måndag 16 maj 2016

Eurovision 2016: Slutsummering och ut ur Eurovisionsbubblan

Måndag och en vanlig dag på jobbet. Ops! Vart försvann två veckor av världsfrånvänd tillvaro i Eurovisionsbubblan. Inom kort är allt som vanlig igen och tur är väl det. Det som inte är som vanligt är funderingarna över årets vinnarlåt "1944". Personligen är jag fortfarande förundrad över att Jamala från Ukraina kunde vinna. Visst känner jag folk som gillar låten men de flesta jag pratat med fattar ingenting.
Jag påstod innan finalen att Ukraina var överskattat. Önskar att jag hade haft rätt och att vi sluppit en situation där Eurovisionen nu har blivit långt mer politisk än någon kunde ana och önska. Under presskonferensen, efter SVT:s helt makalösa, underbara produktion, rådde en märklig stämning. Självklart ville vi alla glädjas med vinnaren men nu tog istället frågetecknen överhanden.

  • Kommer landet att klara av att anordna evenemanget överhuvudtaget?
  • Hur står det till med säkerheten i landet, som faktiskt befinner sig i krig?
  • Var ska tävlingen anordnas - i Kiev eller någon annanstans?
  • Kommer Ryssland att utebli? 
  • Hur kommer de ryssvänliga länderna att agera? 
  • Vill och vågar HBTQ-fansen åka till Ukraina? Enligt Amnesty International ligger de på 95 plats bland världens HBTQ-resvänliga länder. Se hela listan HÄR
  • Hur kan EBU säkerställa att allt ska fungera enligt de regelverk som finns?

Jag var själv i Kiev när de anordnade Eurovisionen 2005. Det var precis efter orangea revolutionen och även då var läget instabilt men det fanns en glädje och frihetskänsla som var långt ifrån hotfull. Idag känns situationen betydligt mer osäker. Det återstår ett år innan det är dags för nästa ESC och jag hoppas att frågetecknen rätats ut innan dess.



Hur gick det för svensklåtarna?
Frans kom på en hedervärd femte plats som är mycket bra för att vara värdnationens representant. Förutom Frans var det 12 bidrag i finalen som hade någon form av svenskanknytning. Mer om deras placering kan ni läsa på SVT:s webbsida - HÄR

Vad mer finns man säga - mer än att ösa lovord på lovord över SVT och Stockholms Stad. Detta var den bästa TV-produktionen någonsin i ESC-historien och det bästa evenemanget överlag både vad det gäller EuroClub och arrangemang ute på stan.

Jag vill också hylla och tacka alla fantastiska volontären och vakter, som alltid varit vänliga och glada oavsett tid på på dygnet. Jag har inte sett en sur min någonstans. Det är A och O för att Stockholm ska vara en välkomnande turistdestination.

Michal Szpak (foto: EBU / Anna Velikova)
Den största överraskning för mig är fortfarande Polens "Johnny-Depp-wannabe": Hur kunde Michal Szpak gå från jurybotten (nästsist) till tittartoppen (topp-3)? Vilket race och hur gick det till?

Foto: Lilian, Roger, EBU

lördag 14 maj 2016

Eurovision 2016: Grubblerier inför kvällens final

Efter två veckor i ESC-bubblan där alla har (rätt) åsikter så gäller det att försöka sätta sig in i hur "vanliga" människor röstar. Jag såg gårdagens finalgenrep i Globen. Med reservation för att showen ser annorlunda på TV så gav repet vissa grubblerier och konklusioner. Hur går det för Frans? Min gissning är topp-10. Lär med om Frans. Min intervju hittar du HÄR.

Finns det en tanke med att placera Spanien efter Ryssland?
När Barei kör sin "Say Yay" så tar den udden av Rysslands extravaganta nummer. Det blir ungdomlig gatufest och plötsligt inser man hur gammaldags Ryssland låt är medan Spanien står för fräschör och nytänk - i allafall i ESC-sammanhang. Efter Spanien kommer Lettland med "Heartbeat" som är än mer contemporary. Det förstärker ytterligare den gammalmodig touchen i Rysslands "You Are the Only One".
Barei från Spanien (foto: Andres Putting, EBU)

Spanien är underskattat. Bör gå hem hos tonåringar och ungdomliga vuxna. 
Efter igår är Spanien en personlig favorit vid sidan av Holland. Det är nu som appröstningen bör gå varm hos oss som inte enbart vill har gammalschlager i ESC. Omöjligt att motstå rytmen i denna energikick. Jag längtar efter spansk tapas!

