söndag 31 januari 2010

Finland tog sitt förnuft tillfånga i sista minuten och slipper bli ett åtlöje i Oslo.

Igår var en ödesdag i Finlands moderna Eurovisionshistoria. Skulle tramsgruppen Eläkeläiset vinna finalen såsom alla finska kvällstidningar spådde? Euroviisut i Finland blev med andra ord en gastkramande tillställning.
Vinnare i Finlands Euroviisut blev tjejduon med det omöjliga namnet Kuunkuiskaajat. Österbottniska Nina Lassander slutade som tvåa och tramsgubbarna Eläkeläiset blev trea. Tack och lov att det finns någon form av rättvisa även i detta finska sammanhang och att landet slipper bli ett Europeiskt åtlöje i Oslo.

Själv är jag givetvis besviken över att min favorit Heli Kajo inte vann men å andra sidan är jag inte förvånad. Hon skulle ha behövt lite mer tid för promotion. Däremot kommer detta att bli början för hennes karriär och jag är säker på att vi kommer att höra talas om henne framöver.

Vinnarna Kuunkuiskaajatär något av en ”dark horse” i sammanhanget och det ska bli intressant att se om duon ska fortsätta som en ”underdog” även i Oslo. Att Österbottninska Nina Lassander slutade som tvåa och slog Eläkeläiset måste ses som en bragd. Det är bara att gratulera. Nina har den mest kommerciellt gångbara låten men jag tror att Kuunkuiskaajat har en större chans i Oslo. (Nina Lassander, foto Lehtikuva)


För mig personligen så innebär det att jag trots allt kommer att vifta med finska flaggan och kan leva upp till mitt dubbla medborgarskap!

Resultatet i finalen:
1. KUUNKUSIKAJAT: "Työlkii ellää". Fick 42,0 % av rösterna
2. NINA LASSANDER: "Cider Hill". Fick 37,8 % av rösterna
3. ELÄKELÄISET: "Hulluna humpasta". Fick 20,2 % av rösterna

Följande bidrag delar fjärdeplatsen:
MARIA LUND "Sydän ymmärtää"
ANTTI KLEEMOLA "Sun puolella"
LINN "Fatal Moment"
PENTTI HIETANEN "Il mondo è qui"
HELI KAJO "Annankadun kulmassa"
AMADEUS "Anastacia"
SISTER TWISTER "Love At First Sight"
De bidrag som inte gick till superfinalen rangordnas inte sinsemellan utan presenteras här i startordning.


Source/foto: YLE

tisdag 26 januari 2010

Alexander Rybak är gäst i finska finalen i Euroviisut


På lördag är det dags för final i Finlands uttagning till Eurovision Song Contest i Oslo. Vad passar då bättre än att fjolårets vinnare från Moskva, Alexander Rybak, medverkar. Han kommer säkert att ha det hektiskt framöver. Jag kan tänka mig att det är flera länder som vill ha honom som gäst i samband med de nationella finalerna.

Startfältet blev ju klart i fredags. Nu är det ockå bestämt i vilken ordning låtarna ska framföras. Statistiskt brukar man säga att det är bra att starta i början och i slutet. Det skulle betyda att Maria Lund och Kuunkuiskaajat ligger bra till. Förhoppningsvis ska det inte vara omöjligt att hålla koll på 10 låtar - mina favoriter ligger ju i mitten: Heli Kajo och Nina Lassander. Och givetvis också Antti Kleemola med kepsen.

1. Maria Lund - Sydän ymmärtää
2. Antti Kleemola - Sun puolella
3. Linn - Fatal moment
4. Pentti Hietanen - Il mondo è quì
5. Heli Kajo - Annankadun kulmassa
6. Nina Lassander - Cider hill
7. Amadeus - Anastacia
8. Sister Twister - Love at the first sight
9. Eläkeläiset - Hulluna humpasta
10. Kuunkuiskaajat - Työlki ellää


Viktigast av allt är att vi INTE skickar en humpplåt till Oslo. Ska man rösta strategiskt och vill att Finland ska ha en rimlig chans så lägg nu er röst på Heli Kajo!
 
Jag måste bara få citera min gode vän Roger: "Att skicka Eläkeläiset till Oslo är som att skicka Matti Nykänen till OS i Vancouver". Det säger allt eller hur.

söndag 24 januari 2010

Island har levererat ytterligare 5 högkvalitativa låtar.

Det är ganska stressigt om man ska hinna följa allt som pågår i schlager-världen. Tur att Island ligger en timme efter Norge. Island tredje semifinal Söngvakeppni Sjónvarpsins slutande med att Hera Björk och gruppen Sjonni Brinck gick vidare till final.



