenska folkets smak och förvarnar därför om att hon kan hamna i andra chansen.

Final: YOHIO, Helena Paparizou
Andra chansen: Alvaro Estrella, Linus Svenning 

Foto: SVT


måndag 27 januari 2014

Hotel Baseler Hof med Hamburg runt knuten

Hotel Baseler Hof ligger på Esplanade 11 och har det perfekta cityläget för en weekend i Hamburg. 4-stjärnigt med gemytlig stämning och hjälpsam personal. Rummen är ganska enkla men stora och funktionella. Den rikliga frukostbuffén serveras i en vardagsrumslik matsal med maritimt tema. Lounge med välförsedd bar finns i anslutning till receptionen.

Från hotellet är det gångavstånd till shopping, Staatsoper, restauranger, caféer och promenadstråk längs vattnet. Föredrar man kommunala transportmedel ligger U-Bahn Stephansplatz alldeles utanför. Dammtor S-Bahn ligger ca 10 minuter bort.


Runt hörnet ligger gågatan Colonnaden med ett flertal restauranger och caféer. Vi testade bl.a. Hamburger Fischerstube, en restaurang i gammaldag stil med vita spetsgardiner och traditionell träinredning. Goda grillade fiskrätter till humant pris.Bli inte förskräckt av gumman som sitter vid entrén.

Behöver man en fika eller snabblunch med vin rekommenderas portugisiska Pastelaria Caravela, som ligger en halv trappa ner på Colonnaden 43.


Vill man hellre äta en ekologisk, vegetarisk lunch finns Waku Waku på Dammtorstrasse 29.


När man ändå befinner sig på Dammtorstrasse kan vi rekommendera en shoppingrunda på Budnikowsky, eller Bundi som den kallas i folkmun. Det är Hamburgs egen ’chemistry'-kedja och finns numera över hela Tyskland. Här handlar man allehanda produkter för kropp och hår, naturpreparat, smink, tvättmedel, vin, kattmat. Med andra ord det mesta. Köp vitaminer och mineralpiller. Det är superbra priser jämfört med Sverige.


I samma kvarter, på Kleine Theaterstrasse 10, finns biografen Metropolis Kino. Kolla in programmet för det är här man hittar filmer utanför det ordinarie utbudet och det ordnas ofta olika temaveckor. Inredningen är i 50-talsorginal och bara den värd ett besök.  


Hamburgerische Staatsoper grundades redan 1698 och är ett operahus för folket, dvs. operan är inte grundad av en kunglighet. Vid denna tidpunkt var det revolutionerande att gemene man fick tillträde till en opera. Musik komponerades i regel för kyrkligt bruk och teologerna lär inte ha varit förtjusta i de folkliga upptåg som operaföreställningarna ansågs vara. Nuvarande operahus ligger på Große Theaterstraße 25.

Hamburg har alla möjligheter att bli en ledande turistdestination i Tyskland men vill man locka även utländska turister måste det till en språklig förbättring. I nuläget är det mestadels tysktalande turister i staden och det finns ytterst lite information på engelska eller andra språk. Hamburgs turistorganisation är medveten om problemet och har startat ett projekt där man uppmanar kulturinstitutioner och andra viktig turistmål, att erbjuda information på flera språk. Vi hoppas projektet blir framgångsrikt – det är staden värd.

PS! Åt lunch på restaurang Bullerei, som drivs av tyska TV-kocken Tim Mältzer. TV-kockar kan generera varningssignaler men i detta fall var det inte så. Bordsbokning rekommenderas.


Text: Lilian
Foto: Teija

söndag 26 januari 2014

Nattlivet i St. Pauli är som en tysk jukebox

St.Pauli-området. Nattetid. Vårt fokus var att kolla in om det verkligen är här som alla festar loss. Oj vad många etablissemang vi hann med tack vare vår trogne, kunnige guide Tomas. Variationen på ställena är lika bred som Reeperbahn är lång. Ja man kan nog säga att det är en cocktailmix på tyskt vis. 
Kvällen startade med middag på kvarterskrogen Gasthof Möhrchen i stadsdelen Ottensen. Adress: Spritzenplatz 4. Ottensen ligger i Altona och som en 'stad i staden'. Det finns en del fina affärer,barer och mysiga restaurangen. Nästa gång ska vi gå på 'Zur Traube Weinstube und Restaurant' med anor från 1919-talet. Ligger på Karl-Theodor-Straße 4.