Ukraina är överskattat.
Jamala sjunger delvis på Krimtatariska om år "1944" medan alla ändå anar ett annat årtal. Hon är operasångerska och är inte av det mest tillgängliga slaget. Låten har blivit en stor favorit men kommer budskapet att få tonåringar att rösta på detta? Nej är min gissning.

Rätt paketerat så fungerar gammalschlager.
Publikens ovationer når långt över tillåten decibelstyrka när Zoë framfört sin marängsöta "Loin d'ici". Att Österrike väljer att sjunga på franska är förvånande men helt rätt. Här når man allt från fransktalande Vannessa Paradi fantaster till blomsterälskade dagisbarn.
Österrikes Zoë (foto: Andres Putting, EBU)
Australien är gräns- och generationsöverskridande.
Stilrent, snyggt, välsjunget. Dami Im går hem hos Celin Dion fans, balladälskare, TV-tittare som prioriterar musiken framför scenshowen. "Sound Of Silence" är en generations- och geografiöverskridande låt som attraherar gammal som ung, nordbor som sydeuropéer, latino som balkan. Australien har hittat årets gemensamma nämnare.
Dami Im från Australien (foto: Andres Putting, EBU)

Vem vinner?
Rysslands seger känns mer avlägsen nu än i början av veckan. Om Sergey mot förmodan vinner så beror det på scenshowen och inte på låten. Team Ryssland bör ha fjärilar i magen just nu. Nordiska ländernas mediokra resultat gynnar troligen Australien som kan räkna med höga poäng från våra grannar. Dessutom är Australien hyfsat fritt från politiska åsikter även om många ifrågasätter landets medverkan. Min slutsats är att Dami Im tar hem segern.

Programledare Mede & Zelmerlöw

- Applådvinnare i Globen, fredagkväll: Bulgarien, Österrike, Australien
- En favorit som kräver fler genomlyssningar är Italien = klassisk Italiensk San Remo schlager
- Favorit utom tävlan är Petra Mede. Hon går från klarhet till klarhet - nåja, kanske inte i green room
- Konstpausen i Hollands låt visar att tystnad också kan vara musik. "Slow Down" Douwe Bob.
- Det är skillnad på artist och världsartist. Det visar Justin Timberlake i mellanaktsnumret.
Justin Timberlake (foto: Anna Velikova, EBU)

26 låtar tävlar i finalen - trångt i ESC-garderoben med andra ord.
Startordning för finalen:
1. Belgium
2. Czech Republic
3. Nederländerna
4. Azerbaijan
5. Ungern
6. Italen
7. Israel
8. Bulgarien
9. Sweden
10. Tyskland
11. Frankrike
12. Polen
13. Australien
14. Cypern
15. Serbien
16. Litauen
17. Kroatien
18. Ryssland
19. Spanien
20. Lettland
21. Ukraina
22. Malta
23. Georgien
24. Österrike
25. Storbritannien
26. Armenien

Foto: Lilian, Roger förutom de från EBU.

fredag 13 maj 2016

Eurovision 2016: Sverige ensamt kvar efter Nordiskt katastrofresultat

Min finalgissning slutade med 8 rätt av 10. Jag hade fel som trodde att Danmark och/eller Norge skulle knöla in sig i finalfältet. Inte sedan 1970 har den nordiska representationen varit så mager som i år. Det berodde på en medveten bojkott från länderna eftersom det året innan utsetts fyra vinnarländer 1969. Ett resultat som inte föll i god nordisk jord.

Vilka blir konsekvenserna av att varken Norge, Danmark, Finland, Island åkt ut? Vi brukar vara ganska snabba på att ondgöra oss över andra länders grannröstning. Nu återstår att se hur vi själva agerar. Kommer en massa telefonröster att gå till Sverige och Frans? Kanske. Jag betvivlar däremot att juryrösterna lika lätt går Frans' väg.