Förhandsfavorit var givetvis Hera Björk, som är en rutinerad Eurovision-sångerska. Hennes låt sjöng hon på engelska trots den franska titeln “Je Ne Sais Quoi”. Hera blev tvåa i danska finalen 2009 med ”Someday” och agerade backing vocal för Isländska Yohanna i Moskva.




Kvällen andra finalist, gruppen Sjonni Brinck med låten ”Waterslide”, gav brittiska associationer till både Kinks och Small Faces.

En semifinal återstår nästa lördag innan det är dags för finalen den 6 februari.
6 februari blir en av säsongens mest hektiska lördagar för oss som vill hänga med i den Nordiska Eurovision-svängen.. Vad sägs om final i Norge, Island och Danmark samtidigt som Melodifestivalen kör igång. Det kommer att krävas många datorer och TV-skärmar.


(foto: RUV)

lördag 23 januari 2010

Norsk Melodi Grand Prix med internationella inslag


Den norska semifinal 3 resulterade i engelsk-norskt och svensk-norskt i finalen.Svenska låtskrivaren Fredrik Kempe är säkert själaglad ikväll efter att operasångaren Didrik Solli-Tangen gick vidare med Kempe-balladen ”My Heart is Yours”. ”Det føles helt fantastisk!” Enligt Didriks egen utsago.



Den andra finalisten blev A1 med ”Don’t Wanna Lose You Again”. "Vi var skikkelig nervøse, sier Christian Ingebrigtsen". Att dessa två låtar gick vidare var knappast någon större överraskning. Det var helt klart de bästa bidragen. A1 står för en internationell touch. Trion är till 2/3 brittiska och till1/3 norskt och skulle A1 bli de slutliga vinnarna kommer det säkert att ge en del röster från England och Irland.


Didrik Solli-Tangen har en skolad och tonsäker röst. Han levererade därmed också en typisk Kempe-opera-ballad. Om det skulle sluta med att Didrik Solli-Tangen vinner, vilket inte är helt otroligt, så får vi hoppas att Peter Jöback inte kommer någon musikal-story. I så fall finns det risk för Skandinavisk ballad-kamp av två giganter.
Mira Craig och Karoline Garfjell är klara för Siste Sjansen. Mira Craig skev Norges bidrag i Eurovision Song Contest 2008: ”Hold On Be Strong” som framfördes av Maria Haukaas Storeng. Som för övrigt redan är klar för årets norska final med låten ”Make My Day”.

Nästa lördag är det dags för Siste Sjanse (Andra chansen) i Sarpsborg och då tävlar 8 bidrag om ytterligare två finalplatser. Det betyder två bidrag från de respektive tre semifinalerna samt de två bidrag som fått mest poäng av femte placeringarna. Dessa två annonserar ut av NRK under måndag.



(foto:NRK)

fredag 22 januari 2010

Finlands finalister klara i Euroviisut


Mitt önskade mirakel inträffade inte! Pajas-gruppen Eläkeläiset gick tyvärr vidare från semifinal 3 till final. Tråkigt nog gick inte Osmo Ikonen vidare. Han hade kvällens enda låt med internationell touch.




Kvällens stor överraskning var att web-jokern Linn, med låten ”Fatal Moment” tog sig vidare. Det trodde jag definitivt inte och det är en ytterst tveksam finallåt. Faktum är att det nu finns tre Österbottniska, finlandssvenska bidrag i finalen. Förutom Linn Nygård även Sister Twister och Nina Lassander. Dethär betyder troligtvis att samtliga tre bidrag kommer att floppa eftersom de delvis kommer att slåss om samma röster. Nina Lassander är den som bör klara sig bäst då låt och framförande håller en hög klass men det räcker knappast hela vägen till Oslo.


Kvällens tredje finallåt blev något överraskande zigenarinspirerade låten "Työlki ellää" med duon Kuunkuiskajat. Det kanske var barfota framträdandet i kombination med dragspelet som lockade till sig röster.



Finska juryns val blev Maria Lund med ”Sydän ymmärtää" och hon blir finalens tionde tävlande. Märkligt att hon inte tog sig vidare på eget bevåg. Hon är helt klart den stiligaste av samtliga finalister men det är tveksamt om det räcker till en vinst nästa lördag.