Sen följde drink på Gazoline Bar i samma område. Nu var vi redo för det Hamburgska nattlivet, där tvärgatorna runt Reeperbahn har knoppat av sig med barer av alla de slag.
Adress: Bahrenfelder Straße 132
Zum Silbersack bei Erna är stället du inte trodde fanns. Silbersack är kult och har undgått renoveringar sedan det öppnades på 40-talet. Här är det gästerna som bestämmer musiken. Jukeboxen är granne med toaletten och nostalgiker frossar i Marlene Dietrich, Demis Roussos, Udo Jürgens och andra tyska storheter.  Cigarettröken ligger som en Lützendimma över publiken som sjunger allsång till tyska schlagers. Ja du läste rätt – det är tillåtet att röka på barerna i Hamburg.
Adress: Silbersackstraße 9


Nästa anhalt var intima Haschenschaukel med lampor av dockhuvuden och fuskbrasa. Sannolikheten är stor att du får höra ett liveframträdande eftersom baren stöttar lokala band som eventuellt är i begynnelsen av en framtida karriär.
Adress: Silbersackstraße 17

Onkel Otto är tillhåll för stadens punkare. Musiken, stämningen och miljön avspeglar detta på ett tydligt sätt. Ingen trängsel denna fredag.
Adress: Bernhard-Nocht-Str. 22

Betydligt mer trängsel var det på The Golden Pudel Club. Två DJ:s i genrerna hiphop och electro, liveband, litet dansgolv, fallfärdigt hak med hög stämning. Packat med folk och superinne. Symbolisk inträdesavgift. Bli inte förskräckt över trappan ner till ingången. 
Adress: St. Pauli Fischmarkt 27


Lindy Hop och gaybar lever i symbios på Komet Musik Bar. Klassiska discohits och pubstämningen i källaren. I gatuplan stuffade dansparen runt till swingepokens slagdängor.
Adress: Erichstrasse 11

Ingen kväll i St. Pauli är komplett utan ett showuppträdande. Queen Calavera har nischat in sig på burlesque i litet format. På gränsen till för intimt då scenytan är större än publikyta. Uppträdande varje halvtimme. Inträde 10 euro. Tillsvidare ingen hemsida.
Adress: Gerhardstraße 7
Kvällen avslutades på ett storstilat sätt med besök på Hotel East Hamburg. Här härskar stora ytor, lounger i flera våningsplan, utrymmen späckade med designprylar och egen CD-kollektion som spelades i bakgrunden. Markant kontrast till våra tidigare barbesök men föga imponerande. Detta har vi sett förut och trötta som vi var lämnade vi hotellet med en uttråkad gäspning.
Adress: Simon-von-Utrecht-Straße 31

Text: Lilian
Foto: Teija

PS: Är man 60+ så kan vi rekommendera "Faltenrock" i Gängeviertel. Det är mötesplatsen på söndag och måndag för alla som gillar boogie, twist, rock`n roll och som klarar åldergränsen. Tyvärr var vi för unga för att bli insläppta.

lördag 25 januari 2014

Alrightokayallgood -tour i Hamburgs Gängeviertel

I Neustadt i centrala Hamburg finns det tolv hus vars skepnad kontrasterar mot de arkitektritade glaskomplexen som omger dem. Det är Gängeviertel som idag är en hejdlös blandning av konstnärskollektiv, caféer, matkooperativ, musikscener och experimentella utställningar för alla som förespråkar en alternativ livsstil.
Här kan vad som helst hända. En av helgens happening är ett 24-timmars DJ-maraton och det är bara att hoppas att elektriciteten räcker till och att kåken inte antänds. Tur att det finns brandsläckare! I ett annat hus är det soundcheck för kvällens rockband. 

Var inte blyg – det är bara att stiga in i dessa fallfärdiga kåkar. Bakom en av dörrarna hittar vi några frivilliga själar som håller på att förbereda middagen. Alla som deltar i kvarterets aktiviteter är välkomna. Hade det varit en annan årstid skulle säkert grillen varit i full gång.

Delad glädje är dubbel glädje så varför inte gå med i kvarterets matkooperativ som köper in ekologiska råvaror i större volymer och säljer till medlemmarna utan påslag. Vi fick dock veta att det lite opraktiskt för oss som bor i Stockholm att gå med. Vi är lite tveksam till kooperativets mjölleverantör - det hembakade brödet hade inte jäst något vidare.    
Behöver man smälta intrycket finns det kaffe och annat drickbart i kvarterets hål-i-väggen-café. Vad kostar kaffet? Ja det är en bra fråga. Det finns ingen prislista. Alla betalar enligt egen förmåga och godtycke.
Gängeviertel ligger i bästa cityläge och i Stockholm hade ett sådant här område aldrig fått en chans. I kontrasternas Hamburg är det tvärtom. Här har staden investerat 30 miljoner euro i kvarteret men vi har inte riktigt koll på vad pengarna används till. Helt klart är att en del borde gå till grundrenovering. Golven kändes lite halvmurkna både här och där.