Det finns andra låtar som bör tilltala jurygrupperna. En av dem är Australien.
Varför, förutom att låten är bra och Dami Im är en strålande sångerska?
1) Det finns en strategi från EBU:s sida att exportera Eurovisionskonceptet till Asien och man behöver ett land som tar ledningen = Australien (?).

2) Om Australien vinner blir nästa års tävling en samproduktionen mellan australiska TV-bolaget SBS och ett europeiskt eftersom tävlingen måste hållas i Europa. Det blir troligtvis ett land som EBU kan känna sig komfortabelt med.

3) Att vara medarrangör blir i så fall en bra 'praoerfarenhet' för Australien.


Jag passade på att få in några synpunkter från media på de uteblivna Nordiska framgångarna efter semifinal 2. Dessa finns på YLE:s hemsida - HÄR 

Den största överraskningen från semi 2 var att Georgiens kaotiska rocklåt kom till final. Den är huvudvärksframkallande och ger känsla av att vara instängt i ett bergrum där man utsätts för stroboskoptortyr. Den enda förmildrande omständigheten är att det är Georgien, eftersom det är ett av länderna som jag hoppas ska vinna tävlingen en vacker dag. Dock inte 2016.

Foto: Lilian, Eurovision.tv


torsdag 12 maj 2016

Eurovision 2016: Vilda gissningar inför semi 2


Semifinal 1 blev en mager soppa för de Nordiska länderna, då både Islands Greta Salóme och Finlands Sandhja åkte ut. I semifinal 2 tävlar Danmark och Norge och deras chanser hänger också på gärdsgården. Generellt är andra semifinalen lika svårtippad som första trots ett betydligt svagare startfält. Om ni undrar vart låt nummer 12 tagit vägen så är det Rumänien som blev diskvalificerad för några veckor sedan.

1) Justs från Lettland inleder med svårbestämda "Heartbeat". Här är det 'less is more' som gäller. Risken finns att han går samma öde till mötes som Sandhja i tisdags. Jag tippar ändå FINAL eftersom den är så pass annorlunda.

2) Michal Szpak från Polen har ett imponerande hårman och "Color of Your Life ger associationer till både Michael Bolton och Barry Manilow. Gammaldags men en av få ballader och det kan fungera. FINAL.

3) När Rykka sjunger "The Last Of Our Kind" tänker jag att Schweiz är det sista landet i Eurovisionen som aldrig lyckas mobilisera några kompisar som kan rösta på dem. Även i år blir de utanför finalen

4) Om jag träffar Hovi Star från Israel ska jag fråga om han har Boy George komplex. Han är helt klart mån om sin lugg och jag förundras mer över den än sången. I detta sammanhang får "Made Of Stars" ändå godkänt och en FINALplats.

5) Jag vet inte om Vitrysslands Ivan är nudist eller exhibitionist. Han ville helst uppträtt naken med ett gäng vargar runtom sig. Låter livsfarligt tycker jag och som tur sätter EBU:s regler stopp för levande djur och nakna män på scenen. Har man en usel låt så får man försöka ta till andra knep.

6) Serbien är en av mina favoriter i år. Sanja Vucic står för semifinalens girlpower. Hon är en av alla stor röster detta år men jag klarar mig utan öronproppar. Jag faller för kombinationen av balkanflöjterna, tydlig refräng och tonartshöjning. "Goodbye (Shelter)" är i FINAL.

7) Nicky Byrne från Irland har meriter från Westlife. En av mina favoritlåtar detta år men han svajar markant på rösten och jag börjar bli tveksam på att det räcker till final.

8) FYR Makedonien har rutinerade sångerskan Kaliopi som sjunger på eget språk. Dona är en pompös schlager som hör hemma på 80-talet och traditionalisternas röster lyser med sin frånvaro.

9) Donny Montell från Litauen sjöng att kärleken är blind i 2012-års ESC. Nu är det "I've Been Waiting For This Night" och det låter som en sämre Danny Saucedo låt. Det här tror jag inte alls på.

10) Australiens Dami Im är den solklara FINAListen denna kväll. "Sound Of Silence" bräcker samtliga nio bidragen innan och är det enda som ger gåshud. Dessutom har hon tävlingens snyggaste klänning.


11) Slovenien och ManuEllas countrylåt "Blue and Red" är i min smak med både banjo och tonartshöjning men tyvärr tror jag inte resten av tittarna och framför allt jurymedlemmar attraheras av detta.