Nu återstår att se vad som sker om en vecka. Jag kan konstatera att 5 av 10 bidrag är på finska. Min gissning är att det står mellan Amadeus och Eläkeläiset. Jag hoppas jag har fel eftersom båda låtarna torde vara chanslösa i Oslo. Eftersom hoppet är det sista som överger människan så står mitt hopp till favoriten Heli Kajo. Alla inputs som jag fått från folk utanför Finland anser att Heli är den enda rättmätiga vinnare ifall Finland ska ha en chans att kvalificera sig till final i Oslo.

Nu är det dock så att det är Finlands TV-tittare som avgör och folkets smak är outgrundligt. Det hade känts betydligt tryggare om det funnits en jury med i bilden.
Bidragen som är med i Euroviisut finalen är:
LINN - Fatal Moment
ELÄKELÄISET - Hulluna humpasta
KUUNKUISKAAJAT - Työlki ellää
AMADEUS - Anastacia
ANTTI KLEEMOLA - Sun puolella
HELI KAJO - Annankadun kulmassa
NINA LASSANDER - Cider Hill
PENTTI HIETANEN - Il mondo è qui
SISTER TWISTER - Love at first sight
MARIA LUND - Sydän ymmärtää

(source/foto: YLE)

ABBA-feber i London då utställningen ABBAWORLD öppnar


Om allt gått enligt planerna så skulle det redan nu ha funnits ett ABBA-museum i Stockholm. Men det gick inte enlig de ursprungliga planerna så nu öppnas en utställning om gruppens liv och leverne i Earls Court. Vid världspremiären på tisdag medverkar Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus.
ABBAWORLD interaktiv utställning som tar besökaren igenom 25 rum. Den är till fullo uppbackad av ABBA-medlemmarna och de har bidragit med originalprylar, filmer, foton med mera.

Det är ingen tillfällighet att man valt att förlägga premiären till London. Det var ju i Brighton som allt startade i stor skala när ABBA vann Eurovision Song Contest 1974 med ”Waterloo”. Efter London kommer utställningen att turnera över världen innan den slutligen kommer ”hem” till Stockholm. När och var är inte klarlagt. Det lutar åt att den permanenta utställningen ska hamnar på Djurgården.

Premiär alltså på tisdag 26 januari och entrén kosta 22 pund.    

(Source/foto: http://www.abbaworld.com/)

torsdag 21 januari 2010

Dags för tredje och sista semifinalen i Finska Euroviisut

På fredag avgörs vilka tre bidrag som får de sista finalplatserna. Men med tre låtar från tre semifinaler har man nio bidrag och en final ska ju traditionellt innehålla 10. Därför har en jury fått i uppdrag att välja ut en av de utslagna låtar som får en andra chans i final den 30 januari. Det som oroar mig mest är att det inte finns någon jury i finalen. Det kommer enbart att vara folkets röster somm avgör. Och det kan sluta hur som helst. Personligen så är mitt värsta scenario ifall Eläkeläiset med sin humppa-låt vinner. I det fallet är det bra att ha dubbla nationaliteter.

1. MARIA LUND - "Sydän ymmärtää"
Musik: Valtteri Tynkkynen
Text: Maria Lund, Heikki Salo
Arrangemang: Valtteri Tynkkynen, Vesa Hyrskykari, Hannu Sormunen

Maria Lund blev känd för den finländska TV-publiken när hon vann Tanssi tähtien kanssa, dvs Let's Dance. Hon har haft ett antal hits under året tack vare sitt album "Ajan sävel" som hittills sålt i över 20.000 exemplar. Maria turnerar också landet runt med gruppen The Aristocrats, som spelar en form av 40-50-tals swing på finska. Marias image ger också associationer till filmstjärnor från dessa årtionden.
(foto: www.marialund.fi)

2. OSMO IKONEN - "Heaven or hell"
Musik: Osmo Ikonen
Text: Osmo Ikonen
Arrangemang: Osmo Ikonen

Osmo Ikonen är cellisten som gör ett nytt försök att ta sig till Eurovision Song Contest. I fjol var det ytterst nära att han lyckades eftersom han blev tvåa med gruppen Signmark. I den gruppen medverkade även den döve rapparen Marko Vuoriheimo. ”Heaven or hell” är en pop-r’n’b-låt och givetvis hans egen komposition. Hans debutalbum "Stories from within" kom 2008.
(foto: www.vangoghrecords.com)