I Sverige hade nog fastighetsnämnden, miljöförvaltningen, hälsovårdsmyndigheten, rättsväsendet och diverse andra instanser haft en hel del synpunkter på både interiör och exteriör. Efter denna resa har vi helt omvärderat det tyska uttrycket ’ordnung-muss-sein’. Det är i Sverige som alla fyrkantiga ordningsbyråkrater bor.    

På tal om konstnärsambitioner - har man inte råd med målarduk så kan man använda kökshandduken.

Adress: Caffamacherreihe i Neustadt, i närheten av Hotel Scandic Emporio
Tack till vår ypperlige guide Tomas som tog oss runt bland rivningskåkarna. Hit hade vi aldrig hittat på egen hand!

Foto: Teija
Text: Lilian

fredag 24 januari 2014

En vandring i Hamburgs hippa kvarter


Januarivinden viner och kölden biter i kinderna när vi promenerar runt i hippa kvarteren Karolinen och Schanzen. I Karolinen råder ett behagligt lugn. Det är fortfarande en hemvist för de som känner sig unga, alternativa och innovativa. 


Angränsande Schanzen är tre gånger så stort till ytan. Trafiken är påtaglig och hipsterkulturen är etablerad bland barer och caféer. Schanzen har övergått från att vara ett lokalt område till att locka besökare från andra delar av Hamburg medan Karolinen fotfarande har kvar sin lokala prägel.

Som besökare får man en tydlig känsla av att det finns en medveten intention att behålla sin egen stil i de båda kvarteren. Vår ciceron Tomas bekräftar detta när han tar oss runt på bakgårdar dit vi knappast vågat oss in på egen hand. Tomas har bott i området i flera omgångar och känner varje skrymsle.

Marktstrasse & Glashüttenstrasse i Karolinen

Kontrasterna är påtagliga i Karolinen och graffiti är granne med eleganta klädbutiker. ’Herr Von Eden är boutiquen för killar som gillar stil, elegans och har artistambitioner. Här finns kostymer, skjortor och tillhörande accessoarer och flera artister lär vara kunder, bland annat Roger Cicero.
Adress: Marktstrasse 32


På samma Marktstrasse hittade vi denna skrotaffär där man förmodligen kan hitta allt som man inte visste man behövde.


Bredvid skrotaffären ligger nyöppnade Harbor Cake som tidigare var en butik för häxor och då menar vi inte Halloween-häxor utan riktiga. Tillsvidare hittar jag ingen hemsida men adressen är Marktstrasse 36.


Efter en fika med hembakat på Harbor Cake kan man slinka in på Hot Dogs. Det 'the shop' för alla som gillar vintage sportmode. Här finns också gamla flygbolagsväskor och nytillverkade bags och handväskor där man återanvänt skinnet från gamla plintar. Adress: Marktstrasse 38

På närliggande Glashüttenstrasse ligger Recession by Marla - affären för damer som vill leva ut sina Gatsby-drömmar och har en fascination för 1920-talet och swingepoken. Kläder till vardags och fest som sys upp i butiken av mor och dotter. Adress: Glashüttenstrasse 8



Längre fram på gatan ligger underbara blomsteraffären Saxifraga. Blommorna exponeras så konstnärligt att man för ett tag tror sig vara på ett galleri snarare än i en affär.Adress: Glashüttenstrasse 100


I gränslandet mellan Karolinen och Schanzen, i det det gamla slakthusområdet, ligger nu diverse affärer. Missa inte skivaffären 'Hanseplatte' som har allt man behöver för att förkovra sig i den Hamburgska musikhistorien. Visste ni att operastorheten Placido Domingo började sin internationella karriär i staden.
Adress: Neuer Kamp 32



Vill du ha en kunnig guide som kan Karolinen och Schanzen som sin egen ficka. Kontakta Tomas Kaiser: tomas_kaiser@web.de

Foto: Teija
Text: Lilian

tisdag 14 januari 2014

Kulinariska upplevelser till reapris i Sydafrika

Vid min numera uppnådda ålder så känns det säkrast att dokumentera hotell, restauranger och annat väsentligt inför en eventuell ny resa till Sydafrika och förhoppningsvis även för er andra som planerar att åka dit. De flesta etablissemang var utmärkta men ingen ros utan ris.

19-22 december - safariliv på Kariega River Lodge.