13) Poli Genova från Bulgarien tävlade i ESC 2011. Hon har mognat och kommer i år med en modern poplåt. "If Love Was a Crime" kan hamna högt i slutstriden och det är garanterat FINAL.

14) Lighthouse X från Danmark kommer med en trio killar och en typisk "dansklåt". Har hört den många gånger tidigare men funkar konceptet en gång til? Danskar har en tendens att klara sig och efter stor tveksamhet tar jag "Soldiers of Love" till FINAL.

15) Ukraina har en minimalistisk låt och en suggestiv sångerska i Jamala. Bidraget "1944"har granskats för sitt eventuella politiska innehåll. Personligen tycker jag detta är riktigt uselt men troligtvis måste jag stå ut med att höra den i FINALEN.

16) Norges Agnete har varit osynlig hela veckan då hon troligtvis är bipolär och för att klara framträdandet har hon inte mött någon press och media. Sjunga kan hon och även om "Icebreaker" har irriterande tempoväxlingar så tror jag på FINAL.

17) Man kan tro att Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz är ett dansband men det är ett rockband från Georgien. "Midnight Gold" framkallar enbart mardrömmar och ylande gitarrer kunde gott förbjudas på scen liksom ylande levande vargar.

18) Om Albaniens Eneda Tarifa tar sig till final blir det en stor överraskning. Vad är det för fel med alla dessa sångerskor som tror att låten blir bättre ju mer de wailar. "Fairytale" får respass från mig.

19) Laura Tesoro från Belgien får en FINALplats. Hon är sista ut och har en riktig soulrökare med snygga blåsriff som gör att det rycker i danstarmen. Det blir en glad avslutning på semifinal 2.

Lilians finalistlista:
Lettland, Polen, Israel, Serbien, Australien, Bulgarien, Danmark, Ukraina, Norge, Belgien

Min tippning av finalister i semi 1 gick mycket riktigt sisådär - 7 rätt av 10. 
Jag trodde att San Marinos retrodisco med turkiska Serhat (vars pratröst jämförts med Leonard Cohen) skulle knipa en finalplats baserat på turkiska diasporaröster men så blev det inte. Istället lyckades Freddie med den skrovliga rösten från Ungern charma in sig.

Kroatiskan i silvertältet kom till final medan jag höll på grannlandet Bosnien & Hertzegovina. Tjeckiska Gabriela startade efter Rysslands bombastiska låt och jag trodde hon var chanslös. Nu är hon i final, kanske på bekostnad av Finland.

Foto: Lilian


tisdag 10 maj 2016

Eurovision 2016: Flippar & floppar i kvällens semi 1


Jag har följt Eurovisionen på nära håll, på plats sedan 2005 och jag vill påstå att kvällens första semifinal är det mest svårtippade jag upplevt. Merparten är svårtippade mellanmjölksbidrag. 10 låtar ska i alla fall vidare.

1) Finlands Sandhja inleder tävlingen med låten "Sing It Away". Bra, catchy öppningsnummer men det är riskabelt att starta först ut. Kommer folk att minnas Sandhja, 18 låtar senare? Jag hoppas det och tror på FINAL.

2) Greklands ARGO sjunger om "Utopian Land". Efter gårdagen genrep börjar finalplatsen te sig allt mer utopiskt. Grekland har framgångsrikt varit i final under hela 2000-talet. Tyvärr tror jag den trenden bryts ikväll.

3) Moldaviens Lidia Isac har en svenskskriven låt. "Falling Star" är en relik från tidigt 2000-tal och passerar obemärkt förbi. Röster från Dansbandssverige och Eurovisiontraditionalister räcker inte. Och vad gör astronauten (eller kosmonauten) egentligen på scenen?

4) Ungerns Freddie har årets skrovligaste röst som man gott står ut med i tre minuter. I övrigt lånar "Pioneer" komponenter från Eurovisionsarkivet, såsom en vildsint dansare som slår på trummor. Trasiga jeans som visar knäskålarna hjälper inte för en finalplats.

5) Nina Kraljic från Kroatien har varit en av förhandsfavoriterna, något som falnat under veckan. Hennes silverfärgade överlevnadstält är så imponerande att det tar fokus från sången. Kul att landet är tillbaka i tävlingen men ingen finalplats från mig.