3. KUUNKUISKAJAT - "Työlki ellää"
Musik: Timo Kiiskinen
Text: Timo Kiiskinen
Arrangemang: Susan Aho, Johanna Virtanen, Tom Nyman, Jetro Vainio
”Kuunkuiskajat” betyder De som viskar åt månen och framförs av duon Susan Aho och Johanna Virtanen. De är i vanliga fall sångerskor i folkmusikgruppen Värttinä. Deras låt innehåller både folkmusik och balkaninslag med både violiner och dragspel. Det är tillika stämsång och tempoväxlingar. Duons favoriter och förebilder sägs vara finsk årgångsschlager och gärna med Harmony Sisters eller Laila Kinnunen.
(foto: myspace.com)

4. LINN - "Fatal moment"
Musik: Sebastian Holmgård
Text: Sebastian Holmgård, Linn Nygård
Arrangemang: Sebastian Holmgård

Linn Nygård är endast 17 år och hör hemma i det svensktalande Österbotten. Hon har representerat Finland i Junior MGP 2007, i sällskap med förra veckas Sister Twister. Linn framförde då en låt som hette "En liten önskan" och kom på fjärde plats. Efter detta har det blivit både en singel och en video. ”Fatal moment” är ett av årets tre web-bidrag. Detta är första samarbetet mellan Linn och Sebastian Holmgård och deras rockinfluerade låt får säkert många att associera till Hanna Pakarinens ”Leave Me Alone” från 2007.
(foto: www.stationen.fi)

5. ELÄKELÄISET - "Hulluna humpasta"
Musik: Kristian Voutilainen, Onni Waris
Text: Onni Waris
Arrangemang: Eläkeläiset, Ensio Hienonen

Gruppen Eläkeläiset betyder Pensionärerna och startade som ett skämt på 90-talet. Gruppen fick oanade framgångar och skämtet verkar bli både långvarigt och beständigt . Gruppen har specialiserat sig på att framföra rockklassiker i finsk humppa-tappning. Humppa är en finsk dansstil som slog igenom på 50-talet. Influenserna sägs vara den musik som spelade på tyskarnas Oktoberfester (oom-pa-pa). Det kanske är förklaringen till att Eläkeläiset är framgångsrika i Tyskland. Tro det eller ej men ”Hulluna humpasta” sägs ha störst vinstchans i den finska finalen. Alltså räknar de kallt med att klara sig vidare på fredag. Personligen måste jag säga att det vore allt annat än önskvärt att få en repris av Estlands pajasgrupp Kreisiraadio från 2008.
(foto: www.humppa.com)

Lyssna på låtarna:
http://svenska.yle.fi/program/visa.php?id=1001

Source: www.yle.fi

måndag 18 januari 2010

Nytt röstningsförfarande i Melodifestivalen

”Branschfolket rasar”. ”Desperat och onödigt”. ”Statusen sjunker”. ”Svenska folket ska få bestämma”. Detta är några axplock från helgens tidningar angående SVT’s nya röstningsregler inför Melodifestivalen 2010.


I finalen så räknas 50% av rösterna enligt tittarnas val och 50% enlig de 11 jurygrupperna. Tidigare har jurygrupperna representerats av 11 svenska städer men i år är det enbart 5 städer som får rösta (Luleå, Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö) medan övriga 6 jurygrupper kommer från andra Europeiska länder. Allt för att Sverige ska ha en bättre chans i Oslo, enligt SVT. Gissa om de strukna städerna Sundsvall, Falun, Örebro, Karlstad, Norrköping och Växjö är sura. Det talas om centralisering fasoner inom SVT, för vi ska inte glömma bort att detta inte enbart är en glad och trevlig musiktävling som engagerar halva Sveriges befolkning. Det är också lokalpolitik och det kräver sin rättvisa. (bild: Aftonbladet)

Nationaliteten på de sex Europeiska jurygrupperna är inte offentliggjorda ännu men de ska representera olika regioner och musiksmaker enligt SVT. Thomas Hall är projektledare för Melodifestivalen och han säger att ”vi har uppfattat det som att våra svenska tittare tycker det är viktigt hur det går i Eurovision Song Contest”. Jag hoppas han har rätt. Jag tycker att han har rätt. Synd bara att jurygrupperna får rösta i finalen – det hade känts ännu bättre om de också fått rösta i semifinalerna och andra chanser. Reglerna i år, liksom tidigare, innebär ju att det trots allt är tittarna som bestämmer vilka 10 låtar som hamnar i finalen. Då har redan 22, kanske bättre lämpade låtar, röstats bort.