Samtliga måltider intogs på lodgen och all mat och dryck ingick i upplägget. Det var rejäla frukostar efter morgonens safaritur med ägg enligt önskemål, lunchbuffé och 3-rätters middagar.








Till middag fick vi bland annat struts och kudu (en antilopsläkting). Gott! Sista kvällen var det barbequemiddag. En morgontur utmed floden och stopp på stranden med tillhörande bubbelvin och tårta kl. 7.30. Vem har sagt att man måste vänta till efter kl. 12 för att dricka vin?

22-25 december - Lairds Lodge utanför Plettenberg Bay

Här skulle jag kunna stanna en vecka och förflytta mig mellan de olika loungerna, terrassen, poolen och matsalen. Det finns 15 rum, en frukost som var den bästa under hela resan.







Tanken var att vi skulle äta någon middag inne i Plettenberg Bay men maten på Lairds Lodge var för bra för att vi skulle chansa. Lägg dessutom till en gemytlig, stylish och kitschig miljö som kunde ha fungerat som en schysst inredningsaffär.








Julaftonslunch intogs på Ristorante Enrico, en bit utanför Plettenberg. Helst sitter man utomhus för att beundra utsikten över klipporna. Stort men ändå trevligt och med ypperlig fisk och skaldjur på menyn.

25-27 december - Hermanus

Här bodde vi på Harbour House, som var ett trevligt hotell i maritim stil med frukost i trädgården och ett litet men trevligt poolområde.


Min födelsedagslunch intogs på vingården La Vierge, ca 30 minuter från Hermanus. Åter igen ypperlig mat, vin och miljö.



Födelsedagsmiddagen hade vi på La Pentola. Restaurangen har en ägare och kock som skapar cross-over som är både  innovativa och smakrika. En av de bästa måltiderna under hela resan. Restaurangen har en speciell inredningsstil men ligger mitt i Hermanus med fin utsikt.

27 december - 1 januari 2014 - Kapstaden

Slut på frukostserveringen eftersom vi bodde i en lägenhet i Waterkant. Cape Quarter Living kunde likaväl ha varit en modern studio i New York. Perfekt läge med gångavstånd till city. I komplexet finns ett shoppingcenter, flertal restauranger och caféer. Frukost är alltså inget problem.



Ett stenkast bort fanns Manhattan, som var både restaurang och bar och fungerar utmärkt om man vill ha en enklare lunch eller middag. Området är gay-friendly och gemytligt. Det finns en del barer och restauranger i kvarteren. Bra om man inte är jättekänslig för ljud. Vi brydde oss inte - det var trots allt runt nyår. Pool på taket som inte hann utnyttja utom runt 12-slaget när vi kollade in fyrverkerierna.


I Kapstaden var vi på följande restauranger:
Savoy Cabbage - låg på gångavstånd från Cape Quarter. Bra!


Pot Luck Club - en av staden trendigaste. Ligger i The Old Biscuit en bit från city. Boka i tid då den kan ha flera månaders väntetid. Maten är en form av tapas och man beställer 3-4 st per person. Man åker in hiss upp som går på utsidan av huset. Vill man inte titta på utsikten kan man studera kockarna i det öppna köket. Men gör ett besök på toaletten.


The Bungalow i Clifton Bay. Enda 'matmissen' under hela resan. Ligger däremot fint men massproducerad mat, stökigt och extremt hög ljudvolym som förstärktes av en DJ. After beach för det trendiga folket men inte min grej, speciellt som maten inte var speciellt bra.



I samband med utflykt till Godahoppsudden fick vi en överraskningslunch i köket hemma hos kändiskocken Bruce Robertson. Hans Boat House ligger i Scarborough och tar max 12 personer. En oförglömlig lunch på alla sätt och vis.




På nyårsafton beställde vi en taxi och åkte till vindistriktet Franschhoek. Lunch intogs på gemytliga vingården La Petite Ferme. Vi hann också med vinprovning på La Motte innan det var dags att åka tillbaka till Kapstaden och förbereda sig för nyårsmiddagen på Kloof Street House.




Kloof Street House är ett av de mest excentriska ställen jag sett. En kolonial jättevilla där nuvarande ägaren har en förkärlek för färgglad kitsch, 1920-talet med asiatiska inslag. Värt en återbesök även om nyårsmenyn inte kommer bland topp-5-måltiderna.

Många ställen värnar om närproducerat och ekologiskt. Sydafrika har dessutom de bästa tänkbara förutsättningarna för odling och kultivering av både matvaror och viner. Priserna ligger på ca 1/3 av vad vi betalar här hemma så det lönar sig att satsa på toppklassrestauranger.

Foton: Lilian - som just nu försöker få vikten och vågen att normalisera sig.