6) Nederländerna skickar Douwe Bob som gör tävlingens enda akustiskt-influerade westcoast låt. "Slow Down" är en befrielse för öronen och sångaren själv är charmig som den fluffigaste chokladmousse. FINAL.


7) Armeniens Iveta Mukuchyan gör allt för att övertyga oss om att hennes röstresurser kan nå från huvudstaden Jerevan till berget Aragats. Låtmässigt imponeras jag inte alls av men Armenien kommer till FINAL tack vare den stora armeniska diasporan i Europa.

8) San Marino + Turkiet = sant. Pyttelandets Eurovisionsframgångar är magra. Kanske blir det ändring i år då turkiska Serhat framför 70-tals-influerad disco i "I Didn't Know". Från att ha varit totalratad har låten vunnit nya anhängare. Turkiet har inte deltagit sedan 2012 men gör det nu indirekt. Det ska bli intressant att se om den turkiska population i Europa kommer att rösta. Då kan det bli FINAL.

9) Rysslands Sergey Lazarev kan bli årets vinnare av ESC. Favoritskapet har inte mattats av, tvärtom. Till och med jag börjar gilla låten och det är svårt att låta sig imponeras det visuella i numret även om det är på gränsen till för rörigt. Solklar FINALplats.


10) Jag tycker smått synd om Tjeckiens Gabriela Gunciková som måste på scen efter Ryssland. Stilig ballad som är värd ett bättre öde men tyvärr blir det ingen finalplats.

11) Minus One från Cypern har årets enda vettiga rocklåt. Den har avancerat till favorit bland ESC-fansen och de är i regel inte nådiga gentemot denna typ av låtar. Coverbandet kan säkert se fram emot gigs i Europa framöver och en FINALplats ikväll.

12) Årets franska bidrag kommer från Österrike (!!). Söta Zoë är som en marängtårta och en yngre version av Vanessa Paradis. "Loin d'ici" är så retro att den blir inne. FINAL.

13) Jüri Pootsmann är superstor i Estland och vill säkert kröna favoritskapet med en Eurovisionsvinst. Tyvärr ser det mörkt ut för souliga "Play", som ser ut att bli snuvad på finalen.

14) Jag undrar om alla kvinnliga artister från Azerbajdzjan är stöpta i samma form? Samra är snygg och låten helt okej. Problemet är att hon sjunger för dåligt. Nu kommer "Miracle" mirakulöst till FINAL ändå. Vissa länder klarar sig alltid tack vare trogna röstare ute i Europa.

15) Montenegro tror sig ha byggt en "Highway" till finalen men tyvärr är vägarbetet försenat. En halvmesyr till growl-rock med en dansande kvinna som försöker hjälpa upp eländet. Passa på och gör ett toabesök.

16) Greta Salóme från Island är ingen novis i vare sig musik- eller ESC-sammanhang. Därför blir jag förvånad över denna misch-mash av koreograferad vulkanrök och en låt som verkar vara sponsrat av något isländskt fotbollslag i division 3.

17) Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala. Bosnien & Herzegovinas låt "Ljubav je" är en av få icke-engelskspråkiga bidrag och det kan rädda deras FINALplats. Inte för att låten förtjänar det men min teori är att någon av Balkan-länderna tar sig till final. Det blir inte Montenegro och Kroatiens chanser har minskat.

18) Maltas Ira Losco kommer alla ESC-följare ihåg från finalen i Tallinn 2002, då hon blev tvåa med "Seventh Womder". Tyvärr kommer inte "Walk on Water" att nå samma framgång men jag gissar ändå på FINAL eftersom låten är sist ut. Svensklåt rakt igenom och det hörs. Säkerligen höga poäng från Sverige.
   
Det är de deltagande länderna som får rösta i kvällens tävling. Tre av finalistländerna - Sverige, Spanien och Frankrike - ger också sina röster i semi 1.

Lilians finalistlista:
Finland, Nederländerna, Armenien, San Marino, Ryssland, Cypern, Österrike, Azerbajdzjan, Bosnien & Herzegovina, Malta.