Många anser ju att Melodifestivalen är roligast och viktigast medan man kan strunta i Eurovision Song Contest. I så fall skulle man enbart kunna ha en egen svensk tävling men hur kul är det egentligen? Drivkraften och belöningen för de tävlande är trots allt att få delta i ett större sammanhang och tävla mot ett 30-tal andra nationaliteter.

söndag 17 januari 2010

Manlig dominans på Island och 80-tals pop och smäktande ballad i Norge


Inte helt oväntat gick Hvanndalsbræður och Jógvan Hansen vidare till finalen från gårdagens Isländska semifinal. Fem bidrag tävlade och kvällens enda kvinnliga inslag Sigrún Vala fick se sig utslagen. Det var heller inte balladernas kväll.


Hvanndalsbræður är Islands svar på Clash kryddat med en dos irländsk folkmusik. ”Gleði og glens” sjungs också på isländska vilket är trevligt om än ett obegripligt språk. Jag gillar inte låtens inslag av stompig fotbollsrefräng men sådant har ju en tendens att fastna och det räckte till en finalplats.


”One More Day” är en bra poplåt a la Brian Adams eller Europe. Den är skriven av Óskar Páll och Bubbi Morthens. Det var Óskar som skrev Yohannas “Is It True”, som slutade på en andra plats i Moskva i fjol. Sångaren Jógvan Hansen kommer från Färöarna och gillar Bon Jovi.


80-tals pop och smäktande ballad i Norge

I Norges andra delfinal i Bodø tog sig förhandstippade Alexander Stenerud galant till final med sin låt ”Give It To Me”. En låt som ger mig associationer till 80-talet. Jag får inte riktigt Alexanders utseende och kläder att passa ihop med låten och rösten. Svart kostym och slips i all ära men urtrist i detta sammanhang. Finalist nr två blev Maria Arredondos ballad ”The Touch”. Vacker men lite slätstruken. Om ni kommer i håg Polens bidrag från 2009 så förstår ni vad jag menar. Venke Knutson och Heine Totland är vidare till Siste Sjanse.

Foto: RUV, NRK

fredag 15 januari 2010

3 bästa låtarna vidare från Finlands semifinal 2

Produktionen och kameravinklarna har fortsättningvis en hel del kvar att önska. Bortsett från det är jag glad att min keps-favorit Antti Kleemola gick vidare. Tänk om han tittar in i kameran på finalen - wow vilken succé han kan åstadkomma.


Heli Kajo's stumfilmsliknande bidrag klarade sig också. Jag var lite tveksam till låten från början men den växer. Kolla in denna video (tack David!).


Sister Twister från mina Österbottniska hemtrakter klarade sig också - trots att de tagit sig in i tävlingen med hjälp av webröster. Jag tror det var intensiteten i framträdandet som gjorde susen. Vet inte om jag vågar spekulera i detta men kan det bero på att tjejerna är uppväxta med SVT och Melodifestivalen.......

Foto: YLE

Finland och Norge fortsätter med semifinal 2 i kväll

Fredag och nya låtar ska utses till finalomgången. Här får ni några synpunkter på de finländska bidragen. Tre av fem går vidare till final. Tre sjungs på finska och de är mina favoriter. Hoppas bara att kvällens artister har tagit intryck från förra veckan och förstått att det är bra att titta in i kameran när man uppträder i TV. Min absoluta favorit är Antti Kleemola och han får tuff konkurrens av Veeti Kallio. Det ska bli intressant att se om tittarnas röster räcker för att ta båda vidare till finalen.

1. MONDAY - "Play"
Musik: Tuomas "Gary" Keskinen
Text: Tuomas "Gary" Keskinen, Salla Lehtinen

Mondays debutalbum kom 2009 och fick ett mycket positivt mottagande av kritikerkåren. Deras bidrag är en stompig rocklåt som visserligen innehåller en modulation men räcker det för sångerskan Salla Lehtinen och hennes fyra killar? Hennes röst sviktar på demon och då får man befara att det kan bli värre i sändning. (foto: YLE)

2. ANTTI KLEEMOLA - "Sun puolella"
Musik: Antti Kleemola
Text: Antti Kleemola, Mikko Karjalainen

Antti är pianist och en flitig kompositör som verkar gilla kepsar. Har hittills inte hittat en enda bild av honom utan huvudbonad. Han har bl.a. skrivit låtar för en av Finlands mest populära sångerskor, Paula Koivuniemi. ”Sun puolella” (=Vid din sida) är en romantisk ballad med internationell touch och snygga ackordsvängningar. Sådant tilltalar mig och jag hoppas han säkrar en finalplats. (foto: www.anttikleemola.com)

3. HELI KAJO - "Annankadun kulmassa"
Musik: Heli Kajo
Text: Heli Kajo

Musiklärarinnan Heli Kajo älska högklackade skor, champagne och visdomsorden från Mumintrollens moder, Tove Jansson, liksom allt franskt. Det förklarar säkert de franskinspirerade inslagen i ”Annankadun kulmassa” (= I hörnet av Annagatan). När hon sjunger låter hon lite som en seriefigur på rösten. Ett udda inslag och jag kan inte riktigt bestämma mig för om låten är okey eller bara töntig. (foto: www.helikajo.fi)

4. SISTER TWISTER - "Love at first sight"
Musik: Elin Blom, Jonas Olsson
Text: Elin Blom

Österbottniska tjejgruppen Sister Twister har representerat Finland vid den nordiska MGP finalen för juniorer i Oslo 2007 med låten "Fröken Perfekt". Skrammel-rock som kanske fungera. Hoppas de har sett över sin styling beträffande kläder och val av glasögon. Detta är ett av tre bidrag som tagit sig till Euroviisut med hjälp av internetröster. Förra veckans Bääbs klarade sig inte vidare. (foto: Sister Twister, MySpace)

5. VEETI KALLIO - "Kerro mulle rakkaudesta"
Musik: Veeti Kallio
Text: Veeti Kallio, Pekka Ruuska

Veeti Kallio har känd från teater, film och Finlands svar på Körslaget. Han har en egen capella-grupp som heter Veeti & The Velvets. Röstresurser finns. I något skede var Veeti också med i Leningrad Cowboys. ”Kerro mulle rakkaudesta” eller ”Berätta för mig om kärleken” är en låt som förtjänar en finalplats. (foto: Veeti Kallio, MySpace)

Lyssna på låtarna:
http://svenska.yle.fi/program/visa.php?id=1000

onsdag 13 januari 2010

Spännande artister och låtskrivare i Danmarks Melodi Grand Prix


Danmark är det enda Nordiska landet som inte hemfallit åt semifinaler i det oändliga. Desto viktigare är det då att hitta 10 artister och låtskrivare som håller hög klass. Svaret vet vi den 6 februari då finalen går av stapeln i Gigantium arena i Aalborg. Tre av låtarna är wildcards, handplockade av arrangören medan resterande sju har valts ut bland de 562 inskickade låtarna.

Ronan Keating är tillbaka som kompositör även i år. Själv hoppas jag givetvis på en lika bra låt även denna gång - i klass med fjolårets “Believe Again”, som Brinck sjöng med bravur. Välkända svenska namn dyker också upp - ingen har väl missat att Thomas G:son, Erik Bernholm och Henrik Sethsson har en gedigen Melodifestival-katalog.


1. Bryan Rice(Wildcard) – "Breathing":
En en emotionell, up-tempo pop-ballad skriven av Peter Bjørnskov. Enligt Bryan får den flickornas hjärtan att smälta och vuxna rörs till tårar. Hmmm - jag undrar om Bryan missat att det är minst lika viktigt att får pojkhjärtan att vekna.

2. Joakim Tranberg – "All About A Girl":
Detta är Ronan Keatings andra försök i MGP i samarbete med danska låtskrivarna Lars Halvor och Martin Larsson. Sångaren Joakim Tranberg är mest känd som skådespelare. Låten karaktäriseras som en glad popsång med jazz influenser. Kan bli min favorit - jazzinfluenser är nåt jag är svag för.

3. MariaMatilde Band – "Panik!":
Maria Sejer och Matilde Kühl är både kompositör och artister. Detta är en av de två låtar som framförs på danska. En up-tempo låt som handlar om att gripas av panik över alla förväntningar på livet. Detdär med att hitta den rätta, barn eller inte barn osv. Jag känner redan nu att "Panik!" är ingen låt för mig!

4. Simone – "How Will I Know":
Simone sjunger en ballad specialskriven för henne av rutinerade kompositören Jacob Launbjerg. Låten beskrivs som kraftfull och det varnas för gåshud. Simone kanske är en av många som försöker kopiera Isländska Yohannas koncept från i fjol.

5. Jens Marni – "Gloria":
Noam Halby, Svend Gudiksen och Johannes Jørgensen heter låtskrivarna och framförandet görs av Färöiska rocksångaren Jens Marni. Han kan stoltsera med att varit försångare till Bryan Adams. Mycke trummor och gitarrer är att vänta i detta bidrag som beskrivs som "collage-rock". Jag känner en antydan till skepsis mot ett sådant epitet!