Foto: Lilian, Roger

söndag 8 maj 2016

Eurovision 2016: Överlevnadsguide, schyssta ESC-killar och matkultur

Eurovisionen är inte bara repetitioner, presskonferenser, fester, spekulation kring Frans och de andra artisterna. Det händer massor i Stockholm som är värt att kolla upp. Jag har skrivit ihop en liten guide till er som kommer på besök under veckan. Ni hittar den på YLE:s hemsida - HÄR.

Solen lyser och en promenad till Eurovision Village (Kungsträdgården) är att rekommendera. Passa på att se "Music is sharing" - NK:s skyltning om de svenska Eurovisionsvinnarna från Abba till Måns. Utställningen är del av ett välgörenhetsprojekt tillsammans med Bukowskis. Vi fick en intervju med NK:s marknadschefen Daniel Stipich som du läsa HÄR.

Fokus detta år är att skriva för finlandssvenska YLE vilket är fantastiskt kul. Men jag har ändå hunnit träffa några av artistpojkarna i årets tävling. 


Min turkiske vän Serhat, som tävlar för San Marino. Vi träffades i Belgrad 2008. Ett kärt återseende.

Charmige Douwe Bob från Holland. 

Favorittippade Sergey Lazarov från Ryssland

PS: Glöm inte att handla Eurovisionsmaten i Hötorgshallen. Här får ni några TIPS.


Foto: Lilian, Roger & Serhats fotograf

onsdag 4 maj 2016

Eurovision 2016: Finsk girlpower, rosa galgar och fotomaskiner

Att intervjua Sandhja från Finland blir ett samtal om livet, att hitta sig själv, finska designers och karelska piroger. Alltsammans kryddat med glada skratt. Sandhja får äran att inviga hela Eurovision Song Contest 10 maj. Hon är först ut i semifinal 1 med sin låt "Sing it away".

Hela intervjun kan ni läsa på Svenska Yle: HÄR


För övrigt så rullar repetitionerna på som planerat, följt av presskonferenser. Själv har jag och Roger ägnat åt oss att beundra Stockholm från utkikstornet i Kungsträdgården samt spanat in Carolafläktar och svandunsattiraljer. Dessutom har vi hunnit med att äta lunch på EuroClub. Schysst ställe och god mat! Vi gillar deras rosa galgar.


Javisst ja - vi hamnade ju i en fotomaskin på NK.... "Music is sharing"



Foto: Lilian, Roger

måndag 2 maj 2016

Eurovision 2016: Vi är igång!

Måndagen var dagen D då presscentret öppnade och repetitionerna startade. För tillfället visar sig Stockholm från sin soligaste sida och snöslasket från förra veckan är glömt. Det kindpussas och kramas bland eurovisionsvänner som inte sett varandra sedan Wien ifjol. Idel bekanta ansikten och standardfrågan är - "hur känns det att ha Eurovisionen i Stockholm, på hemmaplan?" Tillsvidare vet jag inte vad jag ska svara. Om en veckan kanske jag vet bättre.


Först ut att repetera i Globen var Finlands Sandhja. Svängiga "Sing it away" är årets öppningsnummer i första semifinalen 10 maj och sätter ribban för hela tävlingen.

Sandhja och hennes team står för "girlpower" och det börjar rycka i dansmusklerna när musiken sätter igång. Ska bli intressant att se scenkläderna i nästa veckas genrep. Det är finländska designers som gäller. Sandhjas färgglada pressdress gick inte av för hackor som ni kan se. Den kommer från Biancaneve.

Rysslands Sergey Lazarev stod för dagens mest spektakulära nummer och drama. Han ramlade på scenen från en av pallarna men som tur var såg det värre ut än det var. Inga brutna ben och Sergey var på gott humör på presskonferensen. Likaså var Filipp Kirkorov, kändis och celebritet i den ryska Eurovisionsvärlden och en av låtskrivarna till "You are the only one".

Dagens käraste återseende var med San Marions Serhat. Det minsta landet i tävlingen har valt en turkisk sångare. Vi träffades i samband med ESC i Belgrad 2008 och har hållit kontakten sen dess. Senast han var i Stockholm var år 2000 när satt han i Globen och såg Eurovisionsfinalen. Inte kunde han tro att 16 år senare står han själv på Globens scen och tävlar. Livet är fantastiskt.

Foto: Lilian, Michael (ESCKAZ)