6. Chanée & N'evergreen – "In A Moment Like This":
Thomas G:son, Erik Bernholm och Henrik Sethsson är kompositörerena och då blir man inte förvånad över att låten sägs ha influenser av Tina Turner och ABBA. Det luktar schlager-varning. Artisterna heter Tomas N'evergreen och Christina Chanee. Tomas är en kändis i Ryssland, där han numera bor. Han tog sig till final i den ryska uttagningen 2009.

7. Kaya Brüel (Wildcard) – "Only Tonight":
Kaya är kompositör och sångerska. Bidraget handlar om ouppnåelig kärlek och är en popsång med inslag av tango och producerad i en modern Club Dance stil.
Kaya har en position att försvara - hennes mormor Birgit Brüel representerade Danmark i Eurovision 1965 med låten “For Din Skyld”.

8. Thomas Barsøe – "Just Like Rain":
Ytterligare en låt skriven en svensk-trio. Denna gång Thomas Karlsson, Joakim Övrenius och Patric Jonsson. Detta anses vara är en feel-good-låt med en catchy refräng och alla kan sjunga med. Månne detta är schlager-låt nr två i uttagningen?
Pop-soul sångaren Thomas är framgångsrik i Asien coh den förste dansk som toppat album- och singellistan i Japan.

9. Sukkerchok (Wildcard) – "Kæmper For Kærlighed":
Up-tempo, discolåt som sjungs på danska. Gäsp! Det är andra försöket i MGP för tjej-trion Kat, Inez och Malene. 2009 nådde de en tredje placering med "Det'det". Låtskrivare är Lasse Lindorff, Martin Michael Larsson och Lise Cabble.

10. Silas & Kat – "Come Come Run Away":
Katrine Thisted är sångerska i bandet The Kat. Silas Holst är professionell dansare som nu ska testa sin röstförmåga innan han satsar på en av huvudrollerna i danska uppsättningen av Mamma Mia under 2010. Det torde vara förklaringen till varför denna rock'n'roll låt ska innehålla show-inslag. I övrigt är det ingen happy-ending låt som Lise Cabble och Simon Munk åstadkommit. Här handlar det om olycklig kärlek á la Romeo & Julia.

(foto: DR/pressefotos)

söndag 10 januari 2010

Island imponerar med 5 starka låtar i semifinal 1

Iris Hólm och Matthias Matthiasson heter Islands två första finalister i den nationella uttagningen som kallas Sjónvarpsins 2010.


Totalt deltar fem låtar varje semifinal och två från respektive går vidare till finalen 6 februari. Som väntat hade startfältet tagit intryck av Yohannas balladframgång i Moskva. 3 av 5 var ballader. Egentligen är ju detta konstigt. Det är sällan ett vinnande koncept fungerar två år på raken. Hur som helst så är Iris Hólms ”The One” en smäktande ballad som är svår att motstå och hon har en kraftfull röst som borde kunna ge henne en karriär i musikalsammanhang.
http://www.youtube.com/watch?v=5dKkqgfH4ww


”Out of Sight” med Matthias Matthiasson var den enda up-tempo låten och ligger nära pop-country stuket, även hans röst skulle fungera bra i rocksammanhang.
http://www.youtube.com/watch?v=lROOqsX_RMQ

Fortsättning följer nästa lördag och det ska bli intressant att se och den semifinalen år lika starkt.


Källa/Foton: RÚV

lördag 9 januari 2010

Norge satsar på black metal och Eurovision-veteran


Det börjar bli stressigt värre nu med alla nationella delfinaler som kommit igång.
I går fredag tryckte årets värdland, Norge, på startknappen.

Norge har 3 semifinaler, ett uppsamlingsheat typ 2:a chansen och sedan en final som går av stapeln 6 februari i Oslo. Två från varje semifinal går direkt till finalen och två till andra chansen.

Inte helt oväntat tog sig ESC-veteranen Maria Haukaas Storeng galant vidare med låten ”You make my day”. Hon tog Norge till en 5:e placering i Belgrad 2008. I fjol tävlande hon i svenska Melodifestivalen tillsammans med Anna Sahlene men de tog sig inte till finalen.

Norge skrev också festivalhistoria igår i och med att death/black metal bandet Keep of Kalessin gick raka spåret till finalen. Det är första gången som Norge har rock av detta tunga slag i en Melodi Grand Prix final. Trondheimbandet bildades 1993 och själva kallar de sin musik "Epic Extreme Metal". Deras bidrag heter ”The Dragontower”. Bjørn Johan Muri och Gaute Ormåsen får en andra chans ’Siste Sjanse’ i Sarpsborg.

I kväll kör Island igång med sin första semifinal. Det lär vara många ballader som hoppas på samma framgång som Yohannas i Moskva.

Foton: NRK, OGAE Greece

fredag 8 januari 2010

Finland satsar på tangokung, italiensk smörsång och countryinfluerat

Finlands första semifinalen i Euroviisut eller finländska Melodifestivalen är avklarad. Tre av de fem tävlande är vidare till finalen.
Inte helt oväntat blev årets tangokung Amadeus Lundberg och låten ”Anastacia” en av dessa. Han var kvällens enda säkra kandidat.





I sitt sällskap får han italienska operapastischen ”Il mondo è qui” med Pentti Hietanen









och finlandssvenska Nina Lassander med sin låt ”Cider Hill” som jag skulle kalla ”lilla-huset-på-prärien-country”. Extra plus till Nina som förstått vikten av att titta in i kameran även om man sjunger.

Utslagna är webjokern Bääbs vilket inte var helt oväntat. Hennes låt var för diffus och sången innehöll en del falska inslag. Boys of the band (BOB) gjorde en helt ok sånginsats med kanske var det deras låttitel "America (I Think I Love You)" som satte krokben. USA-influerad text i Eurovision-sammanhang är ingen klockren kombination.

torsdag 7 januari 2010

Finlands uttagning till Eurovision Song Contest 2010 startar 8 januari.

Jag gissar att Amadeus, Nina och BOB går vidare till finalen.

Under januari ska Finland att rösta fram sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2010. Första semifinalen ses på fredag 8 januari. För oss i Sverige är det kanal TV Finland som gäller, kl 21.20. Man har tre semifinaler och sedan en final som sänds 30januari.
I varje semifinal deltar fem artister och tre av dessa kvalificerar sig till finalen genom telefonröstning. Finalens tionde bidrag röstas fram av en jury bland de utslagna bidragen. Av de tävlande bidragen har tre röstats fram av allmänheten via webben. Programledare är veteraner Jaana Pelkonen och Mikko Peltola.

Några personliga synpunkter på fredagen låtar:

1. AMADEUS - "Anastacia"
Amadeus Lundberg fick sitt genombrott i samband med tangomarknaden i Seinäjoki i år. ”Anastacia” är en konstruerad kompott där man bland försöker tillfredställa finsk, baltisk, rysk smakriktning och så toppar man med lite grek-turkisk kryddning. Melodin är diffus men Amadeus sjunger bra och lär ta sig vidare till finalen tack vare sina tidigare tangoframgångar.

2. NINA LASSANDER - "Cider Hill"
Det hörs att Nina Lassander studerat i USA då vissa countryinfluenser kan skönjas. Hon sjunger bra (i alla fall på demon) och låtskrivarna, Janne Hyöty och Paul Oxley, får betraktas som proffs i sammanhanget. Låten byggs successivt upp och jag hoppas Nina tar sig vidare. Detta är min favorit i semifinal 1.

3. BÄÄBS - "You don't know tomorrow"
Bääbs eller Päivi Kankaro kvalade in till tävlingen via internetomröstningen. Bääbs sägs ha en förkärlek för burlesque-kultur och 50-talets pinuppor och utlovar en dramatisk och underhållande scenshow. Låten gör ett slätstruket intryck och jag ser inte kopplingen till scenshowen. Det räcker inte att lägga in en modulation på slutet.

4. BOYS OF THE BAND (BOB) - "America (I think I love you)"
Boys Of The Band är en ny konstellation men det hörs att medlemmarna är rutinerade. Det är en helt ok rockig melodi men varför gör man en text med ”America”? Skulle denna låt (mot förmodan) vinna i finalen så blir det en solklar flopp i Oslo. Det fungerar inte med amerikaniserade texter i Eurovision sammanhang! Sveriges Martin Stenmarck försökte med ”Las Vegas” och det gick år pipan i Kiev 2005.

5. PENTTI HIETANEN - "Il mondo è qui"
Jag har lästa att Pentti Hietanen är både veteran och superpopulär i Finland. Man kan höra att han medverkat i musikaler, operetter, operor med mera. Hans röst är värd all uppskattning men varför sjunga på italienska? Finska hade varit ett betydligt bättre alternativ men kanske försöker han konkurrera med Andrea Bocelli. Låten i sig känns som en deja vu från ett svunnet Eurovision tidevarv.

Du kan lyssna på de tävlande bidragen:
http://svenska.yle.fi/program/visa.php?id=999
Samtliga tävlande:

Foton: YLE